Suma sumárum za prosinec 2012

Ano, ano, ano! Konečně vám přináším svůj očumovací článek o tom, co se u mě za prosinec nashromáždilo nového. Co se týče samotných fotek knihovničky, těch se možná dočkáte v průběhu příštího týdne, anebo až k jeho konci. Uvidím, jak to půjde…

Knihy, které jsem si koupila:

Ten, kdo stojí v koutě by Stephen Chbosky – v češtině
Foretold by Jana Oliver – v angličtině

Lepší pohled na obálky:

Foretold je poslední díl mé oblíbené démonní série. Už se na četbu knihy hodně těším, ale povinnosti mají přednost. Musím četbu prokládat recenzními výtisky i skripty. Ale nebojte, k téhle knize se jistě brzy dostanu, protože se na ni třepu jak ta želatina. Ten, kdo stojí v koutě jsem si chtěla koupit už dlouho, leč jsem na něj v našem knihkupectví narazila až v prosinci. Po knize jsem pokukovala už v Americe, ale zdála se mi drahá na to, jak vlastně vypadala. Taková dos útlá knížečka a neskutečné peníze za ni v těch dolarech chtěli. Svaté BookDepository. Myslím, že už někdy během listopadu i prosince mi chodily dotazy na to, jestli bych na knihu nenapsala recenzi. Takže můžu potěšit všechny, které zajímá, jaká ta kniha vůbec je – momentálně ji čtu, recenze se dočkáte brzy.

Knihy, které jsem dostala:

Aerie & Zúčtování by Thomas E. Sniegoski (Recenze) – v češtině
Noční rozkoše by Sherrilyn Kenyon (Recenze) – v češtině
Pod nekonečnou oblohou by Veronica Rossi (Recenze) – v češtině
Na útěku by Meg Cabot – v češtině
Mezi láskou a smrtí by Meg Cabot (Recenze) – v češtině
Nenasytná, Příliš velké sousto by Meg Cabot – v češtině
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti by Ransom Rigss – v češtině

Lepší pohled na obálky:

Druhý svazek Padlých andělů byl milým překvapením od nakladatelství CooBoo, jakýsi dáreček pod stromeček. Škoda jen, že jsem knihu už dávn očetla a i recenzovala. Nevadí, potěší někoho, kdo ji vyhraje v Novoročním hopu. Noční rozkoše jsou prakticky nesehnatelné a dávno vyprodané. Jde o první díl ve světě oblíbené série Dark-Hunter a u nás ji kdysi (rok 2006? 2007?) vydalo nakladatelství Ikar. Tedy jen ten první díl. Na Slovensku myslím vydali tak čtyři díly. Dobrá zpráva je, že se v letošním roce můžeme v Česku těšit na její znovuvydání a pokračování. Na Slovensku se jí dočkají taky, ale nejsem si jistá, jestli taky od začátku, anebo se bude pokračovat v dalších dílech. Mám to někde poznačené, později vám to ujasním. Každopádně za toto vydání Nočních rozkoší velice děkuji Stáni, která mi je podarovala. Pod nekonečnou oblohou mě v minulém roce velice příjemně překvapilo a naprosto si mě získalo, proto jsem si počkala, až vyjde u nás a pořídila si české vydání. Tedy, dostala jsem jej pod stromeček. Už se nemůžu dočkat, až začnu číst díl druhý. Sirotčinec na mě také čekla pod stromečkem a i když jsem od vás slyšela různé reakce, jsem zvědavá. Druhé řadě vévodí knihy od Meg Cabot. Je to má nejoblíbenější autorka, mám od ní skoro všechny knihy, které kdy v češtině vyšly (ještě mi chybí nedávno vydané Jak neztrati lásku a dva díly Allie Finkle). Mám od ní i plni knih v angličtině, i když ne zase všechny. Ale jednou to doženu. Ze čtyř uvedených knih jsem četla pouze Mezi láskou a smrtí, a to v originále. Na další knihy se brzy vrhnu.

