RC review: Znamení vlka

Autor: M.T.Majar
České datum vydání: 14.11.2012
Knižní série: Vlci
Díl: první
Žánr: urban fantasy, vlci, magie
Věková hranice: +20
Nakladatel: Fantom Print

Česká anotace: Vždycky věděla, že není obyčejná.
Ale tohle předčilo veškeré její představy.
Stačilo jedno malé kousnutí…

Tori neměla zrovna normální dětství a dospívání. Ani ona sama není tak docela „normální„. Ale co je doopravdy zač, to zjistí na druhém konci světa, kde chce začít nový život. A ten také opravdu začne. Sama však netuší, jak moc jiný bude. Do cesty, mezi stehna a následně do srdce se jí připlete alfa smečky lykantropů se slabostí pro zrzavé slovanské typy…

Slovo „vlkodlak“ je na místě, ale oni si tak neříkají. Jsou lycas. Jejich svět není uhlazený a snadný. Je to svět příšer, svět boje, krve a sexu. A Tori se toho všeho dostane víc, než by kdy tušila…

Česko světově?

M.T.Majar se narodila na podzim ve znamení Štíra. A jak sama říká, je to prý už nechutně dávno. Žije v Prostějově a je nejstarší, nejchytřejší a nejkrásnější ze tří sester. Pracuje v bankovnictví a nedávno se rozvedla. Z manželství si odnesla to nejlepší, tedy svého syna. Ke psaní se dostala až po čtyřicítce. Její prvotina, Hot Boys, se nejprve prodávala jako ebook a díky skvělým prodejům se stala v létě 2012 bestsellerem mezi elektronickými knihami.

Jak se říká, z každého šprochu trochu, máme tu vedle erotické knihy i vlčí sérii. Autorka se sama nechala slyšet, že není vyloučeno, že se dočkáme i knih z jiných žánrů. Osobně jsem velice zvědavá, protože svými knihami vnáší do knižní zahraniční nadvlády příjemnou změnu. S trochou cviku a větší kupečkou knih je dost dobře možné, že se u nás stane stejně oblíbenou, jako její zahraniční kolegyně.

Fakta a fikce

Tořina matka zemřela při jejím porodu, otce nikdy nepoznala, celý život žila jen s prarodiči. Po smrti dědečka se vydává do Ameriky, aby se postarala o svou tetičku, která ji taky záhy opustí. Tori tak zůstane v Americe a snaží se najít si nějakou radost v životě. Jenže ve chvíli, kdy je v parku přepadena, skoro znásilněna, následně zachráněna cizincem, se jí svět ještě víc změní.

Její zachránce ji totiž pokousal. Na tom by nemuselo být nic tak strašného, kdyby tak v jejím těle neaktivoval lykantropí vir. Ten ji postupně začne měnit ve vlčici a s tím přicházejí jisté povinnosti, pravidla a mnohem větší změna, než jakou by chtěla. Tori se učí být vlkem, být poslušná, najít si své místo ve smečce a hlavně moc nevyčnívat. Ne, že by se jí to dařilo…

Postřehy a pocity

Kdybych měla hlavní hrdinku charakterizovat jedním slovem, pak to bude nadržená. Takhle sexuchtivou ženskou postavu jsem už dlouho neviděla. Těžko říct, jestli za to můžou její náruživé české kořeny, nebo vlčí část. Tak jako tak mi někdy přišlo, že měla chuť na skoro každého. Ale tak, proč ne. Alespoň byl příběh okořeněný pořádným jiskřením.

Celkově se mi kniha četla velice dobře. Jen bych ji z osobních čtenářských zkušeností nejspíš nezařazovala tak úplně do klasické urban fantasy. Spíše to na mě dýchalo paranormal romance. Ale každému podle jeho gusta. Hlavní je, že jsem se při četbě opravdu bavila. Je zajímavé, že kniha původně vznikla na spin-off fanfikce na Anitu Blake. Nevím, nakolik si je s Anitou v čem podobná, protože jsem sérii nečetla, ale na pojetí knihy to nebylo vůbec poznat.

Celá hierarchie smečky se od jiných knih nijak výrazně nelišila. Tu a tam byla okořeněná něčím navíc. Tori sice dokázala být sem tam nesnesitelná, ale vcelku sympatická ženská hrdinka, které jste drželi pěsti. Ať už věděla, nebo nevěděla, co vlastně chce. Ruben dokázal být majetnický i roztomilý. Bena si nešlo neoblíbit.

Hodnocení

Velký palec nahoru za to, že je hlavní hrdinka Češka. I když se přestěhovala do Ameriky. Svým způsobem je to pochopitelné, protože v americkém prostředí se s jistými druhy příběhů prostě kouzlí lépe. A autorka kouzlila. Příběh byl dosti akční, pořád se něco dělo, výrazně to nevázlo. Sice si čtenář možná u některých věcí poklepe na čelo, ale zase tolik ho to trápit nebude. Nejsem fanynkou vlčích příběhů, ale tenhle si mě dokázal získat.

Líbilo se mi, že se Majar nebála zahrát i na výrazně drsnější notu. Nezabývala se jen vlčí smečkou a tím, jaké to vlastně pro Tori je, být vlčicí, ale podívala se na velice temnou stránku obyčejného života. Při některých popisech jsem hrůzou valila oči a říkala si, že lidi dokážou být pořádná zvířata. Smutné, ale pravdivé. Samotný epilog mě naprosto navnadil na pokračování, od něhož nemám nejmenší ponětí, co čekat. Prozatím dávám knize 4 hvězdičky a tu pátou si schovávám na pokračování. Snad bude stejně výborné.

Znamení vlka si můžete objednat na stránce nakladatelství Fantom Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fantom Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Z tvojich recenzií na toto aj na Hot boys mám pocit, že táto autorka má výhradne sexuchtivé hrdinky 8D
    Možno by som si nejakú jej knižku aj prečítala 8D
    E_V_E recently posted..Na čekačce – decemberMy Profile

  2. Lenka napsal:

    Máš pravdu, taky si to myslím. Přečíst si něco od této autorky nebude určitě na škodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..