Top Ten Tuesday (19)

Další příspěvek do úterní knižní topky. Meme má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 autorů, které jsem objevila v roce 2012 ~

Za tento rok jsem přečetla řadu knih, ať už šlo o pokračování rozjetých sérií, anebo samostatné díly. Ze vší té směsice jsem vybrala povětšinou autorky začínající, přesto jsou mezi nimi i ti, co v branži už nějaký ten pátek jsou.

1. Under the Never Sky (Veronica Rossi)

Nový rok jsem krásně začala dystopií, která krásně spojovala svět technologie a pokroku se světem divočiny a nebezpečí. Líbil se mi kontrast obou světů, líbila se mi interakce mezi hlavními hdriny. Hlavně to, jak se nesnášeli. To se přece jenom v young adult knihách zase tak nevidí. Ohromně se těším na durhý díl, protože první skončil velice zajímavě a hodně toho nechal otevřeného.

 

2. Partials (Dan Wells)

Nadvláda robotů mě fascinuje i děsí. Pokrok člověk nezastaví a mě prostě baví číst knihy (a sledovat filmy) o tom, jak lidé přestali vládnout robotům a umělá inteligence se postavila proti nim. Upřímně doufám, že se něčeho podobného nikdy nedožiju. Ono je docela dost dobře možné, že se něco takového může stát. Jen se podívejte, kam až se technologie posunula za těch 12 let od milénia. Jak se s tím lidstvo popere v budoucnu? Přežije vůbec?

3. Infinity (Sherrilyn Kenyon)

O Sherrilyn jsem věděla už dávno, ovšem s jejím psaním jsem se poprvé potkal až u Nicka. A že to byla pořádná jízda. Hromada nadpřirozených bytostí, plno testosteronu, jedna hláška za druhou, jedna šílenost vedle druhé, že pořádně nevíte, co je pravda a co ne… a jestli už to náhodou není i tak dost a autorka to nepřehnala. Ale stejně si to čtení parádně užíváte.

 

4. Born Wicked (Jessica Spotswood)

Harry Potter mi v čarodějnickém žánru nastavil laťku opravdu vysoko, proto mi hned tak nějaká čarodějnická kniha nestačí. Tahle mě ovšem dokázala krásně chytnout, i když jsem si na začátku říkala, že to bude stát za prd. Ale nestálo. Místo toho jsem se výborně bavila a jsem hodně zvědavá, co se bude dít dál. Přece jenom… čarodějnické procesy? Count me in!

 

5. Struck (Jennifer Bosworth)

Co uděláte, když i jediný váš dotek může zabíjet? Navíc se musíte vypořádat s tím, že vaše matka čím dálm tím víc propadá náboženské propagandě a váš bratr se vám vzdaluje. A co je horší, náboženská sekta začíný ovládat celé vaše město a má zájem i o vás. Moc se mi líbí, jak autorka pospojovala nadpřirozeno se zcela normálními věcmi naší doby. Protože přiznejme si to, kolik takových naboženských fanatických skupin okolo nás je. A co se může stát, když jim propadne víc lidí, než je zdrávo?

6. Legend (Marie Lu)

Tahle kniha mě velcie mile překvapila, a to i přesto, že jsem na ni četla spíše chválu. Držela jsme se zpátky. A možná proto jsem si ji o to víc užila. V podstatě jde o hrozně jednoduchou zápletku s neobyčejnými postavami. A právě ty postavy vás chytnou a vy nebudete vědět, jestli držíte pěsti jednomu nebo druhému a hlavně nebudete vědět, jak to celé vůbec může skončit, protože víte, že až se odhalí pravda, bude to v perdéli.

 

7.Storm (Brigid Kemmerer)

Jsem moc ráda, že jsem se do téhle elementární série plné hotíků pustila. A to nejen pro bandu testosteronu, i když na tom mají lví podíl. Líbí se mi styl, jakým je kniha napsaná a to, že jsou příběhy vyprávěné z pohledů obou hlavních postav a vy tak víte, co si kdo myslí. Navíc je to pořádně akční příběh. Kdyby z něj udělali film, byla by to síla.

 

8. Gone (Michael Grant)

Na tuhle sérii jsem se už dlouho těšila a odhodlala se teprve letos. Rozhodně toho nelituju, protože autor je opravdu geniální. Je jedno, že píše o dětech, když jde do tuhého, projeví se ve všech jen to nejhorší nebo to nejlepší… anebo se to ve vás bude navzájem bít a vy budete chtít hlavně přežít. Navíc jsou postavy natolik rozmanité, že si své oblíbence určitě najdete a budete možná překvapeni tím, že nemusí jít jen o kladné postavy. Výborná série.

9. The Hallowed Ones (Laura Bickle)

Tajemná komunita Amišů a nebezpečné zlo za hranicemi jejich pozemků. Autorka krásně vykreslila to, jak hlavní hrdinka myslela, v čem byla vychována a jak se to podepsalo na jejím jednání. Zároveň poukázala na to, že i když člověk celý život věří v jednu věc, nemusí to znamenat, že nerozezná dobré od zlého a nedokáže se postavit za svůj vlastní názor. I když tím jde proti všemu, co mu kdy bylo blízké. Moc se těším na pokračování.

10. Pushing the Limits (Katie McGarry)

Nejemocionálnější kniha tohoto roku. Mé srdce krvácelo od začátku do konce. Místy jsem nevěděla, jestli se smát, nebo hystericky křičet. Trpěla jsem s oběma hlavními hrdiny a zároveň jsem se s nimi radovala ze všeho, co jim dělalo radost. Prožívala jsem knihu tak mocně, jako už dlouho žádnou ne. A po dočtení jsem nebyla se vším smířená tak, jako oni dva… spíš se mi na některé lidi chtělo řvát a praštit je něčím těžkým po hlavě. Doufejme, že pokračování bude stejně mocné.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...