RC review: Krásní

Autor: Scott Westerfeld
České datum vydání: říjen 2012
Knižní série: Oškliví
Díl: druhý
Žánr: dystopie, scifi
Nakladatel: Triton

Česká anotace: Tally je konečně krásná. Vypadá bezchybně a má všechno, po čem vždy toužila. Ale pod vší tou zábavou – nekonečnými večírky, módními výstřelky, technologickým přepychem a naprostou svobodou, hlodá pocit, že něco velmi důležitého není v pořádku. Když jeden z ošklivých navštíví maškarní večírek krásných, jsou téměř všechny vybledlé vzpomínky zpátky. Tally a její nový přítel Zane musí čelit namáhavé, nebezpečné a fyzicky náročné výzvě. Když najdou dopis z minulosti napsaný ještě před operací, ke kterému jsou přiloženy dvě pilulky představující lék na poškození mozku, mají jen zlomek času se rozhodnout. Tally si musí vybrat – bojovat sama se sebou a tím, co ví, nebo o svůj život, protože úřady nedovolí, aby kdokoliv se znalostí této informace přežil…

Krásná scifárna

Scott Westerfeld se narodil roku 1963 v Texasu, momentálně ale se svou manželkou Justine Larbalestier žijí v Sydney a v New Yorku. Scott je autorem 18-ti románů, 5 z nich je určených starším čtenářům, zbylých 13 dospívajícím. Jeho knihy získaly řadu ocenění. Ve svých uměleckých dnech dokonce skládal hudbu pro newyorské tanečníky. Scottova nejoblíbenější kniha v dětství byla Šarlotina pavučinka od E.B. White. Je vegetarián a studoval jazyky jako je Japonština, Španělština a Latina. Plynně však hovoří jen rodnou Angličtinou. A nikdy nenosí džíny, nikdy.

Autorova série Oškliví je nejspíš tou nejznámější. Nápad na tuto scifi sérii vznikl z vývoje společnosti. Zvyšujícím se trendem je péče o vlastní vzhled. Za čas se klidně může stát, že se budeme poměřovat a hodnotit jen podle toho, jak vypadáme. V jeho knihách je to přímo vláda, která nutí své obyvatele k plastické operaci a kompletní změne vzhledu. Je to tak trochu jako i v dnešní době, kdy někteří rodiče snaží kontrolovat způsob oblékání a vzhledu svých dětí, převážně tedy dospívajících.

Fakta a fikce

Uplynula nějaká ta doba od chvíle, kdy se Tally rozhodla být Krásnou, aby pak podstoupila riskantní léčbu a pokusila se tak zachránit všechny Krásné. Jak se totiž s hrůzou od obyvatel Nového Kouře dozvěděla, plastická operace nejen že mění Ošklivé na Krásné, ale také jim ničí mozek. Jenže po téhle nebojácné a odhodlané Tally se jakoby slehla zem. Teď je z ní jen další Krásná, co zajímají hlavně nekonečné večírky a zábava.

To vše se změní ve chvíli, kdy se setká s chlapcem z minulosti, který ji nabídne volbu. Změnit se. Zkusit léčbu. Vyléčit se. Osvobodit se. Být pořád nabuzená. Myslet sama za sebe. Ovšem Tally jako by jen problémy přitahovala. A i když by chtěla svobodný život a bojovat proti vládě, vše se nakonec vyvrbí úplně jinak, než by sama čekala.

Překlad

Kromě samotného příběhu si z celé knihy nejspíš odnesu jedno slovíčko, které se mi během četby nejspíš nesmazatelně vpálilo do mozku. Epesný. Až hlava přechází z toho, jak moc se slovo epesný v textu objevovalo a co všechno podle autora označovalo. Jinak si myslím, že český překlad skvěle zachytil naprostou otravnost myšlení Krásných. Sem tam jsem sice narazila na chybičku, ale ve čtení mi to nepřekáželo.

Postřehy a pocity

Už je to poměrně dlouho, kdy jsem četla první díl série. Ze začátku mi tudíž dělalo trochu problém se vůbec do příběhu dostat, jelikož jsem si zase tak dobře všechno nepamatovala. Navíc vás už první stránky omráčí tím, co se vůbec odehrává. Jako by snad první díl vůbec neexistoval. Z Tally se opravdu stala Krásná se vším všudy.

Tohle mé přesvědčení se ovšem po několika kapitolách změnilo. Došlo mi, co vším autor zamýšlel a nestačila jsem žasnout nad tím, jak neskutečně otravní a přitroublí dokázali Krásní ve svém uvažování být. Tally byla sice Krásná, ale pořád v ní něco z Ošklivé Tally zůstalo. A kousíček po kousíčku se to dostávalo ven. Nejvíc mě na knize nejspíš mrzelo to, že se v ní nevyskytoval David. Toho jsem si velice oblíbila v díle prvním.

Hodnocení

Vyobrazení toho, jak se na svět a lidi okolo sebe Krásní dívali, může čtenáři při četbě vadit. Já si ovšem myslím, že Scott své vyprávění futuristické budoucnosti, kde se lidé poměřují podle krásy, dovedl do perfektního maxima. Už teď lidé přehnaně dbají na svůj zevnějšek a stejně tak posuzují všechny okolo. Je to smutné, ale je to tak.

Autor ve mně při četbě knihy dokázal vyvolat celou škálu emocí. Hlavně mě nepřestával překvapovat a samotný konec mi vrazil dech. Mám pocit, že i v tom třetím díle budeme zase začínat od nového začátku. Výborná kniha, zaslouží si 4 hvězdičky. Jsem zvědavá na pokračování.

Krásné si můžete objednat na stránce nakladatelství Triton.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Triton za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    1. časť ma veľmi nenadchla, ale ak sa raz k tejto 2. časti dostanem, určite si ju rada prečítam, lebo nápad je dobrý 8)
    E_V_E recently posted..Krásni a mŕtvi #1 – JonasMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..