Knihy, které jsem si vyžádala k recenzi:

Čarodějka stínů by Kalayna Price (Recenze) – v češtině
Hra lží by Sara Shepard (Recenze) – v češtině
Léto ve městě by Candance Bushnell – v češtině
Neuvěřitelné by Sara Shepard – v češtině
Nástroje temnoty by Imogen Robertson – v češtině
Yes Man – Řekni ano by Danny Wallace (Recenze) – v češtině

Lepší pohled na obálky:

Knihy nakladatelství BB/art si můžete koupit zde:

Hra lží, Neuvěřitelné, Léto ve městě

Knihy z nabídky internetového knihkupectví Martinus.cz si můžete koupit zde:

Yes Man – Řekni ano, Nástroje temnoty

Knihu nakladatelství Baronet si můžete koupit zde:

Čarodějka stínů

Yes Man je velice příjemná kniha, která mi dělala společnost hlavně ve škole. Četla se mi neuvěřitelně lehce a častokrát jsem byla ve škole terčem zvědavých pohledů, protože jsem nemohla kontrolovat hlasitost svého smíchu. Danny se dokázala svými „ani“ dostat do tak šílených situací, že to až normální nebylo. Ale stejně jsem se pořád musela smát. Nástroje temnoty je po dlouhé době historická detektivka trochu hrubšího kalibru, která mi teď dělá společnost. Byla jsem na ni hodně zvědavá a zatím mě svým stylem nezklamala. Uvidíme, jakou úroveň si podrží až do konce. Hru lží jsem slupla na jedno posezení a moc se mi líbila. I když nebyla zase ničím tak zvláštní, prostě mám ráda styl vyprávění. Stejně tak se těším na čtvrtý díl Roztomilých malých lhářek. A konečně Léto ve městě. První díl se mi překvapivě líbil a to nejsme fanynkou Sexu ve městě (ani seriálu, ani filmů ani knih). Docela se těším i na novou seriálovou podobu. Čarodějka stínů si mě taky dokázala získat. Sice ve svém žánru zase tak moc nevyčuhuje, ale moc dobře se čte, hlavní hrdinka je sympatická a i po dějové stránce to za to vážně stojí.

A taky mám pro vás na únor připravenu nějakou tu knižní tour… a to… s Markutským královstvím.

Nejen že jsem knihy dostala na recenzi, ale také mám pár výtisků do soutěže! I s podpisem.

Určitě se máte na co těšit.

A ne, nechci slyšet žádné otravné plky typu „už zase, že si s tím nedají pokoj“. Na světě jsou horší věci, než když vám někdo dokolečka posílá doporučení. Za prvé, sáhněte si do svědomí, kdy jste koho čím spamovali vy (a netvařte se, že byste pro výhru nějaké knihy neudělali totéž… udělali a pokud soutěžíte často, děláte to furt) a za druhé, nejste snad malé děti. Navíc, kdybyste si knihu rovnou dali do to-read, už vás to otravovat nebude. Vsadím se, že mám většinu z vás v přátelích na GR, nebo mě hodně z vás „sleduje“. Všehovšudy mi doporučení ke knihám přišlo jednou, přímo od laurdes, dala jsem si do to-read a od té doby už nic. A že mi to mohlo poslat hodně lidí. Ono totiž v tom doporučování vidíte, že ti, co to už mají v to-read, těm to poslat znovu nejde. Kdybych si měla stěžovat na to, kolikrát mi přijde nějaké nevyžádané doporučení… nedělám to, proč taky? Buď si to do to-read dám, anebo doporučení odmítnu. Zase tak strašné to není. Osobně jsem na obě knihy zvědavá a těším se, až se k nim dostanu. Původně jsem s tour počítala na leden, ale po tom všem, co jsem viděla, to radši nechám na únor. Někdy mě překvapuje, jak mají lidi krátkou paměť. Copak si nevzpomínáte, jak se kdysi horentně doporučovaly Odstíny života, či jiné rozepsané i napsané knihy všech blogerek? Mně lidé vyčítají, že si do huby nevidím, ale sami mají ve svědomí pomalu dálnici. Poserte se z toho, skrz naskrz.

