RC review: Malá ručka

Autor: Susan Hill
České datum vydání: 15.2.2012
Žánr: paranormálno, horor, duchové
Nakladatel: METAFORA

Česká anotace: Když se antikvář Adam Snow náhodou ocitne v zahradě zpustlého starého sídla, stane se něco neuvěřitelného. Do dlaně se mu vplíží neviditelná malá ručka!

Zpočátku je spíš zmatený, ale postupem času se dostaví záchvaty paniky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Jaké hrůzy se v polozbořeném domě a jeho kdysi skvostné zahradě, odehrály?

Když mu však na cestě do odlehlého kláštera, kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v bouři skočí pod auto přízračné dítě, je jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení…

Horor na počkání

Sussan Hill se narodila ve Scarboroug, North Yorkshire. Tento kraj se do její tvorby neustále promítá. Do svých šestnácti let zde také navštěvovala církevní školu, později se ale rodina přestěhovala do Coventry. Tady se na střední škole Susan věnovala studiu jazyků a později studovala na Londýnské univerzitě. Během ukončení studií poprvé napsala knihu. Tehdy byla její prvotina velice kritizována za sexuální obsah s poukázáním na to, že takové dílo je krajně nevhodné.

Susan má na kontě více než třicet knih, románů, povídek, divadelních her. Napsala také pár knih pro děti. Její dílo Can It Be True? bylo oceněno cenou Smarties Prize. Od roku 1977 pravidelně přispívá do deníku Daily Telegraph. Její knihy si po celém světě získaly širokou základnu fanoušků, svou popularitu tak stále neztrácí.

Fakta a fikce

Adam Snow je se svým životem a prací spokojený. Pracuje jako antikvář, na přání svých bohatých zákazníků hledá staré a vzácné knihy, s nimiž zachází jako s poklady. Je zvyklý cestovat. Jednou ho však jeho cesta zavede někam, kam by nečekal.

Zabloudí do zchátralého bělostného domu se zahradou, ke které jej to nevysvětlitelně táhne. Zahrada vypadá, jakoby do ní nikdo už několik let nevstoupil, zarostlá a tajemná. Právě tam mu do dlaně vklouzne malá ručka. A od té chvíle nedokáže Adam myslet na nic jiného. Vypadá to, že jej přízrak dokonce pronásleduje…

Překlad

Český překlad knihy má sem tam v textu podivné slovo, u něhož jsem se pozastavila, ale po čase jej nechala být. Těžko říct, jestli to spíš nebylo dáno originálem knihy. Větším trnem v oku mi byl nahuštěný text, při jehož čtení se člověk i po čase mohl ztratit. Kniha tak někdy působila jako nekonečný odstavec. I když to tak vůbec nebylo.

Postřehy a pocity

S tvorbou Susan Hill jsem se poprvé setkala díky její knize Žena v černém. Ta mě lákala díky filmovému zpracování, jinak bych na ni nejspíš ani nenarazila. Hororové knihy totiž moc nečtu. Na další knihu z jejího pera jsem byla zvědavá, bohužel Malá ručka nesplnila má očekávání.

K Adamovi jsem si žádný hlubší vztah nevytvořila, stejně tak to bylo i se sympatiemi a vcítěním. Ale chápala jsem, proč se nemůže přestat zaobírat tím, co se stalo. Nepronásledovaly jej jenom myšlenky, ale samotný přízrak. A to do jisté míry i děsivé bylo. Určitě by se ani mně nelíbilo, kdyby se mi tu a tam v dlani objevila dětská ručka a pevně mě stiskla.

Hodnocení

Zápletka knihy nebyla z nejlepších, ale něco na ní bylo. Spíš ve mně vyvolávala mnoho otázek, než abych se vyloženě bála. Ať už o hlavního hrdinu nebo o to, co se vlastně bude dít dál. Samotné rozuzlení knihy pro mě bylo dosti překvapivé, protože jsem ho neviděla přicházet. Ani trochu. Na konci příběhu jsem si dokonce říkala, jestli je to vůbec možné.

Osobně jsem po Ženě v černém očekávala víc. Přesto si knihu můžete užít. Doporučuju zatáhnout závěsy, ztlumit světlo, zalézt pod peřinu a nechat se příjemně děsit. Knize dávám 3 hvězdičky.

Malou ručku si můžete objednat na stránkách nakladatelství METAFORA.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství METAFORA za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Martin napsal:

    Mám doma knížku Žena v černém a docela se na ní těším. Šetřím si jí na nějaký klidný večer, kdy si vychutnám atmosféru příběhu. Malou ručku jsem nečetl, ale námět zní dost zajímavě.
    Martin recently posted..Týden s knížkou #18My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..