V říjnu 2012 vyšlo – 2. část

Pokračování přehledu vycházejících knih u nás…

~ Česko ~

Jméno větru (Kronika Královraha #1)
Patrick Rothfuss

18.10.2012
Argo, Triton

Jmenuji se Kvothe. Unášel jsem spícím mohylovým králům ukradené princezny. Spálil jsem město Trebon. Strávil jsem noc s Felurian a odešel živý a při smyslech. Byl jsem vyloučen z Univerzity ve věku mladším, než na ni lidé obvykle vstupují. Mluvil jsem s bohy, miloval ženy a skládal písně, při kterých minstrelové vzlykali. Možná jste o mně slyšeli.

Tak začíná Kvothův příběh – od jeho dětství strávené ve skupině potulných herců, přes léta prožitá jako polodivoký sirotek na ulicích zločinem prolezlého města až po drzý a nepřehlédnutelný vstup do obtížného a nebezpečného studia magie na slavné Univerzitě. Na samém počátku však Kvotha potkáváme již jako zkušeného mága, zručného zloděje, suverénního muzikanta a neblaze proslulého vraha.

Ale ve Jménu větru se toho o něm skrývá mnohem víc, vždyť jde o pravdivé zobrazení událostí skrývajících se za legendou o Kvothovi Královrahovi.

Strach moudrého muže (Kronika Královraha #2)
Patrick Rothfuss

18.10.2012
Argo, Triton

Pokračování úspěšného románu Jméno větru je v rámci žánru fantasy jednou z nejočekávanějších událostí nadcházejícího roku. Ve druhém svazku série stupňující soupeření s vlivným členem šlechty donutí Kvotha opustit Univerzitu a hledat štěstí jinde. Osamocen a bez prostředků cestuje do Vintu, kde se velmi rychle zaplétá do složitých sítí místní dvorské politiky. Ve snaze zavděčit se mocnému šlechtici odkrývá pokus o vraždu, dostává se do sporu s nebezpečným arkanikem a vede skupinu žoldnéřů do divočiny, aby zjistil, kdo přepadává cestující na Králově cestě.

Kvothe pátrá po odpovědích, pokouší se odhalit pravdu o tajemných Amyrech, Čandrínech a smrti svých rodičů. Mezitím je zkoušen legendárními Ademskými žoldnéři, nucen obhajovat čest své rodiny a setkává se i s mytickou Felurian, okouzlující ženou, které žádný muž neodolá a žádný z nich setkání s ní dosud nepřežil… Pod jejím vedením se dozvídá mnohem víc nejen o ženách, ale také o pravé povaze magie.

Ve Strachu moudrého muže dělá Kvothe první kroky na hrdinské cestě a poznává, jak složitý může být život, když se člověk stane legendou za svého života.

Bílý kůň (Bílý kůň #1)
Alex Adams

18.10.2012
Domino

Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní.

Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaný Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství. Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí.

Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo. Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou…

Moje recenze

Nástup půlnoci (Půlnoční rasa #4)
Lara Adrian

18.10.2012
Brána

Bojovníka Ria trýzní nesnesitelné bolesti těla i ducha a pomalu, ale jistě se propadá do propasti šílenství. Stále se nedokáže vyrovnat se zradou své družky Evy a svůj život zasvětil nesmiřitelnému boji se Škůdci. Nic ho nemůže zastavit. Prastaré zlo je totiž na vzestupu a nad upířím národem se stahují temné mraky… Pro novinářku Dylan vše začíná objevem hrobky, ukryté hluboko ve skalách. Rázem se ocitne ve víru nebezpečí a hluboko pohřbených tajemství. Největší hrozbou je však onen přitažlivý muž, který ji zatáhne do světa temných vášní a nekonečné noci. Dylan čeká nelehké rozhodnutí: opustit Riovu půlnoční říši, nebo vsadit všechno na jednu kartu kvůli muži, který si postupně podmaňuje její tělo i duši? Nástup půlnoci je čtvrtým pokračováním upírské milostné ságy Půlnoční rasa z pera americké spisovatelky Lary Adrian. Opět se setkáváme se známými hrdiny a sledujeme jejich osudy, které je v tomto díle zavedou až do České republiky.

