RC review: Prokletí ohně

Autor: Martina Wolfová
České datum vydání: 9.5.2012
Žánr: romance, paranormálno, historické
Věková hranice: 15+
Nakladatel: METAFORA

Česká anotace: Když Cora uteče od svého násilnického manžela a vrátí se k otci do malebného anglického městečka, zdá se, že teď už se všechno obrátí k lepšímu. Co však mají znamenat znepokojivé vize, sugestivní výjevy z dávného středověku, které ji začínají pronásledovat? Přichází snad o rozum?

Střípky osudů lady Christabel, sira Roberta a krutého pana Bruce z Glammermooru jí našeptávají zneklidňující tajemství. A o šokující překvapení není nouze ani v Cořině vlastním životě.

Naštěstí se i v dnešní době najdou milující rytíři – třeba v podobě dávných lásek ze střední školy -, kteří se dokážou vypořádat nejen se soky, ale i s nepřízní osudu, a vysloužit si tak srdce své lásky.

Sny se plní

Martina Wolfová vystudovala sedmileté gymnázium v Českém Těšíně a později obor historie-muzeologie na Slezské univerzitě v Opavě. V současné době žije se svým manželem i synem v Havířově a pracuje na nové fantasy trilogii.

Martina byla psavec už za svých středoškolských let a říká, že od té doby se už bez něj neobejde. Jako většina začínajících spisovatelů psala spíše knihy „do šuplíku“ a bylo to až Prokletí ohně, které dokončila a odvážila se jej nabídnout k vydání. Jaké bylo její překvapení, když se jí to opravdu povedlo a svou knihou si tak získala řadu fanynek i fanoušků. Ti teď netrpělivě čekají na další její spisovatelský počin.

Fakta a fikce

Cora přišla o matku už v útlém věku a s otcem neměla nikdy zrovna nejlepší vztahy. Chtěla jít na vysokou, později si získat práci, mít milujícího manžela a celkově šťastný život. Jenže když jí do cesty vstoupil Stuart, naprosto jeho kouzlu propadla. Zaslepená láskou se za něj provdala a dokonce i ze školy odešla, aby se mohla starat o domácnost a společně s manželem se pokoušet o potomka.

Nic ale není tak, jak si to Cora vysnila. Je uvězněná ve vztahu plného násilí a tyranie. Když konečně sebere odvahu a odejde, uchýlí se ke svému otci a doufá, že si tam rozmyslí, jak se svým životem dál. Je jí jasné, že Stuart se jen tak nevzdá. Jako by starostí neměla už tak dost, začne mít halucinace. Vidí výjevy z historie, o šlechtičně Christabel, která na tom s osudem byla stejně bídně jako samotná Cora. Co ovšem nečekala je, jak jí tyhle vize ještě víc zamotají život.

Postřehy a pocity

Autorka je na obálce knihy označována jako česká Barbara Erskinová. O té jsem upřímně dříve neslyšela, nejsem totiž cílovým čtenářem zrovna jejích románů. Ale člověk by měl mít nějaký ten obzor, takže jsem velice ráda zkusila tenhle český román. Ze začátku jsem ale měla problém se do něj dostat. Je to tím, že prostě nejsem na podobné pojetí příběhů zvyklá. Navíc mi styl až nebezpečně připomněl romantické filmy typu Rosamunde Pilcher a těm moc neholduju.

Jenže pak jsem příběhu přišla na chuť a začalo mě víc zajímat, co se bude dít dál. Líbila se mi i ta historická část, i když bylo docela jasné, co se vlastně stalo. Ovšem rozuzlení celého příběhu na konci knihy mě dosti překvapilo. Sice jsem něco z toho tušila, ale takhle by mě to celé nejspíš nenapadlo. S Corou nemůžete jinak, než soucítit a držet jí pěsti, aby v tom životě konečně měla kapičku štastí.

Hodnocení

I když kniha nepatří do žánru, který obvykle čtu a sama od sebe bych si ji možná nevybrala, šlo o velmi příjemný příběh. Líbilo se mi zasazení děje, líbily se mi postavy i jejich tajemství, líbilo se mi, že se autorka nebála zahrát na silnější strunu života a obavy hlavní hrdinky mi přišly skutečné.

Prokletí ohně je kniha, co by vám neměla uniknout. Hezky se při jejím čtení odreagujete a bude vás zajímat, jak to vůbec celé skončí. Osobně bych uvítala i nějaké to pokračování, i když je příběh vlastně uzavřený. Nějaké to šťastně až na věky, anebo příběhy potomků. Tak jako tak dávám knize 4 hvězdičky, protože jsem se prostě bavila.

Prokletí ohně si můžete objednat na stránkách nakladatelství METAFORA.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství METAFORA za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Dobrý den,
    děkuji za recenzi. jsem ráda, že se Vám Prokletí ohně líbilo:-)

  2. Goodgame Mafia napsal:

    Nevím, jestli knihu zakoupit. Nevím, zdali by mě děj vtáhl i přes to, že recenze vypadá velmi dobře. Četl ji někdo ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..