RC review: Vášeň

Autor: L. J. Smith
České datum vydání: 8.10.2012
Knižní série: Temné vize
Díl: třetí
Žánr: paranormálno, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Česká anotace: Kaitlyn a jejím přátelům se podařilo získat úlomek čistého křišťálu od Bratrstva. Ten může zničit zrůdný krystal pana Zetese, který páchá zlo. Nejprve však musí najít místo, kde je krystal schovaný. Kaitlyn se proto rozhodne pro návrat do institutu, protože jako tajný špeh má šanci úkryt najít. Podaří se skupině nadaných studentů porazit pana Zetese? Jaké nebezpečí hrozí Kaitlyn?

Známá autorka

Lisa Jane Smith žije v Kalifornii, kde stále svítí sluníčko… kromě dnů, kdy prší. Má kočku a hromadu knih. Většinu svých nápadů získává ve spánku. Netuší, jestli jde o nějakou zvláštní magii, ale prostě ráda píše. Do paměti čtenářů se zapsala díky své úspěšné a téměř nekonečné sérii Upíří deníky. Nutno podotknout, že díly, které se v současné době vydávají, už nepíše ona, pouze na obálkách najdeme její jméno. Sama autorka k tomuto prodlužování sérií a psaní pod jejím jménem řekla, když jako mladší podepisovala s nakladatelstvím smlouvu, ani by ji nenapadlo, že ji od jejích vlastních knih jednou „vykopnou“ a budou si je psát sami. Tehdy některým klauzulím smluv prostě tolik nerozuměla.

Upíří deníky také zpopularizoval stejnojmenný seriál americké televizní stanice The CW. Ta se nechala slyšet, že dokonce plánuje spin-off sérii zaměřenou na Původní upíry. Minulý rok jí bohužel nevyšel podobný krok a zkouška seriálu The Secret Circle. Ten stál na další oblíbené knižní sérii autorky. Neměl ovšem tak vysokou sledovanost, jak by si stanice přála, proto ji po první řadě zrušili. Kromě Upířích deníků, Tajného kruhu a Říše temnot také napsala Temné vize. Ty se prozatím drží na trilogii a nevypadá to, že by se měla prodlužovat. Ovšem nikdy neříkejme nikdy.

Fakta a fikce

Hlavní pětka našla Bratrstvo, dostali od nich poslední úlomek čistého krystalu a za cíl mají zničení toho v insitutu. Jenže po nedávných událostech jim Gabriel ukázal záda a vrátil se k lačnému a mírně šílenému panu Zetesovi. Kromě toho nevynechá jedinou příležitost, aby pro něj úlomek získal. A Kaitlyn ví, že jediný způsob, jak velký krystal nadobro zničit, je naoko se přidat k nim.

Proto opouští své přátele a vydává se do institutu sehrát největší roli svého života. Musí všechny přesvědčit, že sice pana Zetese nemá ráda, ale s jeho cíli na ovládnutí světa souhlasí. Že chce prostě víc. A vypadá to, že nejdřív bude muset o svém prozření přesvědčit Gabriela. Rozhodne se využít toho, co k ní cítí… nakonec ovšem všechno dopadne jinak, než by si představovala.

Překlad

Na jazyk téhle jsem si natolik zvykla, že jsem se už víceméně ani po žádných chybkách nepídila. Chtěla jsem hlavně vědět, jak to celé skončí, jak si se svými postavami autorka pohraje, kdo vůbec přežije a nezblázní se.

Postřehy a pocity

Na poslední díl série jsem byla opravdu zvědavá. Ačkoliv nejsem fanynkou autorčiných Upířích deníků, Temné vize si mě dokázaly získat. S největší pravděpodobností to bude díky těm zvláštním schopnostem. Nezastírám, že bych nějaké sama chtěla. Ale raději bez všech těch peripetií, jakými si museli projít hrdinové série. Hlavně by se mi ty zvláštní schopnosti hodily například při takovém úklidu. To by to jen svištělo a všechno by bylo hotovo v cuku letu.

Ze všech postav jsem si nejvíc oblíbila Gabriela. Mám slabost pro postavy, které nejsou v jádru zlé, jen se staly oběťmi špatných okolností. V třetím díle si mě získala i Kaitlyn, i když pravda, při některých jejích činech a myšlenkách jsem si říkala, jestli to autorka opravdu myslí vážně. Výborně si ovšem poradila s dosti děsivým vykreslením toho, co se stalo „studentům“ před naší hlavní pětkou a jakými pokusy vlastně prošli. Realističnost popisů mi naháněla husí kůži.

Hodnocení

Je zvláštní číst v dnešní době knihu, která spadá do young adult žánru a vyšla v roce 1995. Přece jenom se od dnešního pojetí knih pro dospívající liší. Především v nich těžko najdete třpytící se upíry. Někdy mám pocit, že čtenáři zapomínají, že tyhle knihy tu byly dávno předtím, než přišlo všechno to, co náš knižní trh zaplavuje dnes. Je tedy jenom logické, že se i svým stylem vyprávění liší – hlavně tedy u Smith. V některých věcech je až příliš naivní, na druhou stranu umí popisy častokrát vyděsit mnohem líp než soudobé autorky.

Kdybych se ke knihám dostala ve svých telecích letech, nejspíš bych se stala autorčinou fanynkou. Stejně jako celá řada zahraničních čtenářek, které se s Temnými vizemi seznámily v devadesátých letech. Je hezké vědět, že ne všechny autorčiny knihy jsou špatné. Tato série je naopak velice vydařená. Možná má sem tam hluchá místa, či mírně podivná rozuzlení, ale čte se hezky rychle a příjemně. Perfektní odreagovačka. Proto knize dávám 4 hvězdičky.

Vášeň si můžete objednat na stránkách nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Táto časť sa mi páčila najviac zo série 8) ale inak taká priemerná séria, dobrý nápad 8)
    E_V_E recently posted..Šílenství obálek #6My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..