RC review: Dare You To

Autor: Katie McGarry
Oficiální datum vydání: 28.5.2013
Knižní série: Pushing the Limits
Díl: druhý
Žánr: chick lit, drama, ze života
Nakladatel: Harlequin Teen
Věková hranice: 15+

Anotace na Goodreads: „Vsadím se…“

Kdyby někdo znal pravdu o životě Beth Risk, poslali by její matku do vězení a kdovíkam samotnou sedmnáctiletou Beth. Je rozhodnutá svou matku ochránit za všech okolností. Až do dne, kdy ji strýc donutí, aby si vybrala mezi svobodou své matky a svým vlastním štěstím. Tak nakonec Beth skončí v domě s tetou, co by nejradši viděla její záda a ve škole, která ji nechápe. Naprosto. Až na jednoho kluka, co by ji chápat neměl, ale dokáže to…

Ryan Stone je místní zlatý chlapec, popuplární hvězda baseballu s tajemstvími, o nichž nesmí nikomu říct. Ani svým přátelům, s nimiž sdílí vše, včetně nekonečných sázek na téma šílených věcí. Nejláznivější? Pozvat na rande skejťačku, kteoru by nemohl zajímat ještě míň.

Ale co začne jako sázka, změní se v intenzivní přitažlivost, jakou Ryan ani Beth nečekali. Najednou kluk s bezchybnou pověstí riskuje své sny – a svůj život – pro dívku, co miluje, A holka, která si nikoho nepustí blíž k tělu, se snaží chtít nemožné…

Katie McGarry o sobě dala výrazně vědět v minulém roce a to svým debutem Pushing the Limits. Kniha si získala velké množství fanoušků a pochvalných recenzí. Není tedy divu, že pokračování na sebe nenechala dlouho čekat, přestože to zprvu vypadalo, že půjde o jediný díl. V tomto roce autorka přichází s volným pokračováním, Dare You To, které se zaměřuje na postavu, s níž jsme se setkali již v příběhu Noaha a Echo. Mimo jiné se dočkáme také bonusové novelky o Lile McCormick, nejlepší kamarádce Echo.

Beth Risk neměla nikdy lehký život, ale naučila se jím proplouvat, jak jen to jde. Její matka se po odchodu jejího otce naprosto zhroutila a nedokáže se o sebe postarat. Hledá stále stejné typy mužů, kteří si  na ní rádi a často vybíjejí svůj vztek, nedokáže od nich odejít, protože je bezmezně miluje a svůj žal ze života neustále utápí v dávkách alkoholu. Je to vždycky Beth, kdo ji tahá z oblíbené hospody, kde se zpila do němoty, a kdo se stará, aby měla co jíst.

Nejraději by se i s matkou odstěhovala někam daleko, ale její matka to odmítá. Chce zůstat se svým násilnickým přítelem, který nejednou vztáhl ruku i na samotnou Beth. Tak se stane, že ji zatknou s baseballovou pálkou v ruce, stojící nad matčiným přítelem, její matkou zbitou na zemi a rozmlácenými skly jeho auta. A jelikož Beth je problémová dospívající, nakonec se pro ni dostaví strýc, kterého už několik let neviděla. A přinutí ji odejít s ním domů a zůstat tam, jinak její matku pošle do vězení.

Ryan Stone měl vždycky všechno, na co si vzpomněl. Milující rodiče i bratra, kupu přátel a sport, který je celý jeho život. Jenže ne všechno je zadarmo a ani jeho úspěch v baseballu. Mezi vrstevníky je oblíbený, má úspěch i u děvčat a svou budoucnost vidí ve sportu. Vše se změní v okamžiku, o kterém svým přátelům ani nemůže říct, protože si to jeho rodiče nepřejí. Chtějí před sousedy vypadat stále jako ta šťastná rodinka bez problémů. Odmítají si přiznat, že nic není v pořádku a každý se snaží jen stále přiživovat jakousi iluzi života.

Ryan proto uniká od problémů svým způsobem, sází se s kamarády a provádí různé žertíky. Jeden z nich jej přivede do cesty Beth. Ta jeho nabídku sice odmítne a zmizí, ani jeden z nich ovšem netuší, že se brzy potkají znovu. Spolu s Beth do Ryanova života přijde celá hromada problémů a příležitostí. Doteď si myslel, že celý jeho život je baseball a dělat to, co si jeho otec přeje. Najednou mu dochází, že jeho snem není jenom sport, ale také jej baví tvůrčí psaní a že nemůže před očima do nekonečna zavírat oči. Jenže ani on, ani Beth ještě zdaleka nemají vyhráno.

Katie McGarry se ve svých knihách nebojí ukázat i bolestivější stránky života dospívajících. Jakoby nestačilo, že samotné dospívání je období zmatku a silných emocí, ale když se k tomu přimíchají i rodinné problémy a poměrně nebezpečný život, je to ještě horší. I když je vcelku jasné, co se v příběhu bude dít, stejně vás má autorka čím překvapit. Hlavně všechny vzlety i pády prožíváte společně s hlavními hrdiny a až do konce jim držíte palce. V příběhu se setkáme nejen s novými postavami, ale uvidíme i ty staré a dobře známé.

Knize nakonec dávám plný počet, tudíž 5 hvězdiček. Přestože se Dare To You od prvního dílu výrazně liší, stále funguje na podobném principu a vyvolá ve vás další dávku silných emocí a myšlenek. Autorka opět ukázala, že dokáže napsat příběh ze života, který se děje za zavřenými dveřmi našich sousedů a o němž nemusíme mít ani ponětí. Proto bychom neměli raději přivírat oči, nebo otáčet hlavy, a pozorně se okolo sebe rozhlédnout, jestli někdo třeba nepotřebuje pomoci. Hlavně bychom neměli lidi odsuzovat a posuzovat jen podle toho, jak vypadají, nebo jakou mají minulost. Sice se to lehce řekne a možná hůře dělá, ale každý si zaslouží druhou šanci.

Dare You To si můžete předobjednat na BookDepository, Amazon, Barnes & Noble, IndieBound.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Harlequin Teen (UK) a Netgalley za poskytnutou ARC této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Táňa napsal:

    Páni.. vypadá to opravdu slibně. První díl se mi moc líbil a těším se až si přečtu i ten druhý 🙂 Jenomže čekat do paperbackového vydání bude útrpné. Jinak super recenze a na knihu si mě naladila ještě víc, než jsem byla :DD
    Táňa recently posted..Unravel meMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..