Zimní dumání (4)

Čtvrtý příspěvek zimního dumacího speciálu. Pokud se chcete podívat, co je to Zimní dumání zač a na čem vlastně stojí, podívejte se sem. Ke každému příspěvku bude dole přidán linkovač, do kterého můžete svůj článek připojit.

Nezapomenutelné knihy

Když myslím na nezapomenutelné knihy, jsou to hlavně ty, které mám ráda. Sem samozřejmě patří celá série Harry potter, Mediátor, Vampýrská akademie, Eragon, Pán prstenů a spousta dalších. Mohla bych o nich vykládat donekonečna. O tom už určitě něco víte, pokud jste stálými čtenáři mého blogu. Častokrát se nechám unést, protože prostě ráda mluvím o knihách, které pro mě něco znamenají. Věřím, že to tak máte taky. Vášnivé debaty o tom, proč tu a tamtu sérii či knihu máte tak rádi.

Pak jsou tu ovšem také nezapomenutelné knihy, na které nemůžete zapomenout, protože vás tak strašně nakrkly, nebo vám přišly naprosto stupidní. Na mě například takový dojem udělaly první dva díly Upířích deníků. Dál jsem se totiž nedostala. Udělaly na mě takový dojem, že jsem dokonce ve svých recenzích zaveršovala. A já v nich neveršuju, nemám básnické střevo. Ostatně se na ty recenze můžete podívat sami. Zvláštní je, že zatímco Upíří deníky mi opravdu přišly navýsost stupidní, Tajný kruh a Temné vize mě zase tolik nedráždily a přišly mi více normální. Počítám, že prokletá bude jen ta její upíří série, co má tolik dílů, že už ani nevím, kde to končí.

Velké znechucení ve mně například vyvolala série Covenant, recenzi na první díl – Half-Blood – na blogu taky najdete. To bylo snad poprvé po dlouhé době, co jsem se u některé knihy tak strašně naštvala. Nejen na samotnou knihu, ale na autorku. Každý, kdo četl Vampýrskou akademii mi dá za pravdu, že víc okopírované to už být nemůže. Jindy bych nad tím možná mávla rukou, jenže autorka okopírovala mou oblíbenou upířinu, na to nezapomenu. Někteří recenzisti si dokonce dali tu práci a vyhledali si ve Vampýrské akademii jednotlivé rozhovory, které jsou slovo od slova přepsané v Half-Blood, jen se pozměnila jména. Tohle je plagiátorství. A ta ženská za to bere peníze, má naplánovaných nějakých 6 dílů a prý i v pokračování to dělá dál. Už si od ní žádnou další knihu nepřečtu a to jsem původně chtěla. Ani náhodou, zlodějka jedna prašivá. Copak si neumí vymyslet vlastní příběh? Hlavně poté, co jsem četla taky Chronicles of Nick, mi došlo, že vykradla i tuhle. Už nevěřím, že má v těch knihách vůbec něco původního. Možná se jednou hecnu a tu Covenantskou sérii dočtu, jen abych zjistila, jak moc velká potvora to je. Ale radši sáhnu po jiných knihách.

Stejně tak mi například spadly růžové brýle u série The Mortal Instruments. Clare patří mezi jedny z nejlepších spisovatelek young adult žánru, tedy alespoň jsem si to kdysi myslela. Ještě si pamatuju, jak jsem v roce 2010, o mém prvním létu v Americe, zblajzla původní trilogii v angličtině. Nosila jsem autorku na rukou a když ohlásila, že vyjde The Internal Devices, byla jsem nadšená. První díl nové série se mi ohromně líbil. Jenže pak Clare přišla s tím, že původní sérii prodlouží na šest dílů a že ještě plánuje další trilogii ze stejného světa. Do toho přišel druhý díl The Internal Devices i čtvrtý díl The Mortal Instruments, ani jeden jsem ještě nečetla. Možná si je jednou přečtu, ale až se ve mně uklidní rozbouřené hormony. Zjistila jsem totiž, co je Clare za potvoru. Vím, jak začínala… fanfikcí na Harryho Pottera, která byla u fanoušků velice oblíbená, jenže z 90% nebyla její. Vykradla totiž jiné autory a hlavně různé seriály. Navíc byla na lidi okolo sebe opravdu odporná a dokonce jsem na vlastní oči viděla, jak se pouštěla do některých recenzistů. Bylo tam toho mnohem víc a pokud to někoho bude zajímat, ráda mu to převyprávím (načetla jsem se toho totiž opravdu hodně). Hlavně mě to donutilo na autorku naprosto změnit názor. Nemůžu si být jistá, že její nové knihy jsou její původní, že tam nepřepsala jiné knihy, jiné hlášky, jestli to všechno, co jsem milovala, není ukradnuté. Nevěřím ji. A už vůbec se mi nelíbí to, že z jedné úspěšné série těží pomalu donekonečna. Přitom by mohla klidně začít psát úplně jinou sérii, z jiného světa, hloupá není a psát opravdu umí. Ale ona si radši zrecykluje jak příběh, tak postavy a do toho ještě nastrká plno dalších věcí a hlavně hraje na tu strunu, kterou jí plno čtenářů žere. A to včetně mě. Zklamala jsem se a nevím, kdy se k jejím knihám zase vrátím.