Odkaz Dračích jezdců -komplet 4 knih
Christopher Paolini

18.10.2012
FRAGMENT

Odkaz Dračích jedzců = Eragon + Eldest + Brisingr + Inheritance

Fantasy série z pera Christophera Paoliniho!
Jeden chlapec a jeden drak ve světě dobrodružství a fantazie!
Přísahy, zkoušky oddanosti a střet mocných sil.
Eragon,Safira, Galbatorix, Šruikan, Murtagh, Arya, Roran, Brom,…

Hot Boys
M.T.Majar

18.10.2012
Fantom Print

Hot Boys si říká skupina striptérů, kteří pravidelně přivádějí do varu návštěvnice nočnho klubu Red Wolf. Jedním z nich je Chris, přitažlivý muž krátce po třicítce, který začíná být dosavadním životem unavený a uvažuje o konci striptérské kariéry.

Na jednom představení poznává fotografku Taru, která drze odolává jeho šarmu a vypracované postavě. Provokuje ho a dráždí a Chrise to k ní přes počáteční antipatii silně táhne. Snaží se ji získat, ale Tara se jakémukoliv sblížení brání. Ona jediná totiž ví, že v jejím životě je temný stín, kterému se snaží uniknout. Někdo natolik nebezpečný, že se obává o svůj život, i všech, kteří jsou jí blízcí…

Nekonečnost (Čísla #3)
Rachel Ward

20.10.2012
Egmont

Adam se Sárou, jejich malou dcerou Miou a bratry Sáry Martym a Lukem, jejichž rodiče zahynuli při požáru, se potulují po anglickém venkově, přespávají ve stanu v improvizovaných táborech, v létě i v krutých zimách. Takový život je drsný, jen s velkými obtížemi se dá sehnat jídlo, pitná voda, základní věci k životu.

V jednom z táborů, kde se přechodně ubytovali, je vyslídí tříčlenná skupinka mužů. Přijíždějí na motorkách, celí v kůži a v jejich čele je nebezpečný vůdce jménem Saul. Brzy se ukáže, že jsou ve službách ilegální vlády, které se podařilo ukrýt se v masivním podzemním bunkru a zásobit se vším potřebným. Saula zajímá především Adam se svými schopnosti vidět čísla. Ví, že by pro ně mohl být velmi prospěšný a snaží se ho zlákat do svých služeb. Když Adam nesouhlasí, násilím ho odvezou do bunkru a s ním i Miu a Sáru, která čeká druhé dítě.

V bunkru panují striktní vězeňské poměry, Adam a Sára s Miou jsou uvězněni a vystaveni teroru ze strany Saula a jeho spolupracovníků.

Ale nesnesitelné věznění netrvá věčně. Všem se za pomoci přátel nakonec podaří utéct a ubránit se Saulovi, který usiluje o jejich životy.

Ten, kdo stojí v koutě
Stephen Chbosky

23.10.2012
Brio

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

Neuvěřitelné (Roztomilé malé lhářky #4)
Sara Shepard

24.10.2012
BB/art

ČTYŘEM ROZTOMILÝM MALÝM LHÁŘKÁM SE ZMĚNIL POHÁDKOVÝ ŽIVOT V NOČNÍ MŮRU.

Emily odletěla do Iowy, kde je odsouzena žít s přespříliš konzervativními příbuznými. Aria svého kluka dostala až za mříže. Spencer se obává, že má podíl na Alisonině smrti. Žádná to nemá snadné, ale kam se hrabou na Hannu: ta v nemocnici bojuje o holý život, protože Věděla už příliš mnoho.

To vám říkám, jestli holky nebudou poslouchat, co říkám, začnou Hanně brzo závidět.

Zatoužili jste někdy po možnosti vrátit čas, abyste odčinili chyby? Stejně jako jinde, i v Rosewoodu sní o nápravě snad každý. Nic na tom nemění ani fakt, že zdejší děvčátka ke třináctým narozeninám dostávají přívěsky od Tiffanyho. Věřte mi, že čtveřice místních dívek by udělala cokoli, jen aby mohla napravit minulost. Jak by to ale vypadalo, kdyby tu možnost skutečně dostala? Dokázala by svou pátou kamarádku zachránit před smrtí… anebo je tragédie součástí jejich osudů?

Minulost někdy nabízí víc otázek než odpovědí. A v Rosewoodu nikdy není nic tak, jak se zdá.

