RC review: Hněv bohů

HnevBohu_bookAutor: Rick Riordan
České datum vydání: 17.9.2012
Knižní série: Kronika Cartera Kanea
Díl: druhý
Žánr: young adult, fantasy, mytologie, magie, bohové, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Je to teprve pár dnů, co se sourozenci Kaneovi dozvěděli, že jsou potomky dvou mocných egyptských božských rodů a že jsou předurčeni k velkým věcem. Musí se vypořádat se svými novými schopnostmi i se svou pozicí mágů, kteří by měli učit nové mágy o tom, jak spolupracovat se svou božskou částí. Kromě toho mají důležitější úkol. Životně důležitý.

Musí probudit boha Slunce, Rea, aby tak zabránili nadvládě boha Chaosu, Apopa. Ten si totiž usmyslel, že skoncuje s celým světem a uvrhne jej do nekončícího zla. Kaneovic tak musí udělat takřka nemožné, aby získali tři vzácné svitky a probudili Rea z dlouholetého spánku. Nic se ovšem neobejde bez obětí…

Egyptské dobrodružství pokračuje

Rick Riordan se narodil roku 1964 v San Antoniu v Texasu. Vystudoval University of Texas v Austinu a poté patnáct let učil na státních a soukromých školách v Kalifornii a San Antoniu. Po těžkém rozhodování se svého povolání vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé. V roce 2002 získal ocenění Nejlepšího učitele v St. Mary’s Hall. V současné době žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny. Čtenáře si získal sérií Percy Jackson.

Zatímco v Percym si vzal na mušku řeckou a římskou mytologii, v Kronice Cartera Kanea vsadil na mytologii Egypta. Své hrdiny však neposílá jen na toulky duatem, aby se osobně poznali se všemi egyptskými bohy, ale také je staví tváří v tvář nebezpečí v Londýně či Petrohradu. Na zabránění vlády chaosu nad celým světem mají jen čtyři dny…

Překlad

Českému překladu knihy nemám takřka co vytknout. Nepamatuju si na žádné slovní záludnosti, které by mě vyvedly z rovnováhy. I když je pravda, že mám dlouhodobě problém si zvyknout na Anupa. Mám ho v krvi prostě zažitého jako Anúbise a pokaždé, když jsem v textu narazila na jeho jméno, měla jsem problém si ho spojit.

Postřehy a pocity

Nevím proč, ale nějak se s egyptským prostředím nemůžu srovnat tak dobře, jako s řeckým a římským. Přitom je stejně zajímavý, v některých věcech dokonce zajímavější. Přece jenom jsem ve škole asi víc milovala báje o Olympanech, než o faraónech. I když do nějaké té pyramidy bych se určitě chtěla podívat víc.

Ze sourozenců mám radši Cartera, protože Sadie mi z dosud neznámých důvodů sem tam pije krev. Přijde mi příliš unáhlená a někdy až přespříliš sebestředná. Přesto jí nelze vytknout jistou dávku inteligence a důvtipu. Carter je na druhou stranu sice hlava chytrá a hlavně mazaná, občas však normálním životem takříkajíc nepolíbený. Dohromady se ovšem výborně doplňují a s ostatními postavami rozehrávají jedno divočejší kolo za druhým.

Hodnocení

Rick opět prokázal, že se může řadit mezi jedny z nejlepších spisovatelů literatury pro děti a dospívající. Netuším, kam všude na své nápady chodí, ale smekám. Má všechno detailně promyšlené a příběh hezky plyne, nikde výrazně nevázne. Navíc mi naprosto sedí jeho humor, který hezky přizpůsobil jak prostředí, tak samotným vypravěčům a ostatním postavám.

Nemůžu jinak a knize dávám 4 hvězdičky. Výborně jsem se bavila. Obzvláště při hláškách Bese, trpasličího boha se slabostí pro titěrné plavečky a odporem k osobí hygieně. Těším se na poslední díl trilogie a doufám, že vše dopadne dobře. Hlavně se začínám obávat o chudáka Walta.

Hněv bohů si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..