Struck

Autor: Jennifer Bosworth
Originální název: Struck
Knižní série: Struck
Díl: první
Žánr: paranormálno, zvláštní schopnosti, náboženství

Anotace na Goodreads: Mia Price je závislá na dávkách blesků. Přežila už nespočet zasáhnutí, ale její touha spojit se s energií v bouřích ohrožuje nejen její život, ale také životy lidí okolo.

Právě v Los Angeles se Mia cítí nejbezpečněji, protože zde blesk udeří jen zřídka. Ale když město zničí zemětřesení, je její útočiště přeměněno v minové pole chaosu a nebezpečí. Pláže pomalu zasypávají města. Centrum je rozpadající se pustina, kde se skupiny přeživších každou noc pohybují od jednoho opuštěného domu k druhému a nadšence to k neštěstí přitahuje víc, než by si dokázali přiznat. Dva soupeřící kulty se probudily a baží po moci – oba dva vidí Miu jako klíč svých protikladných proroctví. Věří, že je spojením k podivné energetické bouři, která způsobila zemětřesení a jejíž další úder bude mít devastující výsledky.

Mia by ráda uvěřila tajemnému a přitažlivému Jeremymu. Ten jí slíbil ochranu, ale Mia má strach, že není tím, za koho se vydává. Vášeň a síla, která je spojuje, jim nakonec může být koncem. A když udeří poslední katastrofa, musí Mia uvolnit svou ohromnou a děsivou moc, aby zachránila všechny, které miluje… anebo ztratí vše.

Nakladatel: Farrar, Straus and Giroux BYR (EN)
Počet stran: 373 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 8.5.2012
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
 
Datum četby: 4 dny, červenec 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Překvapivě dobré.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Struck je kniha, která mě na první pohled spíš odradila, než nalákala. Ani pořádně nevím proč. Obálka knihy není nijak příšerná či děsivá. Asi ve mně nevyvolala moc velké boom. Četla jsem na knihu několik pochvalných recenzí, ale také řadu naštvaných až znechucených. Pak jsem viděla trailer ke knize, který se mi hodně, hodně líbil a já se rozhodla, že se do příběhu pustím. A rozhodně nelituju.

Sedmnáctiletá Mia žije se svým mladším bratrem a matkou v Los Angeles, ale ne takovém, jaké bylo před tím, než město zasáhlo obrovské zemětřesení. Po několika měsících se LA snaží dostat zpátky na nohy, utrpělo nejen ztráty na obyvatelstvu, ale také trpí nedostatkem elektrické energie a zásob jídla. Mia se snaží vyrovnat nejen s psychickým stavem své matky, která se stále nemůže vzpamatovat z toho, co se jí přihodilo během zemětřesení, ale také se svou závislostí na blescích.

Její tělo má totiž neskutečnou schopnost pohltit údery bleskem, díky čemuž jsou na jejím těle viditelné stopy. Ty se Mia snaží schovat před zraky ostatních pod vrstvami oblečení a po jistých událostech se bouřkám vyhýbá. Další by se jí totiž mohla stát osudnou, protože nikdy nevíte, co s vámi takový blesk může udělat. Jenže teď Mia cítí, že se blíží další. Obrovská. A spolu s ní se začínají dít velice divné věci…

Myslím, že tahle kniha nenadchne hned tak každého. Sama jsem zprvu nevěděla, jestli se mi líbí anebo ne. Něco mě ale nutilo pokračovat ve čtení a hltat jednu stránku za druhou, jen abych se dozvěděla, co se z toho všeho vlastně vyklube. První stránky vám nejspíš budou připadat hodně klišoidní. Přece jenom je těch „vyvolených“ v knihách až až. Ale rozhodně knize dejte šanci, protože vás hodně překvapí.

Mia, hlavní hrdinka, se mi líbila hned od začátku. Je to přesně ten typ postavy, který mi sedí. Její způsob myšlení mi přišel sympatický a nejspíš i hodně odrážel to, jak bych se v dané situaci chovala já. Líbilo se mi, jak odsuzovala veškeré sektářství a jiné pochybné spolky. A to nejspíš to, co na knize plno lidí odsuzuje. Většina amerického obyvatelstva je silně věřící. Mají veškeré možné druhy církví a podpůrných spolků. Na jednu stranu se mi podpora lidí ze stejné církve líbí, na stranu druhou si říkám, že se to může kdykoliv zvrhnout a co potom. To u nás to s církví tak horké není. Určité procento obyvatelstva je věřících, ale přece jenom je to tak trochu jiný způsob. Sama jsem ateista a věřím tak akorát sama v sebe.

Co mě vždycky fascinovalo, jsou ty spolky, které jsou svými myšlenkami naprosto zcestné a jen tahají z lidí peníze. A že takových je požehnaně. A právě na tuto stranu, fanatické sekty, hraje Jennifer ve své knize. Ukazuje, čeho všeho je schopný jeden člověk, který má určitou vizi. A ta vize není zrovna nejlepší. Zaujalo mě, jakým způsobem pohlíží na tuhle problematiku. Jen do toho zamotala trochu toho nadpřirozena. Myslím, že právě myšlenka sektářství některým Američanům vadí, protože se cítí být osočováni, či zaškatulkováváni.

Proto si myslím, že kniha není příliš vhodná pro věřící, ale spíš pro lidi jako já, kteří se nebojí vidět věci tak, jak jsou. Líbilo se mi, jak celý příběh Jennifer pojala. Její provedení jednotlivých postav je místy i dosti děsivé. Mia je silná hrdinka, které budete držet palce.

Kniha možná není dokonalá, ale jsou v ní momenty, kdy budete trnout hrůzou nad tím, co přijde dál. Budete nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak se vůbec něco takového může stát, proč to někdo nezastaví, budete se mnohokrát cítit stejně beznadějně jako Mia a věřte mi, že si párkrát i pořádně zanadáváte. Nebojte se, i troška té romantiky v knize je. I když většinu času nebudete vědět, co je pravda a co lež.

Knihu doporučuju všem těm, kteří mají rádi paranormálno smíchané s realitou, která se klidně může stát a která se tak trochu vlastně už děje.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Trailer vyzerá naozaj premakane 8)
    Možno sa k tomu dostanem 8)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..