RC review: Zítra začnu nový život!

Autor: Gilles Legardinier
České datum vydání: 31.10.2012
Žánr: román pro ženy
Nakladatel: Domino

Česká anotace: Julie Tournellová je téměř třicetiletá Francouzka, která ještě stále hledá muže svých snů. Práci bankovní úřednice považuje za dočasný omyl a šeď jednotlivých dnů jí zpestřují jen trapasy a maléry, do nichž se s větší či menší měrou vlastního přičinění neustále dostává.

Radikální změna v Juliině životě přijde zároveň s novou cedulkou na poštovní schránce v jejím domě. Ricardo Patatras… Sice nového souseda ještě ani neviděla, ale přesto se rozhodne konat. Vždyť co kdyby byl právě on ten pravý? Plna neopodstatněných nadějí udělá Julie celou řadu věcí, od nichž by rozumná žena upustila už ve chvíli, kdy ji napadnou. Záměrně si zničí počítač a pije nenáviděné kafe, jen aby byl v její blízkosti – a také aby zanedlouho zjistila, že Ricardo je muž snad až příliš dokonalý na to, aby vůbec existoval.

Je tady ovšem jeden problém: i Ricardo má svá tajemství. A Julie potřebuje vědět o svém vyvoleném vše! Nikoho nepřekvapí (a Julii nejméně), že při odhalování záhad Ricardova života jde z jednoho průšvihu do trapasu a zase zpět, ale informuje nás o nich se statečným nadhledem. Akorát… akorát si po večerech opakuje stále stejnou větu: Zítra začnu nový život!

Oblíbený autor

Gilles Legardinier se už od dětství zajímal o to, jak vyjádřit emoce. Jeho pracovní kariéra začala opravdu zajímavě. Od patnácti let působil jako pyrotechnik na britských a amerických divadelních scénách. Po několika letech přešel k produkci a později i k vlastní tvorbě. Natočila řadu publicistických pořadů a dokumentů. Pak mu došlo, že potřebuje zmírnit tempo, a proto přešel ke psaní scénářů.

Od scénáristiky byl jen krok ke psaní románů. Za své thrillery obdržel řadu literárních cen. Bylo velkým překvapením, že se pustil do humoristického románu pro ženy. A ještě zvláštnější bylo, že u čtenářek získal velmi pozitivní ohlas. A to i u těch, které tvrdily, že na romantické komedie nejsou. V závěru knihy autor uvádí, že nikdy nezapomene na to, co mu kdysi otec řekl: „Muži jsou hloupí a ženy bláznivé, ale z jejich vzájemného setkání občas vznikne něco velmi pěkného.“

Fakta a fikce

Julie Tournellová má docela obyčejný život. Pracuje v bance, kam se dostala jen díky svému ex, se svými sousedy vychází poměrně dobře a má kupu přátel, co mají nejspíš mnohem zajímavější život než ona sama. To vše se ovšem změní ve chvíli, kdy se do domu přistěhuje záhadný Ricardo Patatras a Julie se o něm touží dozvědět víc.

A tak začíná její zběsilá honička za informacemi a ještě divočejší cesta za srdcem záhadného souseda, při níž jí například uvízne ruka v jeho poštovní schránce, rozhodne se oprášit své botky na běhání a dokonce si zahraje na detektiva. Zdá se vám to přitažené za vlasy? To jste ještě nic neviděli.

Překlad

Musím říct, že se mi český překlad opravdu líbil. Málokdo totiž používá v překladech slova jako halama nebo komp. Hlavně by mě zajímalo, jestli někteří lidi vůbec ví, kdo je to halama. Já se při podobných překladech těším, protože je mi to bližší. Nejspíš tím, že to jsou slovíčka, která se tady u nás běžně používají. Příběh tak neztratil nic na své poťouchlosti.

Postřehy a pocity

Na tuhle knihu jsem už před samotnou četbou slyšela pěknou dávku pozitivity. Byla jsem samozřejmě zvědavá, jak moc dobrá a vtipná může být kniha o ženské, kterou napsal chlap. Někdy mi prostě přijde zvláštní, když autoři píšou knihu z pohledu opačného pohlaví. Málokdy je totiž realistická. Inu, u potřeštěného osudu Julie jsem takový pocit neměla. Několikrát jsem se v ní opravdu viděla. Například v momentě, kdy se jí zašprajcla ruka v cizí poštovní schránce. Jako bych to byla já. Mám totiž za sebou podobné případy.

Julie je jako hlavní postava sympatická. Tak jako většina z nás, stále hledá své místo v životě a také vysněnou pravou lásku. A když se objeví potencionální objekt pro skvělou budoucnost, je rozhodnutá se o něm dozvědět všechno a to i za cenu mnoha trapných okamžiků. Člověk musí obdivovat, s jakou vervou sobě vlastní se do všeho pustila. Taky se mi líbilo celkové prostředí, v němž se román odehrával. Působilo to na mě celkově až domácky, jako bych mohla otevřít dveře a hned vkročit mezi všechny postavy. Cítila bych se jako doma.

Hodnocení

Kniha je přirovnávána k Deníku Bridget Jonesové a já musím potvrdit, že jisté aspekty rozhodně společné má. Ačkoliv Julie mi po většinu času přišla až příliš naivní a svým objektem spíše posedlá. Protože když to vezmu kolem a kolem, zase tolik toho o něm nevěděla a už byla ochotná dělat místy mírně šílené věci. Chvílemi to mohlo působit spíše zoufale.

I přesto je Zítra začnu nový život! příjemná a vtipná oddychovka, která určitě potěší každou čtenářku. Pobavíte se u všeho, co Julie vymyslí a zároveň u toho budete nevěřícně kroutit hlavou. Přečtete ji v cuku letu, ani nebudete vědět jak. Za sebe knize uděluju 4 hvězdičky a opravdu vřele doporučuju.

Zítra začnu nový život! si můžete objednat na stránkách nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Nezapomeňte se podívat také na FB profil knihy!

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..