Dar (Čarodějka a čaroděj #2)
James Patterson & Gabrielle Charbonnet

24.10.2012
ALBATROS

Wisty a Whit Allgoodovi jsou obviněni za čarodějnictví. Tisíce patnáctiletých dětí jsou uvězněny na převýchovu. Nový režim zakazuje hudbu, knihy, umění – a také kouzla. V líčení absolutní kontroly nad lidmi připomíná kniha Orwellův román 1984. V hierarchii mocných je nejvyšší “Jediný, který je jediný.” Proč je patnáctiletá Wisty pro režim tak nebezpečná? Proč ji nazývají dívkou, která má dar? Mohou děti a jejich hnutí odporu zvrátit zločinný režim?

Neomylný instinkt
J.D. Robb

25.10.2012
ALPRESS

Eva Dallasová se dozví, že z vězení uprchl obzvlášť nebezpečný psychopat Izák McQueen. Zločinec, který je stejně inteligentní jako zvrhlý, se okamžitě vrhá do víru řádění, které mu předtím znemožnila právě Eva. Opět za sebou nechává šňůru znásilněných a zmučených dívek. Tentokrát má ovšem v plánu udělat ve svých nezletilých obětech jednu výjimku…

Střípky duší (Duše #1)
Mary Lindsey

29.10.2012
CooBoo

Lenzi slyší hlasy a má vize – vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci – dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí – člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim – a že on byl po celá staletí jejím strážcem.

Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak, nebo Alden, život, nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…

Originální upíří deníky
kolektiv autorů

29.10.2012
Mladá Fronta

Tento deník, sepsaný vlastní rukou, je výtahem z minulosti a přítomnosti hraběte Vlada Draculy. Svolil s jeho vydáním v reakci na současné mediální šílenství kolem všeho upírského a nemrtvého. Tyto banální kratochvíle jsou jen mdlými můrami třepotajícími se v polostínu Vladovy temné hvězdy. Toužíte-li po strhující četbě, která jde až na krev, nenechte si ujít Originální upíří deníky.

Čistá krev (Čistá krev #1)
Nancy Gideon

29.10.2012
FRAGMENT

Detektiv Charlotte Caissieová si slíbila, že za každou cenu pomstí smrt svého otce a zničí bosse místního podsvětí. Jako „vstupenka“ do zločineckého prostředí jí má posloužit jeho osobní strážce Max. Muž s pověstí nelítostného zabijáka ji ale začne přitahovat víc, než by sama chtěla. Může obstát vztah dvou lidí, kteří stojí na opačných stranách zákona? Jakou oběť bude muset Charlotte přinést?

Napsáno krví (FBI #2)
Andrea Kane

29.10.2012
FRAGMENT

Během své práce se bývalá agentka FBI Sloane Burbanková mnohokrát ocitla v ohrožení života. Tentokrát ale nebezpečí číhá tam, kde by ho nečekala – za dveřmi luxusního bytu jejích rodičů. Matku někdo brutálně napadl a vše nasvědčuje tomu, že nešlo jenom o vloupání. Co má otec Sloane společného s chladnokrevným gangsterem? Jaké tajemství se skrývá v historii rodiny Burbankových?

Zítra začnu nový život
Gilles Legardinier

31.10.2012
Domino

Julie Tournellová je téměř třicetiletá Francouzka, která ještě stále hledá muže svých snů. Práci bankovní úřednice považuje za dočasný omyl a šeď jednotlivých dnů jí zpestřují jen trapasy a maléry, do nichž se s větší či menší měrou vlastního přičinění neustále dostává.

Radikální změna v Juliině životě přijde zároveň s novou cedulkou na poštovní schránce v jejím domě. Ricardo Patatras… Sice nového souseda ještě ani neviděla, ale přesto se rozhodne konat. Vždyť co kdyby byl právě on ten pravý? Plna neopodstatněných nadějí udělá Julie celou řadu věcí, od nichž by rozumná žena upustila už ve chvíli, kdy ji napadnou. Záměrně si zničí počítač a pije nenáviděné kafe, jen aby byl v její blízkosti – a také aby zanedlouho zjistila, že Ricardo je muž snad až příliš dokonalý na to, aby vůbec existoval.

