Rebel Heart

Autor: Moira Young
Originální název: Rebel Heart
Knižní série: Dust Lands
Díl: druhý
Žánr: dystopie

Anotace na Goodreads: Nebezpečí. Zrada. Osud. Vášeň.

Saba zachránila svého uneseného bratra a porazila fanatický Tonton. Ale cena, kterou musí zaplatit za své násilné vítězství, je strašná. Jack zmizel a nemůže mu dál věřit. Nový a impozantní nepřítel je na vzestupu. Nikdo není v bezpečí. A Saba musí čelit strašlivému tajemství skrývající se v nejtemnějších hlubinách duše.

Nakladatel: Margaret K. McElderry (EN)
Počet stran: 432 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 2.8.2012
Vydání v ČR: vyjde

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 

Datum četby: 3 dny, prosinec 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Uff, to byla teda jízda.

Oficiální stránky knihy
Oficiální profil autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
První díl série, Blood Red Road, mě naprosto dostal. I v zahraniční blogosféře sklízela kniha jednu pochvalu za druhou. A proč? Všechny si získala svým stylem vyprávění. V textu totiž neexistují žádné uvozovky, které by označovaly přímou řeč a postavy nemluví spisovnou angličtinou. Spíše hovorovou, slangovou a jinou. Autorka si tak nejen vymyslela vlastní podobu světa, ale nechala vyvinout i jazyk. Což moc autorů nedělá. Posunou si sice svět o XY let dopředu, nechají jej klidně spadnout do bídy, ale jazyk nezmění. To je u Moiry jiné a zajímavé. Na druhý díl jsem se samozřejmě těšila, ale po hromadě negativních recenzí jsem se četby bála.

Druhý díl hezky navazuje na konec toho prvního. Jack odjel, aby Molly řekl, že Ike zemřel a Saba zůstala se svým bratrem Lughem, sestrou Emmi a Tommem. Mají se za čas spolu setkat a odejít za lepším životem. Jenže jak už to tak bývá, nic není tak jednoduché, jak se zdá. Po cestě se Saba musí vyrovnat se stíny mrtvých, kteří ji pronásledují a také s novou podobou vztahu k bratrovi. Kdysi byli nerozluční, jako noc a den.

Teď to ale vypadá, že se Lugh nedokáže vyrovnat s tím, že už není nejdůležitěšjím mužem jejího života. A Saba má pocit, že začíná šílet. Steskem po Jackovi i výčitkami za to, co provedla. Bláznivého krále se sice zbavila, ale jeho místo rychle zabírá někdo jiný. DeMalo. Člověk, který sice stojí na opačné straně barikády, ale už dvakrát jí zachránil život. A jak to tak vypadá, teď má za cíl vybudovat Ráj na zemi, do něhož ovšem vpouští jen ty nejlepší a nejzdravější. Vypadá to, že DeMalo ještě hodně zamíchá osudím, hlavně ve chvíli, kdy se Saba dozví, že je Jack všechny zradil.

Po přečtení knihy chápu, proč ji tolik lidí zatracuje a proč je z ní tolik lidí zklamaných. Děj se totiž ani náhodou nevyvíjí tím směrem, jaký si představovali. A to je dobře. Autorka tak totiž ukazuje, že si nemůžete být ničím jistí a že je to ona, kdo příběh vypráví. I když se v knize stalo něco, co mě hodně mrzí, rozumím tomu.

Saba není dokonalá hrdinka. To ani náhodou. Je jenom logické, že se trápí smrtí svých přátel i to, že jí začnou „honit“ přízraky všech mrtvých. Přece jenom toho v prvním díle zažila požehnaně a to se musí na člověku podepsat. A teď, když ji na chvíli opustil i Jack, aby udělal něco, co si sám slíbil, má pochyby. Které vydatně přiživuje její vlastní bratr. Ten se nedokáže vyrovnat s tím, že se o sebe Saba dokáže postarat sama a že už jej vlastně nepotřebuje.

Do toho všeho se DeMalo snaží vybudovat nový svět a všechny staré a nemohoucí vytlačuje a vraždí. Vše jen kvůli své vizi. A má zálusk také na Sabu. Tu neustále přesvědčují o tom, že je Jack zrádce, i když tomu odmítá uvěřit. Jenže je taky člověk. A přestože se snaží všechny okolo sebe přesvědčit, že Jackovi věří, touží ho najít a prohlašuje, že ostatní nepotřebuje, pořád se chová jako všichni ostatní – chybuje a neví si rady.

Druhý díl je z velké části hlavně překvapením. Autorka si hraje jak s postavami, tak i se čtenáři. A hraje si výborně. Hvězdičku dolů srážím za to, že se místy postavy chovaly podivně a taky kvůli tomu, co se v knize stalo a co mě zklamalo. Do třetího dílu si nemůžu být ničím jistá. Konec byl hodně zajímavý a já si na pokračování budu muset počkat až do roku 2014. A kdo ví, jak to skončí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..