RC review: Čistá krev

Autor: Nancy Gideon
České datum vydání: 29.10.2012
Knižní série: Čistá krev
Díl: první
Žánr: urban fantasy, měňavci, vlkodlaci
Věková hranice: 20+
Nakladatel: Fragment

Česká anotace: Detektiv Charlotte Caissieová si slíbila, že za každou cenu pomstí smrt svého otce a zničí bosse místního podsvětí. Jako „vstupenka“ do zločineckého prostředí jí má posloužit jeho osobní strážce Max. Muž s pověstí nelítostného zabijáka ji ale začne přitahovat víc, než by sama chtěla. Může obstát vztah dvou lidí, kteří stojí na opačných stranách zákona? Jakou oběť bude muset Charlotte přinést?

Romance jakéhokoliv druhu

Od chvíle, kdy Nancy Gideon v roce 1987 prodala svou první knihu, je její spisovatelská kariéra stejně rozmanitá jako trh knižních romancí. Její knihy pokrývají širokou škálu žánrů, od historických a vladařských až po romány pro ženy a paranormálně laděné knihy. Mimo jiné se také podílela na tvorbě scénářů k hororovým filmům In the Woods a Savage. Dokonce si zahrála maličkou roli jako „Bar Extra“.

Na Western Michigan University získala titul v žurnalistice a historii a komunikaci. Postřehy ke psaní knih sbírá ze své lásky k dějinám a jen díky vypravěčskému nadání a disciplíně se jí podařilo během jednoho roku napsat 7 knih. Například deadline, kdy měla odevzdat svou druhou knihu, se sešel s termínem porodu jejího druhého syna… a jak se nakonec ukázalo, obojí přišlo dřív. Nancy je matkou dvou dospělých mužů, jeden je již ženatý a zapracoval na synovi a druhý se rozhodl být jejím asistentem. Autorka také pracuje pro právnickou firmu Redmond, Redmond & Yokom, je členkou několika sdružení a má ráda výzvu.

Fakta a fikce

Charlotte Caissieová neměla hezké dětství, bez matky, vychovávaná otcem, po něhož byla policejní práce to nejdůležitější. Ve chvíli, kdy je její otec zastřelen, si Cé Cé slíbí, že dostane jeho vraha za mříže. Stane se z ní stejně obávaný detektiv, jako byl za života její otec, s cílem zavřít všechny gangstery do vězení. A když se jí do cesty připlete Max, má rychle jasno v tom, jak se zbaví jednoho z největších bossů podsvětí. Nepočítala ale s tím, co na to řekne její srdce.

Max Savoie za všechno, co má, vděčí Legereovi. Ten si jej k sobě vzal už jako zbídačené dítě, co na světě už nikoho nemělo. Udělá pro svého „otce“ a pána cokoliv. Naprosto cokoliv. I když navenek vypadá, že nemá svědomí a je z něj jen stroj na zabíjení, ve skutečnosti má dosti temnou minulost, která jej i v současné době dělá zranitelným.

Překlad

V české verzi může některým vadit překlad jména hlavní hrdinky. Jmenuje se Charlotte Caissieová, ale všichni jí spíš oslovují jako Cé Cé. Zatímco v originálním znění Cee Cee není taková těžkopádná, číst si dokola o Cé Cé člověku buď navodí mouchu, anebo sbírání céček. Osobně jsem si při čtení jméno nahrazovala anglickou podobou. Sem tam jsem v překladu narazila na opakování slov, špatně napsané slovo, ojediněle došlo i na překladatelský kiks, či špatné skloňování.

Postřehy a pocity

Po přečtení vzhledové charakteristiky hlavní hrdinky jsem měla pocit, že se setkávám s prostitutkou s detektivním odznakem. Uznejte sami, aby si ženská vzala na místo činu boty na jehlách a k tomu minisukni a vůbec jinak spíše sexy obleček, není úplně tradiční. Kor když pak sama hrdinka nevrle popisuje, jak má na botách zbytky poslední oběti. Víceméně se to pak bije s její vzpupnou povahou a jasným cílem zničit gangsterského bosse a vůbec zatočit se všemi zločinci, kteří se jí připletou do cesty. U mě si tedy svým chováním a smýšlením moc bodů k dobru nepřipsala.

Za to Max, hlavní hrdina, se mi zalíbil hned od začátku. Myslím, že na něj se i samotná autorka zaměřila víc a víc jej také propracovala jako postavu. Soucítíte s ním, a to i přesto, že není zrovna dvakrát kladný hrdina. Sice i Max měl své chvilky, kdy jsem si říkala, jestli to myslí vážně. Ale z hlavního dua mi byl rozhodně sympatičtější.

Vzájemná interakce Cé Cé a Maxe byla jak na kolotoči s horskou dráhou dohromady. U nich dvou jste si nemohli být takřka ničím jisti. A to je, řekla bych, obrovský trumf autorky. Navede vás na jednu věc, ovšem vzápětí je zase všechno jinak. Vy tak vlastně až do samotného konce nemáte ani ponětí, jak šíleně to celé může skončit.

Hodnocení

Samotné vydání knihy pro mě bylo překvapením a tak trochu jsem nevěděla, co od ní očekávat. Přece jenom jsem četla různé názory. Nebudu zapírat, že kniha měla i svá slabá, chvílemi až groteskní místa, kdy člověk nevěděl, nakolik má příběh vůbec brát vážně. Já jsem se i přesto bavila. Jde o akcí nabitou a čtivou knihu. A taky pěkně žhavou.

Když se přenesete přes mírnou otravnost hlavní hrdinky a podivné temné já hlavního hrdiny, příběh vás pohltí. Osobně jsem na další díly velice zvědavá, protože tento sice nebyl úplně stoprocentní, i tak má do budoucna našlápnuto velice hezky. Prozatím dávám 3 hvězdičky a zvědavě vyhlížím pokračování. Osmý díl série by v zahraničí měl vyjít v příštím roce. Zajímavé je, že hlavní dvojici patří pouze první čtyři díly, další se zabývají jinými postavami.

Čistou krev si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fragment.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..