Salvation

Autor: Anne Osterlund
Originální název: Salvation
Žánr: chick lit, romance, drama
Věková hranice: 15+

Anotace na Goodreads: Salvador Resendez – Salva, pro své přátele – vypadá, že má všechno. Jeho mexická imigrantská rodina má vysoká očekávání a Salva se je snaží naplnit. Je předsedou školy, zadák fotbalového týmu a má téměř dokonalé výsledky GPA. Každý ho miluje.

Hlavně Beth Courant, aka chodící katastrofa. Zasněná a plachá Beth je zvyklá splynout s prostředím. Mimo to je vážně chytrá a má velké plány do budoucna.

Populární kluk a knihomolka – ti dva nemají takřka nic společného. Dokud osud nesvede jejich cesty dohromady a přitažlivost mezi nimi začne být neodolatelná. Brzy začne Beth Salvu tlačit tam, kam by se sám neodvážil. Beth ví, že je toho v něm víc, než si sám představuje.

Jenže pak udeří tragédie, která hrozí zničit vše, na čem Salva pracoval. Bude její láska stačit, aby ho zachránila?

Nakladatel: Speak (EN)
Počet stran: 288 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 10.1.2013
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 1 den, leden 2013. v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Netušila jsem, jak moc mě tahle hořkosladká kniha zasáhne.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Ani pořádně nevím, co mě přimělo po téhle knize sáhnout. Nejspíš to byla samotná autorka, která mi ji ke čtení doporučila (i když ta mi za tu dobu, co ji mám v přátelích, doporučila hodně knih). Líbila se mi anotace a ani recenze nezněly nijak špatně a jelikož mám zrovna období, kdy jsem naladěná spíše na romance, sáhla jsem po knize ráda. I když jsem nevěděla, co mě tak úplně čeká.

Salva se od smrti své milované matky nemůže tak úplně vzpamatovat a snaží se plnit vše, co svému otci na očích vidí. Ve škole má nejlepší prospěch, dostal také předsednictví studentské rady, hraje fotbal a jeho cílem je také získat fotbalové stipendium na vysoké škole. Kromě toho se stará o své malé sestřičky a i když se mu to příliš nezdá, podvolí se otcovu přání, aby se věnoval holce, s kterou vyrůstal. Vypadá to totiž, že si jeho otec přeje, aby se dali dohromady. Jenže Salva to tak prostě necítí.

Vše se změní v okamžiku, kdy se ředitel rozhodne změnit mu jeho rozvrh a přesunout ho na výuku Angličtiny pro pokročilé. Tam se opět setká s Beth. Dívkou, které na škole nikdo neřekne jinak, než chodící katastrofa. To proto, že jí pořád něco padá na zem a do všeho a všech vráží. Beth po Salvovi vždycky pokukovala a zamilovala se do něj už jako malá, kdy jí věnoval Valentýnku. I když jí je jasné, že je tahle její zamilovanost hloupá a nereálná, nějak si nemůže pomoct. Ani jeden z nich netuší, jak jim jedna společná hodina dokáže změnit život…

Na téhle knize je zajímavé už to, že oba dva hrdinové nepocházejí zrovna z bohatých poměrů. Salvův otec je mexický imigrant, který se snaží dopřát svým dětem vše, co on ani jeho žena nikdy neměli. Přitom jde spíše s davem a nijak nevyčuhuje, aby na sebe nepřilákal pozornost úřadů. Své děti na sobě nutí pracovat a nechce si připustit, že by se jim to nemuselo líbit. Ani Beth to doma nemá zrovna ideální. Její matka je věčně v práci a když už je doma, o nic se nestará a svůj žal raději utápí v alkholou. Beth se tak o sebe stará spíš sama a ani její životní podmínky nejsou dvakrát úžasné. Jenže Beth má sen, chce se dostat na vytouženou univerzitu a udělá pro to vše, co je v jejích silách. Nehodlá se jen tak vzdát.

Víte, i když kniha vypadá poměrně jednoduše a po většinu času vám možná i taková bude připadat, zase taková jednoduchá není. Jasně, funguje na docela normálním a v dnešní době romancí poměrně klišoidním tématu, ale i tak se z toho autorce podařilo vytřískat co možná nejvíc. Postavy z knih působí naprosto reálně a vy se při čtení přistihnete, že s nimi soucítíte a prožíváte všechny jejich vzlety i pády, jejich nejistotu, jejich strach, jejich cíle.

Vztah Beth a Salvy se mi opravdu líbil. Nejdřív si ani jeden z nich nechtěl připustit, co mezi nimi vzniká, ale postupně se dostávali dál a dál. Anne ve své knize pracuje s problémy každodenního života. Nebojí se zahrát i na mnohem citlivější strunu. Možná není všechno dokonalé, ale bude vám to docela jedno. Vztah hlavních postav je prostě milý a hezký. Líbila se mi i jejich improvizace s Shakespearem, všechny jejich společné chvilky, jak si jeden uvědomoval druhého.

Konec mě opravdu silně zasáhl. Celkově bych knihu popsala jako hořkosladkou. Chvílemi si říkáte, že je příběh tak nějak nudný, aby vám autorka v dalším momentu vzala vítr z plachet. A bolelo mě to. Hodně. Možná to není kniha, která vás naprosto ovládne a u níž hned od začátku víte, že jí dáte plný počet, ale postupně si vás získá a vy nevíte, jestli byla opravdu tak úžasná, nebo si s vámi autorka tak skvěle pohrála.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Pekná recenzia 8)
    O knihe som ešte nepočula, ale námet vyzerá dosť priemerne. Ale zrejme na nej bude niečo výnimočné 8) rada by som si ju prečítala.
    Inak chvíli som si myslela, že Salva je dievča 8D Mne sa to zdá ako dievčenské meno 8D Divné…
    E_V_E recently posted..Zimní dumání #8My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..