RC review: Dokonalé

Autor: Sara Shepard
České datum vydání: 14.3.2012
Knižní série: Roztomilé malé lhářky
Žánr: třetí
Díl: dívčí román, detektivní, drama
Nakladatel: BB/art

Česká anotace: V Rosewoodu v Pensylvánii žijí čtyři holky, kterým není na první pohled co vytknout. Jenže když se podíváte blíž, zjistíte, že nejsou ani zdaleka tak bezchybné, jak vypadají.

Aria nedokáže pustit z hlavy bývalého kluka. Zakázané ovoce totiž chutná nejlíp. Hanna zase riskuje náklonnost své nejlepší kamarádky, zatímco Emily se hroutí kvůli jedné hloupé puse. A Spencer? Ta zkrátka musí mít všechno, co její sestra.

Mám veliké štěstí, že znám tyhle roztomilé malé lhářky lépe, než se znají ony samy. Potíž je jen v tom, že je pro mne příliš těžké, nechávat si jejich tajnosti jenom pro sebe. Měly by radši dělat, co jim říkám, protože jinak…!

A.

Úspešná autorka

Sara Shepard absolvovala Newyorskou univerzitu a získala titul MFA z tvůrčího psaní na Brooklyn College. Knižní série pro dospívající, Roztomilé malé lhářky, je inspirována jejím dětstvím ve Filadelfii v Main Line. Nějakou dobu žila spolu s manželem a psy ve městě Tucson v Arizoně. Sem zasadila příběh své druhé série Hra lží. Zpět do Main Lane se přestěhovala teprve nedávno.

Psaní se věnuje od okamžiku, kdy se naučila písmenka. V mládí ovšem snila o kariéře seriálové hvězdy, návrhářky stavebnice LEGO, filmařky nebo redaktorky v časopise. Obě její románové řady se dočkaly seriálového zpracování. Roztomilé malé lhářky se staly natolik úspěšnými, že se tento rok dočkaly již třetí série. Od nového roku se začne vysílat druhá řada Hry lží. Kromě těchto knih má na spisovatelském kontě také romány Everything We Ever Wanted a The Visibles.

Fakta a fikce

Jsme zpátky v Rosewoodu. V městečku, kde se snad každý zná a kde se jedno šlápnutí vedle trestá. Alison je sice oficiálně prohlášena za mrtvou a její tělo by mělo na věky odpočívat na hřbitově, jenže dívkám pořád někdo posílá zprávy. Ten někdo ví o každém jejich kroku. A rozhodně nehodlá mlčet.

Hana se snaží udobřit s Monou a zapomenout na Seana. Aria se pokouší vyrovnat s opětovnou nevěrou svého otce i se zapovězenými city ke svému učiteli. Emily by chtěla udržet své lesbické já pod pokličkou a hlavně daleko od očí svých rodičů i veřejnosti. A Spencer by ráda u rodičů opět byla v oblibě a tak kývne na sezení s terapeutkou. Ovšem ani jedna z nich nebude mít na růžích ustláno. O to se už A postará.

Překlad

Na český překlad už jsem si natolik zvykla, že mi i menší nepřesnosti či podivný slovosled žíly rozhodně netrhají. Velice ráda se nechám unášet rychlým během příběhu a raději se soustřeďuji na odhalování tajemství než na hledání chyb.

Postřehy a pocity

Autorka chytře sází na to, že každý z nás má nějaké to tajemství, o němž bychom se rozhodně nechtěli dozvědět v přímém přenosu na zpravodajském kanálu před zraky všech svých přátel, známých a sousedů. Pomalinku odkrývá to, co by nám mělo zůstat utajeno a s vervou sobě vlastní se šťourá v tom, co člověka bolí nejvíc a čeho se nejvíc bojí. Tohle vážení nedokáže jen tak někdo. Smekám.

Já bych totiž nedokázala v hlavě nosit všechny ty propletence vztahů i událostí jednotlivých postav. Hlavní hrdinky rozhodně nejsou žádní svatouškové a i když ví, že by od určitých věcí měly držet pěstěné nehtíky co možná nejdál, přesto jim to nedá. Čímž se nám příběh jen zamotává víc a víc.

Hodnocení

Sara Shepard dokáže napsat knihu tak skvěle, že ji slupnete během chvíle a ani pořádně nevíte jak. Přitom vás nechá sedět s pusou dokořán, když jste naprosto paf ze zakončení, které ve vás spíš vyvolá další hromadu otázek, než aby vám na nějaké odpověděla.

Její knihy se čtou neuvěřitelně lehce. Častokrát máte pocit, že i vy jste jen další z postav, co prožívá veškeré útrapy života. Spolu s hrdinkami se snažíte přijít na to, kdo ví o každém jejich kroku. Osobně jsem při čtení knihy měla pocit, že se mi před očima odehrává film. Tak živé a skutečné mi místy postavy připadaly. Nemůžu jinak a knize dávám 5 hvězdiček. A honem rychle potřebuju pokračování.

Dokonalé si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Madeleine napsal:

    Já jsem tak hrozně zvědavá na tento díl i další 😀 ! Zatím jsem přečetla 1, ale už už se chystám na 2! Zatím jsem jenom věrná seriálu a ten mě hrozně baví. První díl se mi taky líbil, jen mě to vždy mate se seriálem, v každém případě je to stejně skvělá knižní série a jsem hrozně zvědavá 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..