RC review: Druhák

Autor: Douglas Rees
České datum vydání: 27.6.2012
Knižní série: Upírská střední
Díl: druhý
Žánr: upíři
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: V dalším pokračování zábavné Upírské střední se ke Codymu stěhuje jeho sestřenice Turk a obrátí mu život vzhůru nohama. Naděje na klidný druhý rok na střední škole Vlad Drakul jsou okamžitě zničeny. Turk je skvělá malířka s obrovským egem. Svým postojem si proti sobě okamžitě poštve všechny upíry, zvláště temného, uzavřeného Gregora. Vše se však změní, když Turk narazí na opuštěný mlýn z osmnáctého století v zapomenuté čtvrti Crossfield a okamžitě místo prohlásí za své nové umělecké centrum. Ačkoliv leze Codymu bratranec zpočátku na nervy, z vlastních skrytých důvodů pomáhá Turk uskutečnit její sen. V Crossfieldu se však nachází mnoho tajemství a záhadná upíří armáda zvaná Merciané udělá vše proto, aby zůstala bezpečně ukrytá. Vyzvat Merciany na souboj bude stát Codyho spoustu odhodlání a odvahy.

Snící autor

Douglas Rees se narodil roku 1947 v Kalifornii. Jeho otec sloužil při druhé světové válce na Filipínách jako mechanik. Po válce byl na rehabilitace poslán do nemocnice, kde se seznámil s Douglasovou matkou, která tam pracovala jako sestřička.

Do patnácti let se spolu s rodiči stěhoval mezi leteckými základnami po celém světě jak v Americe, tak v Německu. Do šesti let chtěl být hasičem. Mezi šesti a dvanácti paleontologem. Ve dvanácti se rozhodl, že bude spisovatelem a ze svého snu dosud nevyrostl. Douglas možná svými upířími knihami neudělal díru do světa, ale to nezabrání čtenářům si jeho knihy užít.

Fakta a fikce

Cody se už v New Sodomu i na škole Vlada Drakuly docela zabydlel. Našel si přátele a pár nepřátel, ale hlavně se dal dohromady s jentiovskou princeznou Ileanou. Jenže svět se mu opět pořádně pohne v základech v okamžiku, kdy se k nim přistěhuje jeho o rok starší sestřenice Turquoise.

Nejen že z jejich půdy vytvoří svůj vlastní malý umělecký koutek, ve škole si znepřátelí, koho jen může, ale teď jí do oka padla opuštěná továrna v Crossfieldu. Má v plánu z ní udělat umělecké centrum. To se nelíbí jentiům, ani gadjům. Crossfield je totiž dosti bolavé místo v jejich společné historii.

Překlad

Nejspíš jsem se přes své jediovské, promiňte… tedy jentiovské, období přenesla a i na označení gadje jsem si přivykla, protože mě v textu tentokrát nijak nerušili. A já si tak mohla nerušeně užívat téhle fajn upírské oddychovky. Mírný šok nastal až ve chvíli, kdy jsem si znovu přečetla anotaci, jelikož došlo mírně k mýlce. Turk je holka, ne kluk. Ale kdo by se tomu pomatení divil, když se ve skutečnosti jmenuje Rachel. Já tedy ne.

Postřehy a pocity

Překvapilo mě, jak lehce a dobře se mi upírské pokračování četlo. Kniha mi i celkově přišla méně naivní a hloupoučká. Jako by se autor v prvním díle otrkal, seznámil nás s tím podstatným, bez čeho bychom se prostě nemohli hnout dál, a až v tom druhém se pořádně odvázal a prostě si své psaní užíval. Alespoň takový dojem tedy z knihy mám já.

Samotný Cody byl dospělejší a jeho počínání s otravnou, přitom velice osobitou, sestřenicí bylo docela legrační. Myslím, že velký podíl na zlepšení příběhu má právě Turquoise. Zkráceně Turk. Celou svou duší i smýšlením umělkyně, která občasně z úst vypouští zajímavá životní moudra, z nichž by se měl poučit nejeden člověk. Pravda, sem tam jsem stejně jako Cody chtěla, aby zmizela a už nekvákla, ale byla to právě ona, kdo vše tak nějak rozproudil.

Hodnocení

Ačkoliv se může místy zdát kniha zbytečně překombinovaná, uspěchaná, mírně nelogická, či až moc fantaskní, autorovo poselství je jasné. Můžou mezi námi být jakékoliv překážky, přesto existuje něco, co by nás mohlo spojit. A tím něčím je láska k umění. Ať už v knihách, v malbách, v sochách, v hudbě a zpěvu. Pokud budeme chtít, pojítko se dá vždycky nalézt.

Druhák více ocení mladší čtenáři a lidé, kteří se rádi odreagují u něčeho jednoduchého, přihlouplého a zajímavého. Osobně se mi velice líbila pasáž s úryvky historie jentiů prostřednictvím deníku. Vždycky jsem měla ráda historii. Knize tak dávám 4 hvězdičky.

Druhák si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Rosťa napsal:

    Kdo má rád tento typ knih, tak určitě doporučuji. Kniha mě chytla tak, že jsem ji po práci přečetl za týden.
    Rosťa recently posted..6. týden těhotenstvíMy Profile

  2. E_V_E napsal:

    Túto sériu y som si rada prečítala, vyzerá zaujímavo 8)
    E_V_E recently posted..On my wishlist #20My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..