Ale teď přejděme k příjemnějším věcem. Co se za prosinec na Knižním doupěti událo nového? Rozjelo se dlouho očekávané Zimní dumání, o které jste si dost psali. Ačkoliv to ze začátku vypadalo poměrně nadějně, v poslední době nás do projektu přispívá tak jedna třetina původního počtu. Je dost legrační, že to takhle probíhá téměř pokaždé. Ze začátku jsou všichni hrr, všichni přidávají, diskutují a po čase jejich nadšení, chuť a zápal opadnou. To je v blogosvětě poměrně častý jev. U čehokoliv. Na začátku jsou blogeři celí naspeedovaní (za výraz děkuji Makině :D), furt něco přidávají, ale po čase to je jednou za čas něco… a začnou obvyklé osvětlující a vymlouvající články o tom, že prostě není čas a že je škola. To máte tak, vždycky vás v životě bude něco zaměstnávat natolik, že se nebudete moci věnovat tomu, co máte rádi. Projdeme si tím všichni. Záleží na tom, jak si umíte srovnat priority, vaši osobní lenost a chuť dělat něco, co vás baví… a taky jak umíte nakládat se svým time managementem. Nechápu pak ty exempláře, co se strašně diví, že k nim nikdo nechodí. No bodejť by chodili, když píšete jednou za uherský rok, nebo když máte najednou recenzáky… anebo přidáváte obálky a anotace knih, které si průměrně zdatný čtenář umí v tom katalogu vyhledat i sám. Jaj, jsem se nějak rozjela a navíc to vypadá, že si seru i do vlastního hnízda, co? To máte tak, já upozorňuju na knihy, co mě samotnou zajímají, anebo na ně prostě upozornit chci (když už mluvím o těch obálkách a anotacích). Někdy to chce prostě trochu té osobní jiskry. A to do všeho, nejen do toho blogování.

Během vánočních svátků jsem rozjela třetí ročník Xmas Reading Challenge. Jsem ráda, že jsem v tom nakonec nebyla sama a díky ještě jednou všem, kteří se jí zúčastnili a splnili podmínky. Jste skvělí! Vyhodnocení vítěze proběhne někdy během týdne. Kromě toho jsem se na časté dotazy také před Vánoci pokusila poradit, jaké knihy by mohly být vhodným dárečkem pod stromeček. Nevím, jestli jsem někomu vypomohla, ale snaha byla. Kromě toho na začátku prosince proběhla soutěž S angličtinou o krok dále. Všem výhercům jsem knihy odeslala (poslední tento týden), tak doufám, že v pořádku dorazily a oni teď můžou zkoušet tu angličtinu přelouskat. Ještě jednou díky nakladatelství Fortuna Libri. No a ke konci roku jsem ještě stihla uveřejnit Knižní nej Knižního doupěte 2012. Ještě chci vydat bonusové nej týkající se mého blogování, tak doufejme, že se k tomu dostanu brzo.

Nesmím zapomenout ani na první ročník Knižních blogerských ocenění roku 2012. Možná to nebylo ve všem úplně dokonalé, ale alespoň to bylo. Šlo o ocenění čtenářů, tudíž si své oblíbené blogy i blogery navrhli sami čtenáři a sami čtenáři pak hlasovali. Vím, že to vypadá víceméně podezřele, že jsem skoro všechno shrábla já, ale věřte mi, že příští rok to tak vůbec být nemusí. Už teď je nás v blogosféře tolik, že jsem absolutně ztratila přehled o tom, kdo je kdo a kde kdo je a jak kdo a o čem píše. Nevím, jak jsou na tom ostatní, ale já v tom mám prostě guláš. Z velké části to bude nejspíš tím, že „znám blíž“ ty blogery, kteří se mě nebojí, nemyslí si, že jsem megera a normálně si se mnou povídají. K těm pak na ty blogy chodím pravidelně, někdy i okomentuju, jindy se mi ten komentář k článku ani nepodaří přidat. Jako vážně, už byste si u těch komentů mohli zrušit ověřování pomoci catchpa, páč jako písmenka ještě opíšu, ale ta čísla abych hledala lupou a ještě dešifrovala obraz. Víte, o kolik úžasných komentářů z mé strany jste se tak ochudili? Pche! Pitomé ověřování u komentářů! Zrušte to! Prostě to zrušte! Musíte na mě brát ohledy, už jsem stará a začínám být i slepá. Ale abych se vrátila tam, odkud jsem oklikou odešla: DĚKUJI VŠEM, KTEŘÍ MĚ NOMINOVALI I DALI MI HLAS! CapsLock byl nutný, chápete. Potřebovala jsem to zdůraznit. Moc to pro mě znamená a díky za to, že jste mě takhle ocenili. Někdy si prostě připadám, že se vykecávám jen tak do prázdna.

A teď KONEČNĚ přejděme od toho mého srdcebolu ke statistice TOPlistu. Protože proč? Protože statistika táhne! Zapište si to za uši! A taky si pro jistotu pusťte Princové jsou na draka.