Je tady ovšem jeden problém: i Ricardo má svá tajemství. A Julie potřebuje vědět o svém vyvoleném vše! Nikoho nepřekvapí (a Julii nejméně), že při odhalování záhad Ricardova života jde z jednoho průšvihu do trapasu a zase zpět, ale informuje nás o nich se statečným nadhledem. Akorát… akorát si po večerech opakuje stále stejnou větu: Zítra začnu nový život!

Vzestup guvernéra (Živí mrtví #1)
Robert Kirkman, Jay Bonansinga

31.10.2012
Baronet

Co všechno se člověku musí přihodit, aby se z něj stala zrůda? Opravdu je v každém z nás nějaké temné já, které jen čeká na to, aby se mohlo projevit? Skoro by se dalo říct, že na Briana Blakea je toho dost. Kráčí po světě jako je ten náš, jenže v tom jeho umí kráčet i mrtví. A jemu teď nejde o nic jiného, než aby přežil. Se dvěma kamarády a bratrem Phillipem s malou dcerou se ze všech sil snaží nalézt klidné místo ve světě, kde civilizace zanikla.
Román ze světa veleúspěšného komiksu Živí mrtví přináší příběh postavy, která zasadí známé skupině přeživších jednu z nejhorších ran. Avšak Guvernér nebyl vždy šíleným despotou. Tvůrce hororových románů Jay Bonansinga spojil síly s autorem původního komiksu Robertem Kirkmanem, aby spolu stvořili první díl trilogie o tom, jak může být lidský vzestup k moci zároveň pádem jeho morálky.

Věčná hrobka (Oliver Nocturne #5)
Kevin Emerson

31.10.2012
CooBoo

Blíží se svátek ubývajícího slunce a pro Olivera to znamená, že by měl získat démona, otevřít bránu Nexie a naplnit tak svůj strašlivý osud. On tomu však za každou cenu chce zabránit. A možná že už našel cestu. Ale všude kolem něj působí protikladné síly a nepřátelé osnují ďábelské úklady. Oliverovy plány se rozpadají. Dokáže mladý upír zachránit své přátele a zachránit svět? Budoucnost celého lidstva závisí jen na něm!Upíří sága vrcholí! Nenechte si to ujít Oliverovo rozhodnutí…

Jak neztratit lásku (Jak začne láska #2)
Meg Cabot

31.10.2012
BB/art

Jak poznat toho pravého…

Seznamte se s Kate Mackenzieovou… pracovnicí personálního oddělení New York Journal s hlavou plnou ideálů, která nerada posílá výpovědi zaměstnancům a je světovou přebornicí v chatování s kolegyněmi. Je sladká. Seznamte se s Mitchem Hertzogem… firemním právníkem s úsměvem od ucha k uchu, obhájcem padlých a zničených duší a králem rande s večeří, která se nevyvede. Nedá se mu odolat. Seznamte se s Idou Lopezovou… mistryní ve výrobě koláčků, sušenek a buchtiček, majitelkou vozíku s dezerty a bohyní všech pochoutek, nad kterými se sbíhají sliny. Je skvělá. Společně musí bojovat s tyrany a despoty a vypátrat pravdu, zajistit spravedlnost a dokonalou dvojitou náplň pro to, co se celou knihu peče.

