RC review: Šepoty ze záhrobí

SepotyZeZahrobi_bookAutor: Charlaine Harris
České datum vydání: 3.5.2012
Knižní série: Harper Connelly Mysteries
Díl: první
Žánr: detektivní, zvláštní schopnosti
Věková hranice: 18+
Nakladatel: Baronet

Harper má dar. Dar, bez kterého by se většina lidí dozajista obešla. Harper totiž dokáže vycítit těla mrtvých a zjistit, jak lidé zemřeli. To vše díky jednomu zásahu bleskem, když jí bylo patnáct let.

Dětství neměla zrovna jednoduché a i když se svou zvláštní schopností není nijak spokojená, pomáhá jí vydělávat na živobytí. Společnost při cestách jí dělá její nevlastní bratr Tolliver, který už ví, co čekat. Jak od ní, tak od situací, do nichž se při pátrání po tělech dostávají.

Jenže ani jeden z nich není připravený na to, co jim přinese jejich nejnovější případ. Většinou si Harper jen nechá zaplatit za nalezení těla a pak přejde k dalšímu případu. Ovšem tento případ probíhá úplně jinak. Malé městečko, dva mladí mrtví a plno nebezpečných tajemství, která Harper s Tolliverem můžou stát život.

Upíři a jiné bytosti

Charlaine Harris se do povědomí čtenářů nezapomenutelně zapsala svou upíří sérií Pravá krev, kterou ještě více zpopularizovalo seriálové zpracování televizní stanice HBO. Kromě této upířiny samozřejmě napsala další řadu knih, mezi niž patří také příběh Harper Connellyové.

Charlaine studovala na Rhodes College v Memphisu, kde začala psaním básní a divadelních her. Později využila příležitosti zůstat doma a psát. Tak světlo světa spatřily její romány o knihovnici Auroře Teagardenové a o Lily Bardové. Za román Real Murder byla nominována na cenu Agatha. V současné době žije v jižním Arkansasu s manželem, třemi dětmi, třemi psy a kachnou, o níž se dušuje, že v domě rozhodně nebydlí.

Překlad

Originál knihy za sebou nemám, vlastně je to vůbec první kniha, kterou jsem od Harris měla v ruce. Nevzpomenu si na žádné krkolomnosti v textu, kniha se mi četla dosti lehce. Příběh sice místy působil mírně podivně, ale přisuzuji to autorčině stylu vyprávění.

Postřehy a pocity

Duchařiny mám moc ráda. Vždycky mě tahle schopnost u knižních či filmových postav fascinovala. Ne, že bych sama chtěla umět mluvit s duchy, nebo je nedejbože i vídat či přímo cítit mrtvá těla. Dosti morbidní dar. Těžko říct, jak bych se s ním dokázala vyrovnat. Nejspíš bych skončila stějná, jako Harper. Zpočátku mi nebyla příliš sympatická. Přišla mi dosti chladná, což je pochopitelné vzhledem k jejímu nadání. Ke konci knihy jsem jí ovšem přišla na chuť a více se do ní dokázala vcítit.

Čtenářům určitě neujde více než sourozenecký vztah Harper a Tollivera. Sice vyrůstali jako nevlastní sourozenci, celý život se o sebe starali navzájem, ale i tak není jejich vztah tak úplně typický. Ne všem čtenářům se to může líbit. Cítím, že se z toho něco v budoucích dílech vyvine. Tolliver je sám o sobě něčím přitažlivý.

Hodnocení

Vypravěčem příběhu je samotná Harper, která věci okolo sebe popisuje dosti stručně. Dialogy mezi postavami nepůsobí nijak nuceně a častokrát vám vykouzlí i úsměv na tváři. Harper s Tolliverem jsou už za ty roky dobře sehraný tým, takže vás někdy překvapí, do jaké hloubky ví, co ten druhý udělá nebo co si myslí.

Pokud máte rádi duchařské detektivní příběhy, je tahle kniha právě pro vás. Bystří čtenáři bohužel přijdou na samotné rozuzlení hlavní zápletky nejspíš mnohem dřív, než postavy. Za to knize dávám 3 hvězdičky. Nejspíš jsem od toho očekávala víc. To ale neznamená, že se netěším na pokračování. Série totiž vypadá dobře a rozhodně mě zajímá, co se v Harpeřině životě bude dít dál.

Šepoty ze záhrobí si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Námet je zaujímavý 8)
    E_V_E recently posted..I can be anyone… #10My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..