3.12. – 9.12.2012             2884

10.12. – 16.12.2012            2458

17.12. – 23.12.2012            2345

24.12. – 30.12.2012           2841

Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede, do temnoty sváže… Alias na Knižním doupěti to pořád šlape. Celkové zobrazení stránek od přestěhování na vlastní doménu, je 219.035, v průměru za den to je 635 unikátních zobrazení. Na FB Knižního doupěte je vás k dnešnímu dni 703 (čísilko průběžně kolísá podle toho, jak moc koho naseru). Nejnavštěvovanější stránkou jsou REVIEWS. Kdyby někdo chtěl spočítat, kolik tam těch recenzí mám, můžete to zkusit. Jaké bylo to poslední číslo? Okolo 250? Nějak tak, že? Hned na druhém místě je stránka KDY TO VYJDE. Nechtějte slyšet výrazy, pod jakými se ke mně lidi dostávají. Větší šílenosti neexistují. Nejlepší ovšem je, když si mě někdo vyhledá přímo podle mé přezdívky. V době internetu na mě musí lidi najít pěkně šílené věci. Ale věřte mi, ať je to cokoliv, já to nebyla! Na mou duši! Možná vám nějaká ta klíčová slova přidám do toho bonusového článku, to se posmějete.

Srdečně blahopřeji všem, kterým se při čtení článku nezvýšil tlak, nezačali vidět rudě, nevytvořili si terč na šipky s mou tváří… a vůbec ten článek dokončili. Do nového roku nám všem přeji jenom to to nejlepší, hlavně plno dobrých knih a málo zbytečného hašteření.

P.S.: V článku se mohou vyskytovat časté gramatické, stylistické a přepisovačské chyby. Jelikož jsem měla extrémně povídavou (a ne! energy drink za to nemůže!), nějak jsem se nechala unést (na maximum) a prostě psala, co jsem měla na jazyku. A protože je toho textu moc, už se mi po sobě nechtělo nic moc kontrolovat přepisovat. Proto jestli na něco narazíte, NEŘÍKEJTE MI TO! Chci si myslet, že jsem úžasná, děkuji. Peace!

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

10 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Ten, kdo stojí v koutě a Pod nekonečnou oblohou sú super knihy, mne sa veľmi páčili 8)
    To Markutské královstí som si raz dala do to-read, vyzerá to dobre, ale potom so si začala inak dávať priečinky a tie knihy ku ktorým sa tak ľahko nedostanem, som vyhodila. Potom som dostala ešte tisíc krát doporučenie, proste som zrušila a dovidenia, keď sa ku knihe raz dostanem budem veľmi rada.
    Ja poctivo pokračujem v každom projekte! Zimní dumání vediem stále a momentálne je to u mňa jediný nie celoročne prebiehajúci projekt a veľmi rada do neho píšem príspevky 8)
    E_V_E recently posted..Erebos – Hra, ktorá zabíjaMy Profile

    • E_V_E napsal:

      btw. to overovanie slovom nenávidím! veľmi dúfam, že si to už všetci zrušia, strašne veľa času to zaberá, niekedy sa mi ani 5 krát nepodarí správne napísať tie hieroglyfy!
      E_V_E recently posted..Erebos – Hra, ktorá zabíjaMy Profile

      • Syki napsal:

        Ano, ty jsi pilná! Tebe chválím, ty pravidelně přispíváš, komentuješ a ještě píšeš blog. Osobně si myslím, že patříš mezi nejlepší slovenské knižní blogy, akorát mě někdy zabíjí ten vzhled. To je ale má profesní deformace, toho si nevšímej 😀

        No já se vždycky rozhodnu, že přidám komentář, ale pak tak pětkrát, šetkrát i víckrát jenom opisuju ten blbý kód a když mi to pak taky nebere, tak se na to prostě vykašlu a jdu pryč 😀

  2. Makina napsal:

    Jsem ráda, že ctíš autorská práva, ale u té megery bych si je taky mohla nárokovat. Možná. 😀 Ale vždycky mě rozesměješ, takže to asi kašlu.
    Amen.

  3. růža napsal:

    Chboskeho knihu také doporučuju, velmi povedené (a to mi už dávno není -náct :o) jsem zvědavá, co na ni budeš říkat…

    • Syki napsal:

      Už jsem ji přečetla a moc se mi líbila 🙂

      • růža napsal:

        jsem docela zvědavá i na film, ale jsem trochu skeptická, zda se jim povede ten „dojem“ z knihy převést i na plátno…a hlavně z traileru je jasné, že se nedrží překladu knihy, který je podle mě hodně povedený…no, uvidíme :/

        • Syki napsal:

          Já viděla nejdřív film a musím říct, že je úžasný. Mým ráda hlavní trio a myslím, že film krásně odráží unikátnost samotné knihy. Logan v roli Charlieho je opravdu úžasný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..