RC review: Magie krve

MagieKrve_bookAutor: Ilona Andrews
České datum vydání: 3.10.2012
Knižní série: Kate Daniels
Díl: čtvrtý
Žánr: urban fantasy, paranormálno, zvláštní schopnosti, magie, upíři, měňavci
Věková hranice: 20+
Nakladatel: Fantom Print

Kate Daniels nikdy nic nevycházelo, jak by chtěla. Ovšem když už začínala věřit, že se štěstí možná usměje i na ni, skončila zklamaná a naštvaná s připravenou večeří a ani jediným slůvkem omluvy. Rozhodla se tedy za tím udělat tlustou čáru a Currana začít ignorovat. Ponořit se do své práce a připravit se na nevyhnutelné střetnutí se svým otcem.

Jenže to dost dobře nejde, když se ve městě objeví zákeřný vrah, který si kdo ví proč bere na mušku ty nejsilnější z nejsilnějších. O to horší je to, že nutí měňavce pomalu zešílet. Čímž se stávají nebezpeční svému okolí. A tak se cesty Kate a Currana znovu střetnou. Ani jeden ovšem nehodlá ustoupit.

Dvojice autorů

Pod jménem Ilona Andrews se ve skutečnosti skrývají dva lidé. Ona a on, manželé. Ilona je Ruska a Gordon bývalý seržant americké armády. Ačkoliv to vypadá mírně podezřele, Gordon opravdu nebyl tajným agentem s povolením zabíjet a Ilona nebyla ruská špionka, která ho svedla. Ve skutečnosti se potkali na škole. Ilona zde studovala biochemii a Andrew jí začal pomáhat s psaním první knihy. V současné době žijí v Oregonu se svými dvěma dětmi, třemi psy a kočkou.

Manželé mají na kontě nejen velice úspěšnou sérii o žoldačce Kate Daniels a jejích peripetiích v magií ovládané Atlantě, ale také sérii The Edge, která hraje na romantičtější strunu. Kate Daniels se v současné době dočkala pěti dílů, naplánované jsou ještě další dva. K sérii autoři také připsali několik doprovodných povídek. Ty se objevily v povídkových souborech, či jako ebooky ke stáhnutí zdarma. Posledního dílu série The Edge se čtenáři dočkají ještě letos v listopadu.

Autoři ovšem pilně pracují na dalších knihách. Na naléhání fanoušků, a i ke svému vlastnímu potěšení, letos vydali první díl spin-off série ze světa Kate Daniels. Konkrétně jde o první díl série o Andree. Tu známe už z klasické série jako Katinu kamarádku a spolupracovnici Řádu. Prozatím jsou naplánovány dva díly. Manželé Gordonovi se ovšem nechali slyšet, že mají v plánu napsat také knihu věnující se další postavě. Jimovi, který pracuje jako velitel ochranky Smečky. Uvidíme, čeho všeho se v budoucnu dočkáme.

Překlad

Málokterý z českých překladů knih mě baví tolik, jako právě ten u Kate Daniels. Pravdou je, že za vtipnost patří velký dík spíše autorům, než překladatelce. Avšak české výrazivo je české výrazivo a v knize čtenáře výborně pobaví. Co mě ovšem tu a tam zarazilo byly malé chybičky v překladu. Ať už šlo o slovo, které jsem viděla úplně poprvé v životě, tudíž jsem ho nepochopila, anebo místy špatný slovosled, či možná i podivně přeložená věta, která mi nedávala smysl. V četbě to člověku ale nijak výrazně nevadilo. Příběh mi před očima ubíhal až neskutečnou lehkostí.

Postřehy a pocity

Série Kate Daniels se ihned po přečtení prvního dílu zařadila mezi mé nejoblíbenější vůbec. Patří mezi série, kde je díl od dílu lepší a lepší. Ať už vtipnější, akčnější, úžasnější… prostě všechno dohromady. Čtvrtý díl je pro mě zatím úplná špička. Tak trošku se obávám, jaký pak bude pátý díl a jestli dokáže překonat ten předchozí.

Kate mám jako hrdinku velice ráda. Celá její osobnost mi naprosto sedí. Curran je pravý macho, o kterém nejspíš sní každá žena. Avšak v reálném životě by s takovým individuem nejspíš žít nechtěla. Vzájemné interakce mezi Kate a Curranem jsou na knize snad tím nejlepším. Už proto, že si nedají nic zadarmo a rozhodně nejsou mírumilovný pár. O to je to lepší.

Hodnocení

Knihu jsem si užívala od začátku do konce. Příběh je tak prošpichován vtipnými dialogy, že se pořádnému smíchu prostě neubráníte. Po většinu času se u jistých částí culíte od ucha k uchu a nechcete, aby to skončilo. Samozřejmě nesmím zapomínat také na samotnou dějovou stránku. Ta byla rozhodně zajímavá a zase nás posunula o kus dál. Řekla bych, že o pořádný kus dál. Fanoušci řinčení zbraní a pořádných rvaček si jistě přijdou na své.

Magie krve pro mě nebyla žádným zklamáním. Ba právě naopak. Ještě stále jsem nadšená z toho, co se vůbec v knize dělo. Kniha si plným právem za svou úžasnost zaslouží 5 hvězdiček. Netrpělivě vyhlížím pokračování.

Magii krve si můžete objednat na stránce nakladatelství Fantom Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fantom Print za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Terisekk napsal:

    Včera mi konečně dorazila domů, ale nejdřív chci dočíst knížku, kterou mám rozečtenou, ale nevím, jestli to vydržím. Zvlášť po tvojí recenzi, nejradši bych po Kate honem šáhla. 😀
    Udělalo mi velkou radost, že bude spin-off o Andree, protože jí mám ráda. Doufám, že se jí dočkáme v češtině… Radši bych uvítala příběh o Derekovi než o Jimovi, protože jsem si Dereka fakt oblíbila, ale nepohrdnu ničím, protože autoři píšou fakt skvěle.
    Co mi udělala největší radost, teda aspoň jsem to tak pochopila, že se v knize dočkáme večeře, kterou by měla Kate připravit. 🙂

  2. terka napsal:

    Byla jsem hodně zvědavá na tvojí recenzi a musím se vším souhlasit 😀 Až na to, že kdybych já měla psát o týhle knížce svojí recenzi, čítala by na dvacet A4, kde bych popisovala neustále dokola, jak moc jsem z knížky nadšená a jak jsem při čtení málem vypustila dušičku. Série Kate Daniels je moje vůbec nejoblíbenější ze všech a tenhle díl zatím nejlepší. Obzvlášť pro ty, kdo fandí srdcem i duší Curranovi a Kate jako já 😀 ♥ Nebylo nic, co bych mohla vytknout: Dokonalá zápletka, z hlavní záporačky mi lezl mráz po zádech, do toho pořádka dávka vtipných dialogů a žhavý scénky s tím nejlepším z nejlepších 😀 A to nemluvím o konci, kterej mě maximálně dostal a dojal. A chvíle, kdy Curran dával sodu celý svý smečce kvůli Kate…:D Jo, jestli nebude další díl co nejdřív, umřu. :’DD
    Pěkná recenze 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..