RC review: Past

Autor: Lauren DeStefano
České datum vydání: květen 2012
Knižní série: Zahrada nesmrtelnosti
Díl: první
Žánr: dystopie
Nakladatel: Fortuna Libri

Česká anotace: Co kdybyste se dozvěděli, kdy – na den přesně – zemřete?

Díky moderní vědě se každá lidská bytost stává tikající časovanou genetickou bombou. Bezohledné manipulace s genetickými informacemi způsobí, že muži se dožívají pouze dvaceti pěti let a ženy dokonce jen dvaceti. V této bezútěšné době jsou mladé dívky unášeny a nuceny žít v polygamním manželství, aby odvrátily hrozbu, že lidstvo vymře.

Tento osud čeká i šestnáctiletou Rhine Elleryovou. Je unesena, aby se stala jednou z vyvolených nevěst a vstupuje do světa bohatství a privilegií. Přestože její manžel Linden k ní chová opravdové city, jediným cílem Rhine je útěk – chce najít svého bratra-dvojče a vrátit se domů. Ale Rhine se musí vypořádat s více problémy, než jak znovu získat svobodu. Lindenův excentrický otec je odhodlán najít protilátku na genetický virus, díky kterému mu hrozí ztráta syna, i když to znamená jít přes mrtvoly, aby prověřil své experimenty…

Spisovatelkou už od dětství

Lauren DeStefano se narodila v New Havenu v Connecticutu a nikdy necestovala daleko od východního pobřeží. Získala titul v oboru Angličtina na Albertus Magnus College a psaní se věnuje už od dětství. Svůj autorský debut si odbyla během dětských let, kdy své romány psávala na zadní stranu jídelních lístků v restauracích a také tím, že zaplacávala mámin poznámkový blok, který čmajzla z její kabelky. Její úplně první román byl ovšem napsán červeným perem na legálně drženém bloku s žlutými listmy… a pojednával o strašidelné kůlně, co pojídala malé děti.

Teď, když už je dospělá (alespoň z větší části), píše knihy pro dospívající. Mezi její nezdařilé pracovní pozice ovšem patří: světově nejhorší recepční, obsluha kavárny, sympatetická výběrčí daní a doučovatelka angličtiny. Když nepíše, vykřikuje samé oplzlosti na své Nintendo DS, děsí své kočky laserovým perem, anebo zachraňuje věci ze sekáče a tvoří z nich úplně nové oblečení. Svou debutovou knihu, Past, sepsala během jednoho měsíce a to pod vlivem chřipky, jak sama tvrdí. Následovaly měsíce editací, na které nevzpomíná zrovna ráda. Kniha se stala natolik oblíbenou, že byla v roce 2011 odkoupena také filmová práva.

Fakta a fikce

Rein ví, co se stane s dívkami, které uvíznou ve spárech naháněčů manželek. Buď si je manžel vybere a budou se mít o poznání lépe, anebo skončí s kulkou v hlavě… v lepším případě v nevěstinci. Je jí šestnáct a nejraději by se vrátila domů, místo toho se stane jednou ze tří nových žen bohatého mladého muže. Jejím úkolem bude nejen sdílet s ním lože, ale také být matkou jeho dětí. Tedy alespoň do svých dvaceti let. Pak zemře. Díky viru.

Lidé si s medicínou hráli natolik, že vynalezli univerzální lék na všechny nemoci. Netušili ovšem, že jejich sérum bude mít nechtěný vedlejší efekt. Děti první očkované generace se dožijí pouhých dvaceti let, mužské pohlaví vlastně o pět let déle. Neexistuje lék. Otec jejího manžela se ovšem pokouší takový lék nalézt. A pomoci mu v tom mají právě děti jeho syna. Jenže Rein neustále myslí na útěk…

Překlad

Knihu jsem v originále nečetla, přesto si myslím, že byla osobitost příběhu zachována. Sice jsem tu a tam narazila na nějakou chybičku, přesmyčku či podivný slovosled, ale spíše jsem se věnovala samotnému ději. Zvláštní je, že jméno hlavní hrdinky bylo mírně počeštěno, nejspíš, aby se dobře vyslovovalo. Z americké Rhine máme českou Rein. Kupodivu to vůbec není na škodu, nejspíš by se nám původní podoba jména špatně vyslovovala. Rein zní lépe.

Postřehy a pocity

Od knihy jsem toho příliš neočekávala. Nemívám ráda knihy postavené na polygamii, ani nevím proč. Proto jsem se na knihu dívala poměrně skepticky. A ze začátku se mi mé podezření docela potvrzovalo. Překvapovalo mě nejen pojetí světa, ale místy i dosti nelogické souvislosti nebo nevysvětlené díry. Na některé otázky jsem dostala odpovědi v druhé polovině, na jiné ne. Stále doufám, že se je dozvím v pokračování.

Druhá část knihy byla o poznání lepší než ta předchozí. Těžko říct, jestli to bylo tím, že jsem si na styl vyprávění zvykla, anebo se autorka sama zlepšila a nebyla svazována hloupým vysvětlováním staveb světa, které jí stejně moc dobře nešlo, a prostě mohla svůj příběh více rozvíjet. Ono by se totiž dalo říct, že se během knihy nic ohromně převratného a akčního nedělo. Hlavní hrdinka přemýšlela, užívala si a sem tam rebelovala. Osobně jsem se s ní nemohla moc srovnat. Popravdě mi žádná z postav nepřirostla k srdci. Ale co není, může v budoucnu být.

Hodnocení

Chápu, co na knize tolik čtenářů uchvátilo. Přece jenom se Lauren nebojí zabrousit i do citlivějších témat a otevřeně mluví o nahánění a vraždění přebytečných dívek, o samotném průběhu manželství, lékařských pokusech, tyranii a zvráceném světě. Je neuvěřitelné, jak lehce dokázala skloubit manželství, v němž jsou čtyři místo dvou. Nepůsobilo to nijak extra nepatřičně, nemocně či špatně. Manžel se o své manželky vzorně staral a ony ho i přes zdánlivou nenávist, o které přesvědčovaly hlavně samy sebe (tedy kromě nejmladší z nich), měly rády.

Díky značně lepší druhé půlce příběhu jsem si čtení docela užila. Chvíli jsem dokonce uvažovala o vyšším hodnocení, pak mě ale docela zklamal samotný konec. Přišel mi až příliš lehký a jednoduchý. Proto tedy knize dávám 3 hvězdičky a i když knihou nejsem naprosto unešená, musím říct, že jde o velice zajímavý kousek, který by vám neměl uniknout.

Past si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fortuna Libri.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Astesia napsal:

    Mne sa to páčilo =) Bolo to po jednej strane milé a zase po druhej sa autorke podarilo držať ma v napetí a očakávaní aj bez akčných scnén. A áno koniec bol čudný prišlo mi to ako: Rýchlo ich dostanem z domu ukončím to, uvidím ako sa kniha bdue predávať a potom začnem niečo nové v pokračovaní. Ale inak je kniha super a hádam dostanem pokračovanie pod stromček =)
    Astesia recently posted..Príšera od susedovMy Profile

  2. E_V_E napsal:

    Ja zbožňujem túto knihu 8D Úplne ma uchvátila! Ten koniec bol tak narýchlo, ale potom mi to vlastne ani nevadilo, pretože celkový dej v knihe sa mi naozaj páčil 8) Akurát sa vrhám na 2. diel 8)
    E_V_E recently posted..Naprieč vesmírom #1My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..