Ten, kdo stojí v koutě

Autor: Stephen Chbosky
Originální název: The Perks of Being a Wallflower
Žánr: young adult, drama, ze života
Věková hranice: 15+
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů.

Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit.

Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

Nakladatel: MTV Books and Pocket Books (EN), Brio (CZ)
Počet stran: 213 (EN), 216 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.12.1999
Vydání v ČR: září 2012

Datum četby: 2 dny, leden 2013, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ten konec jsem strašně obrečela.

Oficiální stránky autora

Můj názor: O tuhle knihu jsem začala projevovat zájem až ve chvíli, kdy jsem se dozvěděla, že se chystá filmové zpracování. Už je to nějaká doba, protože před samotným natáčením knihu začali hromadně číst zahraniční blogeři a na mě tak koukala z kdejakého blogu. Později jsem se dozvěděla, že se knihy dočkáme i v českém překladu. I když jsem během cestová v Americe měla chuť si knihu koupit v originálu, nakonec jsem se přemohla a počkala si na českou verzi.

Charlie nastupuje na střední školu a nemá žádné kamarády. Na tom by nebylo nic zvláštního. Jenže Charlieho většina lidí považuje za podivína a nechce s ním nic mít. Každý by ovšem měl mít nějaké přátele a tak alespoň své příběhy sepisuje jako dopisy a posílá někomu, o kom se dozvěděl, že umí naslouchat. Tak se dozvíme, že se shodou okolností seznámí s Patrickem a jeho sestrou Sam.

V té chvíli se dostane do víru života, jakého dříve neznal. Začne zkoušet nové věci, zažívá nová dobrodružství, má konečně partu lidí, se kterými sedává u oběda a hlavně si pozorně všímá i nejmenších detailů života, které by jinému unikly. Zažívá vzlety, i pády, snaží se najít si v životě své místo a hlavně vnímá jinak. To vše díky tomu, co ho v životě ovlivnilo… včetně sebevraždy jeho kamaráda, či smrti jeho oblíbené tety.

V tomto případě doporučuju prvně vidět filmovou adaptaci, která je opravdu skvěle provedená. Některé věci se sice nestanou do puntíku ve stejném pořadí, ale ve filmu je to jenom logické. Charlie v knize tu a tam přeskakuje a vy tak postupně získáváte ucelený obrázek. Ve filmu to přece jenom plyne lépe, přitom je to stejně emotivní a dýchá to na vás úplně stejně jako knihy. Přesto si myslím, že si knihu dokážete užít víc až po filmu. Přece jenom je kniha psána dosti specifickým stylem a ne každému může tento styl vyprávění sedět. Už od prvních stránek poznáte, že je Charlie prostě jiný. A vy se s každou další stránkou dozvídá, proč je zrovna takový…

I když jsem z filmu věděla, co se kdy bude dít, přesto jsem si knihu opravdu užila. Některé věci jsem více pochopila a jiné na mě mnohem více dopadly. Konec jsem pořádně probrečela, i když mi bylo jasné, co se stalo. Charlie o všem hodně přemýšlí, opravdu hodně. Některé věci, které nám přijdou normální a které bereme jako samozřejmost, on vnímá a bere úplně jinak. Někdy je až frustrující, jak mu některé skutečnosti docházejí až moc pomalu. Ale prostě to k Charliemu patří. A když se pořádně začtete a pochopíte, o co autorovi jde, bude se vám to líbit.

Ten, kdo stojí v koutě je silně emotivní kniha, plná obyčejných věcí ze života, které hlavní vypravěč vidí úplně jinýma očima a vy tak máte možnost podívat se i na zdánlivé věci jiným pohledem. Ať už to jsou rodinné vztahy, partnerské vztahy, sexualita, drogy, alkohol, či lidské sny. Je to ovšem kniha, na kterou musíte mít tu správnou náladu, abyste si její četbu mohli patřičně užít.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Naozaj skvelá kniha 8) Emotívná a hlboká 8)
    Film takisto skvelý 8)
    E_V_E recently posted..Krásni a mŕtvi #2: ArizonaMy Profile

  2. Meghan napsal:

    Na film jsme se koukaly v pátek před srazem a bylo to hodně emotivní. Takže na knížku jsem hodně zvědavá a těším se na ni.

  3. Michelle napsal:

    Před pár dny jsem si knihu přečetla a chystám se i na film. U knihy jsem sice nebrečela, ale hodně mě to chytlo za srdce. Chudák Charlie je neuvěřitelně sympatická postava.
    Michelle recently posted..Cz vs. Other covers (3)My Profile

  4. firefly napsal:

    Knihu jsem četla před nedávnem a neskutečně se mi líbila. Je to jedna z těch knih, která vás nutí o ní přemýšlet. Jak při čtení samotném , tak po něm.
    Charlie je vlastně úžasná osobnost s mnoha problémy a složitým životem.
    Celý příběh mě opravdu dojal jak v knižní, tak filmové podobě. Bohužel, v knize není přímo vysvětleno, co se mu vlastně stalo, na rozdíl od filmu. Proto doporučuji jak přečtení, tak následné shlédnutí.
    Knihu jsem si strašně zamilovala a v blízké době si jí hodlám přečíst opět ( četla jsem ji dvakrát- v Aj a čj)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..