Co koupit na Vánoce (3)

Třetí a poslední příspěvek mých knižních doporučení pod stromeček, pokud si nejste jistí tím, co komu z rodiny koupit. Snad vám mé články alespoň trošičku v něčem pomohly, případně vás trkly k nějaké knize či sérii, která by se vám mohla líbit a o kterou byste si mohli Ježíškovi napsat.

Co dospělým (21 a více let)

U dospělých čtenářů bývá někdy nejlehčí přijít na to, co komu pořídit, jindy je to zase ohromně těžké. Většina dospělých se už „specializuje“ na nějaký ten knižní žánr a ví, co má ráda a co ne. Pokud si nejste úplně jistí, vždycky je nejlepší se rovnou zeptat, o jakou knihu by člověk stál, ať se nemusíte bát, že se mu vámi vybraný kousek nebude líbit. Samozřejmě spíš budete chtít svým dárkem překvapit, tak co tedy koupit…

Kate Daniels (Ilona Andrews) – jednoduchý a přitom výborný výběr urban fantasy série, která bude bavit snad každou ženskou. Kate je drsňačka každým coulem a Curran pořádný macho. Jedna z nejlepších sérií, jakou jsem za poslední dobu četla. A to nejen kvůli akci, ale také neustálým vtípkům.

Úžasná Zeměplocha (Terry Partchett) – výborná knižní série. Užijí si ji jak ženské tak chlapi. Má opravdu velké množství dílů, takže třeba nenatrefíte hned na první díl, ale to vůbec nevadí. Každá část potěší. Teď nedávno snad vyšel i nějaký dvojdíl.

Noční lovci (Jeaniene Frost) – pro všechny milovnice žhavých upířin, v nichž se to hemží sprostými nadávkami a výraznou sexualitou. Bude bavit hlavně ženy, které mají slabost pro sexy upíry, co si o to umí říct, přitom dají pořádnou nakládačku všem prevítům okolo. A ještě přitom vypadají dobře.

Hra o trůny (George R. R. Martin) – po celosvětovém úspěchu seriálu nejspíš nikoho nepřekvapí vzůrst prodeje knižní předlohy. Přesně takhle to totiž se čtením série začalo u mých kamarádů opačného pohlaví. Jeden zrovna teď dočítá poslední díl v češtině a už se nemůže dočkat třetí série seriálu. Knihy si ovšem užijí i ženské.

Hot Boys (M.T.Majar), Obnažená (Sylvia Day) – erotické knihy určené převážně ženám. U Hot Boys se rozhodně nebudou nudit a možná po dočtení budou chtít krapet zpestřit sexuální život, takže výhra na obou stranách, nemyslíte? Na Obnaženou slýchám jedině chválu a Axia mě na její čtení naprosto vydráždila, takže se už ani já nemůžu dočkat, až se k ní jednou dostanu.

Assassin’s Creed (Bowden Oliver) – i když je série postavená na počítačové hře, sklízí její knižní podoba jen chválu. Myslím, že může zaujmout všechny mužské počítačové nadšence. Přece jenom existuje také celá řada knih z prostředí World of Warcraft.

Bílý kůň (Alex Adams) – výborný apokalyptický hororový příběh. Víc se do hrdinky nejspíš vžijí ženy, ovšem i muži si budou v jistých věcech  apopisech libovat. Krásně děsivá kniha, co vám nedá spát.

Hobit a Pán prstenů (J.R.R.Tolkien) – už provařená klasika, která díky nedávné premiéře filmového Hobita určitě zase naláká další čtenáře. Navíc nedávno vyšla nová paperbacková podoba knih s filmovými obálkami, plus také speciální komplet knih. Tolkienem určitě potěšíte všechny milovníky klasické fantasy.

cokoliv od Stephena Kinga – King je prostě klasika. Tam ať už sáhnete po čemkoliv, nebudete zklamáni. Anebo byste tedy neměli být. Rozhodně doporučuju si opět oživit Carrie, když se do kin chystá nová filmová adaptace.

Existuje celá řada knih a sérií, z kterých můžete vybírat. Já jsem uvedla jen něco, co si myslím, že by bylo vhodné a co mám sama ráda. U starších ročníků těžko pochodíte s nějakou paranormálkou nebo fantasy knihou. Celá řada lidí si potrp ína různé detektivky, literaturu faktu, anebo klasickou červenou knihovnu. Můj taťka má třeba rád knihy o letadlech druhé světové války. Máme doma hromadu knih na toto téma. Moje máma má zase ráda životopisné knihy a červenou knihovnu. Moje sestra si potrpí na Nicholase Sparkse. S přibývajícím věkem se prostě vkus čtenářů tříbí a smai nejlépe vědí, co by chtěli. Ale to neznamená, že jim nemůžete nadělit něco mimo jejich žánr. Třeba tak přijdou na něco nového a zalíbí se jim to. Pokud budete potřebovat poradit, klidně napište. Už jsem takhle odpověděla na několik dotazů.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Noční lovci akurát putujú ku mne 8) sa teším 8)
    E_V_E recently posted..Šílenství obálek #3My Profile

  2. Bastera napsal:

    Hru o trůny jsem si napsala Ježíškovi já. Ještě bych přidala třeba Jo Nesba, Keplera či Larssona, trošku té detektivní části 🙂
    Bastera recently posted..Knižní zlozvyky (Zimní dumání 2.)My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..