RC review: Loviště

Autor: Patricia Briggs
České datum vydání: listopad 2012
Knižní série: Alfa a Omega
Díl: druhý
Žánr: pro dospělé, urban fantasy, vlkodlaci, magie
Věková hranice: 18+
Nakladatel: FANTOM Print

Česká anotace: Anna Lathamová netušila, jak složitý může být život, dokud ji neproměnili ve vlkodlaka. A jak nebezpečný, což zjistila, když se stala družkou Charlese Cornicka, syna – a vymahače – Brana, vůdce severoamerických vlkodlaků…

Anna a Charles právě dostali za úkol zúčastnit se konference, na které má být předložen Branův kontroverzní návrh na to, aby se vlkodlaci konečně odhalili lidem. Nejnebezpečnější alfa v Evropě je však zásadně proti – a zdá se, že s Branovým plánem nesouhlasí i někdo další. Když Annu napadnou upíři a použijí přitom magii smečky, moc, již by měli ovládat jen vlkodlaci, musí Charles s Annou spojit síly a odhalit toho, kdo za vším stojí – anebo riskovat, že ztratí vše…

Oblíbená spisovatelka

Patricia Briggs se narodila v Butte, v Montaně do rodiny s oblibou ve čtení knih. Vyrostla tak na pohádkách a příbězích o konících, později si vybudovala zájem v historii a folklóru. Když se rozhodla, že napíše svou vlastní knihu, fantasy žánr byla jasná volba. Patricia vystudovala obor historie a Němčinu na Montana State University a chvíli se živila jako zastupující učitelka. Momentálně žije v Montaně spolu se svým manželem, dětmi a šesti koňmi.

Dosud sepsala na 17 knih. Začínala v klasickém žánru fantasy, později přesedlala na její podžánr v podobě urban fantasy (tedy městská fantasy). Její první román, Masques, vyšel v roce 1993 a u čtenářů se nedočkal příliš velkého ohlasu. Patricia to ovšem nevzdala a napsala román Steal the Dragon (Riallina hra). Ten už se uchytil mnohem lépe u čtenářů i u kritiků. Od té chvíle její kariéra jen vzkvétala. Do paměti fanoušků se zapsala právě svou sérií Mercedes Thompson, která se dočkala i své komiksové podoby. Podle fanoušků se ovšem v některých věcech od klasické knižní série liší. Sedmý díl série by v zahraničí měl vyjít v příštím roce. Na Mercedes navázala spin-offem Alfa a Omega. I ta má svou komiksovou podobu, prozatím tedy první volume.

Fakta a fikce

Anna je Charlesovou družkou teprve krátký čas a stále tak nějak neví, na čem s ním je. Přece jenom jí roky psychicky i fyzicky ubližovali a věřit nějakému dalšímu vlkovi je těžké. Obzvlášť, když jde o silného a nebezpečného alfu. Oba dva si vzájemně pomáhají. Ona jemu obrušovat hrany a dělat jej přátelštějším hlavně pro okolí, on jí v tom být družkou, vlkem a Omegou.

Společně se vydávají na sraz s evropskými alfa vlky, aby s nimi místo Charlesova otce probrali marokův úmysl vyjít s existencí vlků na světlo. Jak se dalo čekat, ne všichni jsou z toho dvakrát nadšení a o šarvátky není nouze. Jako by samo o sobě nestačil vzduch plný naštvaného testosteronu, do všeho se zamotá ještě parta upírů, která sleduje svůj vlastní cíl. Setkání ovšem naruší i jiné okolnosti…

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout. Opět velice kvalitní, bez chybiček, byl zachován spád i osobitost vyprávění. Co mě ovšem při četbě mírně vytáčelo, byly neustálé zmínky o bratru vlkovi. Chápu, že to prostě ke stylu patří, ale když si po několikáté čtete o bratru vlkovi, začnete mít pocit, že by se spíš měli přejmenovat na Bratrstvo vlků a šlus. Stejné pocity jsem měla při opakování toho, jak musí Charles vztyčit nebo snížit své štíty. To jsem si začala říkat, že se co chvíli objeví věta typu „USS Enterprise bylo napadeno! Štíty na maximum!“ Jenže za tyto slova překladatelka nemůže.

Postřehy a pocity

První díl se mi opravdu líbil, tudíž jsem se na ten druhý těšila. Musím ovšem říct, že jsem byla krapet zklamaná. Příběh postavený na vlkodlačí politice a artušovské legendě mi několikrát přišel zbytečně překombinovaný a zbytečně natáhnutý. V některých momentech dokonce podivně pokrácený. To když se najednou utne jedna linie a skočí se na druhou, aniž by vás na to autorka připravila. Místy jsem měla pocit, jako by ani pořádně nešlo o ucelený děj, ale prostě spojení jednoho s druhým, což k sobě moc dobře nepasovalo.

Velký problém jsem také měla s nekonečným vysvětlováním toho, co to vlastně znamená být Omegou. To už jsem se jako čtenář dozvěděla v prvním díle a pochopila jsem to dostatečně. Další podrobné vysvětlování mě už opravdu nudilo a nic nového mi nepřineslo. Charles se místy choval podivně. Jako by sám nevěděl, jestli je otcův zabiják, nebo vrčící vlk, který si brání svou samičku. A samotná Anna tomu všemu podivnému častokrát nasadila pořádnou korunu.

Hodnocení

Z knihy jsem tentokrát bohužel necítila to nutkání otáčet dychtivě stránku za stránkou. Někdy jsem dokonce otráveně protáčela očima nad tím, kdo na koho ještě zavrčí a kdy si začnou poměřovat, kdo dočůrá dál a kdo zase výš. Sekvence s nakupováním mi přišla spíše úsměvná, stejně jako celkové vysvětlení zápletky.

Stále jde o velice podařenou knihu, kterou spíš ocení fanoušci vlků a samotné autorky. Já jsem nejspíš od výborně načatého začátku čekala o něco víc. Přesto se moc těším, co se bude dít dál. Prozatím tomuto dílu dávám 3 hvězdičky. Snad mě Briggs ještě má čím překvapit.

Loviště si můžete objednat na stránce nakladatelství FANTOM Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..