Kruci, nějak jsem se rozepsala. Takových knih, na které vážně nezapomenu, je víc. Už jsem toho přečetla poměrně dost a tím, že čtu i zahraniční blogy, vím o některých autorech víc věcí, než jiní. Někdy bych zase chtěla být ten obyčejný čtenář, co o jistých věcech a tahanicích nemá ani páru a může si prostě užívat příběh. Bez toho, abych musela uvažovat nad tím, jak se kdy která autorka k recenzistům zachovala. Ale protože jsem knižní bloger, tak nějak držím s ostatními blogery a pokud někomu někdo ublíží, jsem na jejich straně… a to i když je třeba neznám. Už jsem taková. Jsou to totiž právě oni, kdo mě přivádí na úžasné a stále nové knihy, tak proč s nimi nedržet.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

8 Responses

  1. Desirée Lydon napsal:

    Já mám taky spoustu knih na které nezapomenu, zejména třeba na Harryho nebo sérii Modrá krev 🙂 Ale naštěstí jsem ještě nečetla žádnou knížku, která by mě tak vytočila, že bych na ní nezapoměla 😀
    Desirée Lydon recently posted..Recenze knih 0.8 – Lovkyně snů: ProcitnutíMy Profile

    • Syki napsal:

      Tak to ti závidím, já bych taky nejradši narazila jen na knihy, co mě chytnou a budou unášet do nekonečných plání fantazie 😀

  2. Astesia napsal:

    Veľmi zaujímavé. Od Clare som čítala zatial len mesto kostí a aj to pred dvoma rokmi. Do ďlaších častí som sa nepúšťala a poriadne neviem prečo. Prvá časť a zaujala, aj keď mi niektoré veci vadili a pozastavovala som sa nad tým: áno na toto som už niekde natrafila.
    Najhoršie je, že ja zabudnem aj na nezabudnutelnú knihu 😀 musela som minule čítať Divergenciu, pretože som si po 10 mesiacoch nedokázala spomenúť, že ako to skončilo 😀 Kniha sa ma musí dotknúť na zvláštnom mieste (može to byť duša), aby som si ju užila a vychvalovala ju až do nebies 🙂
    Astesia recently posted..I´m obsessed with…*2My Profile

    • Syki napsal:

      A víš, že mně se to děje taky? Ne, že bych zapomínala všechny knihy, ale ty zapomenutelné fakt zapomenu 😀 A někdy se mi stává, že se mi knihy i pletou…

  3. Mischa napsal:

    Teda, ty ses do Clare pustila… Docela mě to zaujalo. Nechceš napsat víc??

    • Syki napsal:

      Já nevím, tak trochu se bojím toho, že když zase něco otevřeně napíšu, dost lidí tím opět naseru. A já si řekla, že do nového roku si prostě budu dělat to, co mám ráda a nebudu se míchat to celkového dění, protože se to stejně vždycky jen obrátí proti mě a jsem za potvoru 🙂

  4. Illandris napsal:

    Když se nad tím teď zamyslím, mám celkem málo knih, které jsou pro mě nezapomenutelné. Mohla bych je spočítat na prstech jedné ruky. Třeba Mediátor, Vampýrská akademie, Pokrevní pouta, Harry Potter, možná kdybych víc přemýšlela, našla bych jich víc.
    Nemám moc ráda série, které jsou zbytečně prodlužované nebo jsou ze stejného světa, jako ty původní. Výjimkou jsou Pokrevní pouta a právě série od Cassandry Clare. Četla jsem od ní všechny knihy, které vyšly, a musím říct, že se mi zatím moc líbily. Infernal Devices je podle mě ještě daleko lepší než ta původní série, je to zase něco trochu jiného. Ale je zase pravda, že když jsem se dozvěděla o další sérii, která se chystá, taky mě to malinko nakrklo. Tohle už je podle mě trochu moc, a i když byly předchozí knihy super, do nové série už nejdu. Ale Infernal Devices fakt stojí za přečtení, třetího dílu se už nemůžu dočkat. Doufám, že to ale autorka zas znovu neprotáhne:)
    Illandris recently posted..Zima je tadyMy Profile

    • Syki napsal:

      Hele, já už u Clare sázím na cokoliv. Už tak prodlužuje co jenom může, takže bych se nedivila, kdyby zase něco někam šoupla. Už jsem slyšela i názory na to, že její nová chystaná pentalogie, kterou bude psát s Holly Black – Magisterium – jako by z oka vypadala Potterovi, takže já v souvislostí s ní už nevěřím ničemu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..