RC review: Speciálové

Autor: Scott Westerfeld
České datum vydání: říjen 2012
Knižní série: Oškliví
Díl: třetí
Žánr: dystopie, scifi
Nakladatel: Triton

Česká anotace: Speciální případy – z těchto dvou slov běhá Tally mráz po zádech ještě dnes, kdy už není vzpurnou ošklivou. Speciálové byli vždy jen tajemnou a zlověstnou šeptandou. Krásní, silní a závratně rychlí. Mohli jste prožít celý život, aniž byste je potkali. A teď je Tally jednou z nich: bojovníkem, stvořeným k udržování pořádku v dokonalé a krásné budoucnosti.

Síla, rychlost a jasná ostrost vědomí jsou tím nejlepším, co Tally dosud zažila. Kdesi hluboko v nitru však stále doutná vzpomínka na něco jiného. Je snadné ji potlačovat dokud Tally nedostane šanci zlikvidovat vzbouřence z Nového Kouře jednou provždy. Ocitne se před poslední, rozhodující volbou: má naslouchat nejasné vzpomínce, nebo splnit úkol, pro který byla naprogramována?

Vzhled a síla

Scott Westerfeld je autorem 18-ti románů, 5 z nich je určených starším čtenářům, zbylých 13 dospívajícím. Narodil se roku 1963 v Texasu, momentálně ale se svou manželkou žije v Sydney a v New Yorku. Jeho knihy získaly řadu ocenění, skládal hudbu pro newyorské tanečníky, nejoblíbenější kniha z dětství je Šarlotina pavučinka a nikdy nenosí džíny.

Nápad na sérii Oškliví vznikl ze zamyšlení nad dnešní společností. Nejen nad technologickým vývojem, ale také nad vývoji společenských vztahů a pohledu na lidi jako takové. Zvyšujícím se trendem je péče o vlastní vzhled. Za čas se klidně může stát, že se budeme poměřovat a hodnotit jen podle toho, jak vypadáme. V této scifi sérii je to přímo vláda, která nutí své obyvatele k plastické operaci a kompletní změne vzhledu.

Fakta a fikce

Z Tally Youngbloodové už není jen Krásná, teď patří mezi Speciály. Je dokonce součástí speciálního oddílu Speciálů. Říkají si Řezači. Nyní dokáže podle pachu identifikovat, jaké pocity má osoba vedle ní, vidí svět do naprostých detailů, má nadlidskou sílu a nemá téměř žádné zábrany. Téměř.

Úkolem Řezačů je vymýtit iniciativu Nový Kouř. Ten se odmítá vzdát a potajmu dodává obyvatelům společnosti pilulky, které jim mají pomoci od mozkových lézí. Chtějí z lidí opět udělat myslící bytosti, ne jen prázdné nádoby zkrášlené nesčetnými plastickými operacemi. Řezači to nemíní nechat jen tak a když se jim naskytne příležitost, jak Nový Kouř zničit, chopí se jí.

Překlad

Zatímco v druhém díle se mi slovo epesný navždy vpálilo do mozku, v tom třetím jsem jej už nijak výrazně nevnímala. Myslím, že tu a tam jsem narazila na nějaké opakované slovo nebo přesmyčku, ale nic strašného to nebylo. Pokračovala jsem v četbě dál a chtěla zjistit, jak z toho všeho Tally vyklouzne. Protože jí šlo o kejhák, opakovaně.

Postřehy a pocity

Na téhle sérii se mi líbí, že i když jde neustále o jednu linii příběhu, postupně se v každém díle díváme na jinou část společnosti a zjišťujeme, jak to v ní chodí. V prvním díle to byli Ošklivý a Kouř, v druhém pak Krásní a obyvatelé džungle, teď se podíváme přímo na Speciály a Nový Kouř. Čtenář tak nikdy neví, co přesně čekat a co si pro něj autor přichystá na dalších stránkách. Stát se může totiž naprosto všechno.

S postavami se ovšem nemůžu nijak přímo spojit. Ne, že bych s nimi nesympatizovala, ale k hlavní hrdince – Tally – jsem si prostě nějak nenašla cestu. Přesto jsem jí po celou dobu držela pěsti. Zažila toho opravdu hodně a ne na všechny své činy je pyšná. Snad pomalu na žádný. Ale stále bojuje a to na ní obdivuju.

Hodnocení

Na tomto díle mě nejspíš nejvíc překvapil samotný konec. Takové rozuzlení příběhu jsem nečekala a o to víc jsem z něj byla paf. Autor si hezky pohrává s vyobrazením společnosti budoucnosti i toho, kam až nás můžou jistá rozhodnutí dovést. Hlavně nám ukazuje, že i když to vypadá, že je všechno ztraceno, vždycky je nějaká ta cesta ven. Jen ji musíme najít.

Poslední díl příběhu Tally byl rozhodně zajímavý a plný obratů. Samotný průběh děje mě dost překvapil. Sice jsem někdy jednání některých postav tak úplně nechápala, či mi přišlo, že se k jistým věcem přišlo nějak moc rychle a náhodně, ale i tak jsem byla pěkně napjatá, kdo nakonec zvítězí. Proto knize dávám 5 hvězdiček a jsem zvědavá na poslední díl. Protože konec třetího ve mně nechal ještě pár nezodpovězených otázek.

Speciály si můžete objednat na stránce nakladatelství Triton.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Triton za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    ja mám za sebou 1. diel a na 2. sa chystám, som zvedavá, čo sa z tejto série vyklube 8)
    E_V_E recently posted..I can be anyone… #18My Profile

  2. Maťa napsal:

    ja som skoncila v polke prveho dielu. dalej uz nejdem
    Maťa recently posted..Obálková vojna 3My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..