RC review: Prvák

Autor: Douglas Rees
České datum vydání: 3.5.2012
Knižní série: Upírská střední
Díl: první
Žánr: upíři
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: Po prvním dni na nové střední škole Vlad Drakul Cody Elliot zjišťuje, že není vše, jak by mělo být. Ostatní spolužáci jsou nadpřirozeně silní, vyhýbají se slunečnímu světlu a neustále si objednávají krev z místní krevní banky. A když mu nový kamarád ukáže své tesáky, Cody nepotřebuje vědět víc – tyhle děti jsou upíři! Zatímco se Cody snaží zapadnout do této tajuplné komunity a s některými spolužáky se spřátelit, naruší odvěkou izolaci panující mezi lidmi a upíry. Následky – některé vážné, jiné vážně vtipné – na sebe nenechají dlouho čekat.

Tack trochu jiní upíři

Douglas Rees se narodil roku 1947 v Kalifornii. Jeho otec sloužil při druhé světové válce na Filipínách jako mechanik. Po válce byl na rehabilitace poslán do nemocnice, kde se seznámil s Douglasovou matkou, která tam pracovala jako sestřička. Do patnácti let se spolu s rodiči stěhoval mezi leteckými základnami po celém světě jak v Americe, tak v Německu. Do šesti let chtěl být hasičem. Mezi šesti a dvanácti paleontologem. Ve dvanácti se rozhodl, že bude spisovatelem a ze svého snu dosud nevyrostl.

Nápad na ojedinělou upířinu přišel ve chvíli, kdy přemýšlel nad slovy Kena Keseye o tom, že každý autor by měl zkusit napsat knihu z různých žánrů jako součást tréninku. Řekl si, že vždycky chtěl napsat nějaký hororový příběh. Jenže jediné horory, které se teď čtou, jsou ty o upírech… a on upíry rád neměl. Všechno to jejich stýskání si a morbidní sexualita jsou otravné. Určitě existují příběhy i o obyčejných upírech. A musí chodit na střední. A takhle přišel se studenty Vlada Draculy.

Fakta a fikce

Cody musí začít chodit do prestižní střední školy Vlada Draculy, protože to jeho otec vyžaduje. Jenže Codymu se od prvního dne něco na ostatních studentech nezdá. Brzy se dozví, co je na nich tak divného. Nejsou to totiž lidé. Jsou to upíři, tedy jentiové. A on se na jejich škole ocitl jen proto, že potřebují obyčejné smrtelníky, aby se za ně účastnili aktivit, kterých oni nemohou.

Podle stanov totiž každá střední škola musí mít tým pro vodní sporty. A pro jentie je voda smrtelná. Codyho tedy zapíší do vodního póla, má zaručené jen ty nejlepší známky a taky přímou cestu na jednu z jentiovských univerzit. Většině smrtelníků na škole to nevadí, ani nevkládají žádnou energii do sportů, jen tak si lebedí. Jenže Cody se s tím nedokáže jen tak smířit a je rozhodnutý něco udělat…

Překlad

Český překlad mě pobavil sám o sobě. Jentiové a gadjové jistě vychází z originálu, takže překladatel kouzlit nemohl. Knize zanechal svěžet a vtipnost, i lehkost plynutí děje. Možná párkrát jsem narazila na slovo, které bylo zvláštní, ale nijak výrazně mě nerušilo.

Postřehy a pocity

Myslím, že se na mě dosti výrazně podepsalo sledování Star Wars, jelikož jsem si při každé zmínce o jentiích vzpomněla na kluky v tunikách se svítícími meči. Několikrát mě kniha donutila smát se nahlas, jindy jsem jen nevěřícně kroutila hlavou a děsila se, co za šílenost přijde dál. Cody mi byl sympatický. Nikdy nevíte, co udělá v příštím okamžiku a kolikrát vás naprosto omráčí.

Pojetí upírského světa vychází z klasických báchorek a místy vám mluva či hierarchie upírské společnosti připomene cikány. Příběh je psán lehce a vtipně. Někdy působí dosti nerealisticky, ale kolik knih se v poslední době chová vůbec logicky…

Hodnocení

Knihu bych určitě doporučila čtenářům, kteří nejsou v upírském prostředí příliš zběhlí. Obálka klame tělem, jde spíše o knihu určenou pro mladší ročníky. Ty určitě ocení vtipnost hlavního představitele i situace, do kterých se (ne)dobrovolně dostává. Starší čtenáře může kniha nudit. To ovšem neznamená, že se u ní člověk nedokáže dobře odreagovat.

Jestli máte chuť na úplně jiné pojetí upírů, než na jaké býváme zvyklí, nevadí vám místy naprosté podivnosti, u nichž nebudete vědět, jestli je autor myslí smrtelně vážně, nebo si z vás prostě dělá legraci, zkuste Prvák. Prvnímu dílu dávám 3 hvězdičky, protože i když mi kniha někdy přišla až neskutečná, dokázala jsem se u ní pobavit.

Prvák si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Hoschik napsal:

    Ta postava na obalu není to náhodou Ben Barnes? 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..