RC review: Pasti ze záhrobí

PastiZeZahrobi_bookAutor: Charlaine Harris
České datum vydání: 20.6.2012
Knižní série: Harper Connelly (Harper Connelly)
Díl: druhý
Žánr: detektivní, zvláštní schopnosti
Věková hranice: 18+
Nakladatel: Baronet

Opět se setkáváme s nevlastními sourozenci Harper a Tolliverem. Tentokrát na hřbitově v Memphisu, kam přijeli na placené pozvání profesora místní univerzity, který se ve svém zvláštním kurzu pokouší své stundenty přesvědčit, že nic paranormálního vlastně neexistuje.

Harper je za ty roky zvyklá na nedůvěru, ale peníze jsou peníze, a proto chodí od jednoho hrobu k druhému a cituje, na co a jak pochovaní zemřeli. Vše probíhá poměrně normálně, tedy alespoň na její poměry, dokud v jednom hrobě nenarazí na dvě těla. A to druhé, mladší, tam nemá co dělat.

Harper se tak po dvou letech podaří najít tělo pohřešované dívky Tabithy. Ta za záhadných okolností zmizela z předzahrádky jejích rodičů zrovna ve chvíli, kdy byla její matka uvnitř domu. Tehdy se nepřišlo na to, co se s Tabithou stalo a Harper byla rodiči k případu přizvána až dlouho poté, co skončilo oficiální vyšetřování. Jenže teď se případ znovu otevírá a podezřelými jsou všichni, včetně Harper a jejího bratra… Přece jenom je zvláštní, že se dívčino tělo našlo v městě, do něhož se její rodiče přestěhovali.

Na záhadnou strunu

Charlaine Harris studovala na Rhodes College v Memphisu, kde začala psaním básní a divadelních her. Později využila příležitosti zůstat doma a psát. Na autorském kontě má romány o knihovnici Auroře Teagardenové a o Lily Bardové. Za román Real Murder byla nominována na cenu Agatha. V současné době žije v jižním Arkansasu s manželem, třemi dětmi, třemi psy a kachnou. Ta ovšem v domě rozhodně nebydlí.

Čtení patří mezi její nejoblíbenější věci. Čte mystery, sci-fi, urban fantasy a čas od času také nějakou tu romanci. O tom, co zrovna čte, své fanoušky pravidelně informuje na svém blogu. U čtenářů jí proslavila její upíří série, která se dočkala také svého seriálu. Pravá krev se vrací se svou šestou řadou a fanoušci tak nepřijdou o to, co se děje se Sookie ani se sexy upíry okolo ní.

Překlad

Nejsem si vědoma jakýchkoliv překlepů či nesrovnalostí v překladu. Příběh krásně odsýpal, byl srozumitelný a hezky detektivní – tak jak by měl být. Jediný problém se může skrývat ve jméně Harpeřina bratra, Tolliver mi prostě nesedí. Mám totiž více zažitou verzi Olliver a někdy se mi při čtení stávalo, že jsem si jeho jméno přečetla špatně.

Postřehy a pocity

Harper jsem si oblíbila už v prvním díle. Není to tak úplně typická hrdinka, s jakou se obvykle setkávám, nejspíš proto mi tolik padla do noty. V patnácti jí projel blesk a od té chvíle ovládá docela morbidní schopnost. Dokáže zjistit, jak mrtví zemřeli… bohužel však nevidí jejich vraha. Což jí ve většině případů nevadí, protože si raději udělá svůj kšeft a pak společně s bratrem zmizí, jenže stávají se i takové případy, kterým nemůže ukázat záda. Její bratr Tolliver jí skvěle sekunduje a za ty roky společného soužití ji už dobře zná. Je někdy možná přehnaně ochranářský, přílišně zadumaný anebo až moc kouká po ženských.

Bystrému čtenáři začne vrtat hlavou, jestli mezi nimi přece jenom není trošku víc. Nejsou pokrevní příbuzní a i když spolu nešpásují, vypadá to, že jim autorka dá za chvíli volnou ruku. Přece jenom si jisté věci Harper v tomto díle uvědomí a o to víc se bude snažit držet si od bratra odstup. Něco mi ale říká, že Tolliver je na tom víceméně podobně. Bude zajímavé v dalších dílech sledovat, jak to s nimi dopadne.

Hodnocení

Autorčinu mnohem slavnější upíří sérii jsem nečetla. Vlastně kromě jmen hereckých představitelů toho moc nevím ani o tom seriálu. Knižní série o Harper mě láká mnohem víc. Mám slabost pro duchařiny a tahle je dokonce spojená s docela slušnou detektivní zápletkou. I když je pravda, že pokud máte z podobných žánrů načteno a nasledováno, nejspíše vraha podle určitých indicií odhalíte dříve než samotné postavy.

To ale neznamená, že si četbu neužijete. Autorka totiž neřekla své poslední slovo a pořád vás může překvapit postranními rozuzleními příběhu, které by vás nejspíš nenapadla. Já jsem si četbu druhého dílu opravdu užila a stránky mi hezky utíkaly. Pasti ze záhrobí patří mezi ten druh knih, u nichž si skvěle odpočinete a přitom trochu potrápíte mozkové závity, když budete hádat, kdo je vrahem. Knize tak dávám zasloužené 4 hvězdičky a těším se na pokračování.

Pasti ze záhrobí si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..