Na křídlech fantazie (1)

První příspěvek do mého podzimního speciálu. Pokud se budete chtít přidat, dole je již tradičně přidán linkovač. Pokud se budete chtít přidat jako čtenář, napište mi do komentářů váš pohled na tento kouzelný svět. Ráda si počtu.

Kouzelný svět Harryho Pottera

Nebylo by to ono, kdybych nezačala právě tímhle knižním světem. Hlavně proto, že jsem Potteromaniak. S Harrym Potterem jsem se setkala na základní škole na prvním stupni, když mi má kamarádka nadšeně vykládala o tom, jakou skvělou knihu jí rodiče pořídili. Toho dne jsem s ní šla k nim do bytu a zpátky domů jsem si tuhle kouzelnou knihu nesla. Celá natěšená, až si i já přečtu o kouzelnické škole. Takhle začala má láska ke kouzelnému světu, který stvořila J.K. Rowling. A do dnešního dne mě nepustila a nejspíš hned tak nepustí.

Kouzlo knih o Harrym tkví hlavně v tom, že jde o něco, co bychom ve skrytu duše chtěli umět všichni. Anebo tedy většina lidí ano. Kouzlení. Taky jste si někdy představovali, že můžete nějakým zaklínadlem změnit tvar nějakému předmětu? Přičarovat si něco, po čem jste toužili? Donutit věci dělat to, co jste chtěli – například aby se ten pokoj uklidil sám a vy jste nemuseli hnout ani prstem?

Série mě také dostala tím, že se jednalo o kouzelnickou internátní školu, kde sice žáci žili pod dohledem rodičů, ale vesměs si mohli dělat, co chtěli, a přitom zažili spoustu dobrodružství. A i když to byl Harry, s kterým jsem za ty roky prožívala všechny vzlety i pády, líbilo se mi, že autorka nezapomněla i na silnou dívčí hrdinku. Zprvu sice vykreslená jako strašná šprtka, přitom neocenitelný a nepostradatelný článek celého tria.

Harry, Hermiona i Ron se stali mými kamarády. Společně s nimi jsem prožívala vše a toužila tam být s nimi. Je pravda, že je od Voldemorta hezké, že na toho Harryho povětšinou zaútočil až na konci školního roku, abychom se i my v průběhu naučili něco nového, ale to mi vůbec nevadí. Myslím, že to byla i samotná J.K., kdo mě tak trochu vychovával.

Prostřednictvím svých příběhů mě učila, co je dobré a co zlé, jak se dívat na lidi okolo sebe, jak si vážit dobrého přátelství, jak si vážit lidí okolo sebe. Naučila mě vstát, když jsem spadla, naučila mě jít dál, i když se mi nedařilo. Ukázala mi, že i když jsem šprtka, můžu si užít plno legrace. Naučila mě otevřít se lidem okolo sebe. Na základní škole jsem totiž byla považována spíš za takovou tu tichou vodu, co byla chytřejší než ostatní ve třídě. Díky Hermioně jsem si připadala silná, věřila jsem, že něco v budoucnu dokážu.

Pamatuju si, že jsem mívala strach z Mozkomorů a hlavně ze Smrtijedů, ze samotného Voldemorta. Bála jsem se zla. Bála jsem se příšer. Bála jsem se o to, že někdy můžu zůstat sama stejně jako Harry. Začala jsem se i na svou rodinu dívat jinak. J.K. mě toho opravdu naučila hodně. A já vždycky budu ohromně sentimentální, když na ni a její sérii přijde slovo. I když teď s odstupem a zkušenostmi vidím, co všechno na knihách nebylo úplně stoprocentní, stejně budu sérii považovat za to nejlepší, co mě v životě potkalo.

Rowling odvedla skvělou práci. Namíchala ten správný koktejl, který mě baví a ze kterého jsem si něco do života odnesla. Budu jí za Harryho vždycky vděčná a nezapomenu. Nikdy.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

8 Responses

  1. E_V_E napsal:

    „Je pravda, že je od Voldemorta hezké, že na toho Harryho povětšinou zaútočil až na konci školního roku“ 8DDD
    Harry je klasika nad všetko 8) milujem tie knihy, takisto som s nimi vyrastala a nedám na túto sériu dopustiť 8_)
    E_V_E recently posted..I can be anyone… #15My Profile

  2. JuliaR napsal:

    Taky jsem chtěla začít tento projekt s Harrym! 😀 Kouzelný svět v Bradavicích mám velice ráda a dá se říct, že Harry je má nejoblíbenější série, kterou jsem četla za davných časů ale přesto si ji pamatuji dopuntíku. 🙂 Vyrůstala jsem s ní jako ty a jsem ráda. 🙂
    JuliaR recently posted..Snové bláznovství (1)My Profile

    • Syki napsal:

      Bývaly doby, kdy jsem si i já vše pamatovala do puntíku… ale už stárnu a sice si ještě pořád hodně pamatuju, ale někdy zapomínám na ty rozdíly mezi knihami a filmy.

  3. Agnes napsal:

    Pamatuju si, že když jsem byla ve 3. třídě četla jsem Harryho Pottera a vězně z Azkabanu. Byly jsme zrovna na horách a já se v noci hrůzou probudila, protože mě vyděsila pověšená kombinéza, která vypadala přesně jako Mozkomor 😀 do těď si z toho máma dělá srandu 🙂

    • Syki napsal:

      Vidíš?! Alepsoň máme zábavnou historku, na kterou můžete vzpomínat. Ale věřím ti, sama bych se nejspíš pořádně lekla. Já jsem strašpytel 😀

  4. Kachiri napsal:

    Harry Potter je nejlepší, vyrostla jsem na něj a nikdy nezapomenu a stále mě baví, jak knihy, tak filmy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..