Top Ten Tuesday (17)

Další příspěvek do úterní knižní topky. Meme má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 knižních hrdinů, které jsem nikdy nechápala ~

Tentokrát na téma oblíbených knižních hrdinů, co mě za srdce nikdy nechytili a při vzpomínce na ně se mi spíš otevírá kudla v kapse.

1. Shay (Smečka ~ Andrea Cremer)

Nejspíš největší knižní trapák v historii young adult žánru. Nikdy nepochopím, proč se zrovna on stal hlavním hrdinou a vyvoleným jak Cally, tak samotné autorky. Nejspíš má tajnou potřebu být pod palcem psychopata, co vás nikdy nebude brát takovou, jaká jste a vždycky si bude myslet, že jako pán tvorstva má ve všem pravdu. Ani nespočítám na prstech, kolikrát jsem mu chtěla zakroutit krkem. Už dlouho mě žádný hlavní hrdina tak nevytáčel, jako náš skvělý Shay.

2. Noah (Prozření Mary Dyerové ~ Michelle Hodkin)

Řadím se k těm, kteří na této protěžované knize nevidí kromě krásné obálky a poutavého knižního traileru nic úžasného. Žádné tajemno či hororno se nekoná, spíš je to po většinu času na facku. Tedy hlavně kvůli hlavní hrdince a jejím vysněném klukovi. Který je jak přes kopírák z jiných knih, takže na něm není lautr nic zajímavého. Nehledě na to, že nechápu, jak mu proboha mohla Mara učarovat a změnit se tak rychle a od základu, jako když prstem lusknete. A tomuhle chlapákovi mám já věřit, že mu holky ležely u nohou? Nenech se vysmát, Michelle.

3. Xavier (Zář ~ Alexandra Adornetto)

Já a andělské tématika asi moc nejdeme dohromady. Tedy v případě, že je hlavní hrdinka příšerně naivní anděl, kterého chcete dobrou polovinu knihy profackovat za to, jak se chová a druhou za to, co se děje dál. A její vyvolený? Typický hodný kluk, který nemá naprosto ničím překvapit. Alespoň mě v prvním díle ani trošku o ničem nepřesvědčil. Pravda, mohl se zkepšit v pokračování, ale nesázela bych na to.

4. Joshua (Dvě zrcadla ~ Karolina Limrová)

Už dlouho jsem nečetla o hlavním hrdinovi, který by byl tak strašně nezajímavý a nudný. K smrti nudný. Nehledě na to, že je posedlý civěním do zrcadla na holku, co vůbec nezná. Stejně ho podezírám, že spíš čeká na nějakou pípšou. A ještě divnější je, že ta holka na něj civí taky a taky vypadá jako posedlá. A co je už úplně nejdivnější, zamilují se do sebe skrz ta zrcadla. No tak to mě zabijte, ale kdyby mi kluk, na něhož pořád čumím do zrcadla, při prvním (nebo kolikátém) setkání řekl, že je navíc ještě upír, vrazím mu ten kolík do srdce sama a zdrhám co možná nejdál. Jako fanfikce ke Stmívání bych pro to pochopení měla, jako pro plnohodnotnou knihu už podstatně méně.

5. Jacob (Stmívání ~ Stephenie Meyer)

Dobře, nebudu se kát za to, že jsem vždycky roztávala díky Edwardovi a jeho siláckým řečem. Byla jsem podtsatně mladší a s upíry v YA jsem začínal. Přesto jsem mu to mnohem víc věřila, než chudákovi vypracovanému Jacobovi. Ani ta jeho vánočka a schopnost rychlosvlékání mě nikdy nepřesvědčily, že je pro Bellu ten pravý. A o její dceři to platí také. Nech si to tričko na sobě, vtěrko.

6. Puck (Féria ~ Julie Kagawa)

Nesnesitelnějšího otrapu jsem už dlouho nepotkala. Nechápu, jak ho někdy někdo mohl vidět jako potencionálního přítele hlavní hrdinky. Meghan je sama o sobě dost na přetáhnutí pánví, s Puckem by byli stejně skvělá dvojka jako boxovací pytle. Jo, měl by být vtipný, po většinu času mi ovšem přišel křečovitý a bez šťavy. Jen na ni neustále tlačitl a myslel si, že na to má právo. Klasický případ pro forever in friendzone, buddy!