Černá nenávist (Patrick Kenzie & Angela Gennarová #1)
Dennis Lehane

říjen 2012
Epocha

Dennis Lehane v Černé nenávisti bravurním způsobem kombinuje údernost románů Jo Nesba s nostalgickou poetikou Tany Frenchové – a v jeho podání není zdaleka nic prvoplánové, jak by se na první pohled mohlo zdát. O tom svědčí i excelentní filmové adaptace románů Tajemná řeka, Prokletý ostrov a Sbohem, baby. V žánru kriminálního dramatu můžete těžko volit lépe. Patrick Kenzie a Angela Gennarová, soukromí detektivové se specializací na hledání zmizelých osob, vystupují kromě Černé nenávisti ještě v dalších pěti samostatných knihách. Jejich příběhy se odehrávají v Bostonu a oba vyšetřovatelé mají více přátel na odvrácené straně zákona než na té správné – v čele s psychopatem se zálibou ve výbušninách Bubbou Rugowskim. Je to temný svět, ale hrdinové v něm umějí chodit. V každém z těchto šesti románů Lehane proniká hlouběji do podstaty zla: od zkorumpovaných politiků, pedofilů, sériových vrahů, otců tyranů, černošských gangů až po vůdce sekt a psychopaty. Zároveň se v nich naplno projevuje autorův svébytný styl, ve kterém se drsná škola spojuje s osobní existencionální výpovědí. Dennis Lehane se noří do prostředí městských gangů, rasových bojů, politiky a ušmudlaných lidských osudů – aniž by se v těchto motivech utopil a přestal psát strhující thrillery. Skupina mocných politiků nabídne Patricku Kenziemu a Angele Gennarové velký obnos za malou službu: najít zmizelou uklízečku, která ukradla přísně tajné dokumenty. Jenže… Z uklízečky se vyklube manželka a matka. Z dokumentů fotografie skandálního charakteru. Za prostou krádeží se najednou skrývá mnohem víc, než se zprvu zdá. Po čem žena skutečně prahla, byla spravedlnost – a v bostonských ulicích se pravda může snadno obrátit proti vám. Ať už se to Patrickovi a Angele líbí, nebo ne, při řešení případu, ve kterém nejde jen o dobro a zlo, se z nich stává lovná zvěř. A v Bostonu snad není nikdo, kdo by je nechtěl zabít. Nezbývá, než si před touhle válkou připít. Šance, že ji přežijí, je minimální.

Loviště (Alpha & Omega #2)
Patricia Briggs

říjen 2012
Fantom Print

Anna Lathamová netušila, jak složitý může být život, dokud ji neproměnili ve vlkodlaka. A jak nebezpečný, což zjistila, když se stala družkou Charlese Cornicka, syna – a vymahače – Brana, vůdce severoamerických vlkodlaků…

Anna a Charles právě dostali za úkol zúčastnit se konference, na které má být předložen Branův kontroverzní návrh na to, aby se vlkodlaci konečně odhalili lidem. Nejnebezpečnější alfa v Evropě je však zásadně proti – a zdá se, že s Branovým plánem nesouhlasí i někdo další. Když Annu napadnou upíři a použijí přitom magii smečky, moc, již by měli ovládat jen vlkodlaci, musí Charles s Annou spojit síly a odhalit toho, kdo za vším stojí – anebo riskovat, že ztratí vše…

Město upírů (Upíří polibky #3)
Ellen Schreiber

říjen 2012
Zoner Press

Může být touha po pomstě silnější než láska?

Konečně se sympatická, upíry posedlá gotička Raven dočkala svého temného prince. Jejím vyvoleným je anděl noci, okouzlující upír Alexander Sterling. Jenže je tu někdo, kdo jejich lásce nepřeje. Darebák, který touží po Raven a Alexandrovi se chce pomstít. Upír s jedním okem zeleným a druhým modrým, Jagger.

Jagger přijel do Dullsville, aby bránil čest svojí rodiny a své sestry Luny. S ní totiž Alexander kdysi odmítl spojit svůj život navěky. Protože si myslí, že Raven už je upírkou a on sám ji nemůže mít, vymyslí Jagger spolu s Lunou ďábelský plán. Podaří se jim ho uskutečnit? Stvoří monstrum nebezpečné všem živým i nemrtvým? Alexander a Raven musí bojovat nejen za svou lásku, ale v jejich rukou je také osud celého města.

Temné léto (Období hororu #1)
Dan Simmons

říjen 2012
Laser-books

Je léto roku 1960. Několik žáků šesté třídy z illinoiského Elm Havenu mezi sebou navazuje mocná, magická pouta, která nezpřetrhá ani jejich další život či ztráty. Na pozadí sluncem zalitých kukuřičných lánů a kradmého koketování městských dívek bude jejich vzájemná oddanost vystavena nemilosrdné zkoušce. Ze ztichlých útrob školy Old Central, mohutné pevnosti obestřené mahagonovou vůní rakví, vyplouvá neviditelné zlo, jež Mika, Duana, Dala, Harlena a Kevina uvrhne do války, která nezná hranic ani slitování, v níž je noc v područí jednoho věčného nepřítele…

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Suši napsal:

    Hezký informativní článek, moc díky za něj!! =)
    Jen… Čísla vychází u Fragmentu? To je nějaká novinka nebo chyba? O.o =)
    Suši recently posted..Halloweenský knižní hop!My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..