RC review: Závist

Autor: Gregg Olsen
České datum vydání: květen 2012
Knižní série: Prázdná rakev
Díl: první
Žánr: detektivní, zvláštní schopnosti, paranormálno
Nakladatel: Fortuna Libri

Česká anotace: Vražda je tak sprosté slovo…

Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak… ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.

Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?

Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit… a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.

Je libo paranormální detektivka?

Gregg Olsen se narodil v Seattlu, ale žije v Olalla spolu se svou ženou, dcerkami dvojčaty, třemi kuřaty a dvěma psy. V průběhu své kariéry napsal řadu detektivních románů postavených na reálných, smyšlených a hlavně děsivých událostech. Dokázal čtenářům přinést detailní a fascinující vyprávění příběhů lidí, kteří se ocitili ve víru podivných událostí.

Gregg má na svém kontě 8 knih literatury faktu, 8 románů, novelu a povídku do autorské povídkové sbírky, kterou editoval Lee Child. Patří mezi jednoho z nejlépe prodávaných spisovatelů New York Times a USA Today. Byl hostem televizních stanic jako je History Channel, Learning Channel a Discovery Channel. Objevil se také v Dateline NBC, William Shatner’s Aftermath, Deadly Women on Investigation Discovery, Good Morning America, The Early Show, The Today Show a spoustě dalších pořadů. Závist je jeho první knihou pro dospívající.

Fakta a fikce

Katelyn bývávala milá a přátelská holka, z níž se postupem času stal pouze šedivý odraz svého bývalého já. Neměla moc přátel a ani rodinné prostředí nebylo zrovna ideální. Na Štědrý den ji matka našla ležet ve vaně plné vody, mrtvou, nehybnou. Byla to sebevražda?

Tahle otázka nedá spát dvojčatům Haley a Taylor Ryanovým. Už od mala dokázaly cítit a vidět věci, ze kterých by ostatním nejspíš vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Dvojčata ví, že na údajné sebevraždě není něco v pořádku a pomalými krůčky se dávají do pátrání po pravdě. A ta se nebude všem líbit.

Překlad

V českém překladu se tu a tam vyskytla chybička, u níž jsem se vždy pozastavila na pár vteřin a pak se zase věnovala samotnému příběhu. Originál jsem nečetla, tudíž neposoudím, nakolik je český překlad věrný. Ale opominu-li ty chybky, kniha měla spád. Věty nebyly nijak dlouhé, vše tak působilo úderně, někdy i jako by z jiného světa. Přece jenom je zvykem poslední doby cpát do románů šílenější souvětí vedle ještě šílenějšího. Já vždycky preferovala kratší věty. A v případě tohoto lehce strašidelného příběhu se kratší věty rozhodně neminuly účinkem.

Postřehy a pocity

Musím říct, že kniha je geniální. Kroutíte hlavou? Gregg svůj příběh skvěle postavil na zcela běžném problému dnešní doby a přiokořenil to trochem paranormálna. Hlavně slušnou hromádkou víceméně morbidních informací z úst otce dvojčat a psychologického rozboru ze strany jejich matky. Není tedy divu, že dvojčata svým chováním ani trochu nezapadají do běžného obrázku teenagerů. A to je jenom dobře.

Styl vyprávění knihy je totiž natolik atypický, že knihu čtenáři budou buď milovat, nebo nesnášet. Zlatý střed nejspíš neexistuje. Není se čemu divit. Krátké, úderné věty, skákání v ději z minulosti do přítomnosti a naopak, pohled na příběh od několika postav, zvláštní průběh příběhu a samotné odhalení ke konci knihy nesedne hned tak někomu. Já jsem si knihu naopak parádně užívala. Sice jsem si k žádné z postav nevybudovala žádný větší vztah, ale takhle přesně to dle mého Gregg zamýšlel.

Hodnocení

Pokud máte rádi trochu děsivé řeči o seriových vrazích, zvláštní a nevysvětlitelné schopnosti, o kterých se veřejně raději nemluví, jste fanoušky Tima Burtona, říkáte si, jestli vám v hlavě bude někdy znít hlas vypravěče z knihy Stopařův průvodce po Galaxii, anebo dumáte nad všemi možnými i nemožnými věcmi, je tahle kniha právě pro vás.

Gregg se nebojí psát o problémech otevřeně. Ať už se mluví o šikaně mezi dospívajícími, o internetové šikaně, o fóbiích, zášti, chlípnostech, o rodinných problémech, o vyšším dobru a tak vůbec. Nejde o typickou knihu, některé věci možná odhalíte sami, jindy si budete říkat, že je to už trošku moc, závěr vás ovšem překvapí. Ale vezmete jej takový, jaký je. Výborná kniha, která si zaslouží 5 hvězdiček. Netrpělivě očekávám pokračování.

Zvásit si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fortuna Libri.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Tak to je zaujímavé, väčšinou som na túto knihu čítala negatívnejšie recenzie. Žeby som tomu ešte dala šancu? 8D Možno sa k nej raz dostanem 8)
    E_V_E recently posted..I can be anyone… #12My Profile

  2. Rodaw napsal:

    Miluju tuhle knížku!!! Úžasná.. všem doporučuju!!
    Rodaw recently posted..Týden s knížkou 16My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..