7. Donovan (Elemental Assassin ~ Jennifer Estep)

Detektiv Donona mi pil krev plné dvě knihy, než ho autorka díky bohu vyměnila. Tak příšerného suchara jsem už dlouho nepotkala. Vadilo mi, jak slepě lpěl na svých zásadách správnosti, přestože je jeho město skrz na skrz prožrané korupcí, zabijáky, mafiány. A vadilo mi to, jak se nemohl vyrovnat s tím, co Gin dělá. Nikdy ji vlastně nebral takovou, jaká je. Pryč s ním.

8. Warner (Shatter Me ~ Tahereh Mafi)

Co mě v poslední době dost zaráží, je posedlost některých fanynek Warnerem. Uhm, haló. Copak vám neušlo, že je to vraždící maniak? Lidé v jeho postavení v minulých letech páchali ty nejhorší věci. Co třeba takový Hitler? Hmm? U toho se teď snad nemluví o tom, že za všechno mohly jeho nevyřešené vztahy v rodině. I když je to možná pravda. Hlavně snad nikoho nepřitahuje. No a co, že je Warner jen knižní postava. Pořád je to nekontrolovaný psychopat, který má možnost všechny pozabíjet. A ještě si večer na to dá k večeři pořádnou hostinu.

9. Alex (Delirium ~ Lauren Oliver)

I když Lena byla stokrát horší než Alex, nikdy jsem tak úplně nepochopila, proč si vybral právě ji. Důvod „líbilo se mi, jak běháš“ jde teda úúúplně mimo mě. Kor, když mi Lena po většinu času nepřišla zmatená a objevující svět okolo sebe, ale spíše frigidní jak hrom. A ty jeho silácké řeči a všechno okolo. Za srdce mě ani pořádně nevzal a ukončení prvního dílu mě spíš po tom všem naštvalo.

10. Aiden (Covenant ~ Jennifer L. Armentrout)

Je libo Dimitri v bledě modrém? Máme tu Aidena. Juchůůů… Ta série mě štve sama o sobě, takže mi na příběhu vadí úplně všechno. A Aiden není výjimkou. Náhražka mnohem lepší postavy VA. Každopádně tak jako tak jsem stejně nepobrala, proč se najednou tak pobláznil do Alex. Asi mu podala nějaký lektvar lásky, nebo byl na LSD. Jinak si to nedokážu vysvětlit.

Existuje celá řada knižních hrdinů, nad nimiž plno čtenářek vzdychá, já je naopak nesnáším. Stejně tak jako existuje řada hrdinů, které mám já ráda a ostatním lezou na nervy. Takhle je to úplně normální a bez rozdílných pohledů na věc bychom si neměli o čem povídat a co doporučovat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Tiež nerozumiem tej posadnutosti Warnerom 8D absolútne nič na ňom nemám rada! Určite by som si rada prečítala tú novelku z jeho pohľadu, ale aj tak je to pre mňa záporák a nie ten povestný super bad guy, z ktorého by som mala vzdychať 8D

    Xaviera mám rada 8D je to taký naivný fešáčisko 8D

    Zo série Nočný tieň som čítala iba 1. časť, takže neviem posúdiť, ako veľmi je potom Shay otravný a čo sa z neho stalo, ale zatiaľ je mi sympatickejší ako ten druhý fešáčik 8P Uvidím po dočítaní série 8)

    Toto meme mám veľmi rada, aj by som sa zapojila, ale podľa mňa som ešte nečítala toho dostatok, aby som vedela 10 rôznych vecí z jedného „žánru“ vymenovať, takže možno časom, keď budem mať načítaných viac vecí, tak sa zapojím 8)
    E_V_E recently posted..Drahokamy #1 – Rudá jako rubínMy Profile

  2. Maťa napsal:

    nemam rada Xaviera, to suhlasim. ale Jacob je OVELA lepsia ako ufnukany Edward. a Shay podla mna vobec nie je taky, akym ho opisujses. a je lepsi nez Ren.
    Maťa recently posted..Nadpozemská (Cynthia Hand)My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..