RC review: Posedlost

Autor: L. J. Smith
České datum vydání: 11.4.2012
Knižní série: Temné vize
Díl: druhý
Žánr: paranormálno, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Česká anotace: Skupina středoškoláků s paranormálními schopnostmi, kteří se sešli v Zetesově institutu, aby své nadání rozvíjeli, odhalí skutečné záměry výzkumného týmu a musí utéct. Mají jedinou naději, a tou je záhadný bílý dům, který všichni viděli ve společném snu. Kromě obtížné cesty je však čeká i řešení dalších problémů a vztahů. Od osudné noci, kdy všichni utekli ze Zetesova institutu, se Gabriel změnil. Přestože Kaitlyn jeho podivínské chování děsí, zároveň ji to k němu přitahuje a chce zjistit, co za tím vězí. Současně se začínají dít zvláštní věci, které naznačují, že je jim v patách někdo, kdo má stejné schopnosti jako oni sami… Podaří se jim najít bílý dům? Nebo už je pro ně příliš pozdě?

Smith a její série

Co se vám vybaví, když někdo řekne jméno této autorky? L.J.Smith. Já si vzpomenu na nekonečnou řadu knih o upírech. Smutné je, že samotná Smith stojí jen za prvními díly, a zbytek už si vzal na mušku někdo úplně jiný, i když knihy stále nesou autorčino jméno.

V poslední době se její série staly nejen oblíbeným terčem nekonečného prodlužování, ale také v zorném poli zájmu televizní stanice The CW. Kromě seriálového zpracování Upířích deníků se fanoušci dočkali také Tajného kruhu. S tím se ovšem po první sérii rozloučili a pokračuje se jen s upíry. Uvidíme, jestli se nakonec třeba nedočkáme i Temných vizí.

Fakta a fikce

Příběh plynule navazuje tam, kde skončil. Kaitlyn, Rob, Anna, Lewis a Gabriel jsou na útěku z institutu posedlého pana Zetese. Ten chtěl totiž využít jejich zvláštních schopností a rozhodně ne k ničemu dobrému. Posbírají jen to nejdůležitější k přežití a vydají se hledat bílý dům ze společného snu. Problémem ovšem je, že jsou díky Gabrielovi svázaní společnou telepatickou sítí. A Gabriel je hladový…

Kait to brzy dojde a je rozhodnutá mu pomoci. I když Gabriel o její pomoc nestojí. Ačkoliv si to Kait nehodlá přiznat, ke Gabrielovi ji to táhne i z jiného důvodu. A to by mohl být problém, jelikož tomu není tak dávno, kdy se dala dohromady s Robem. Ale citové problémy jsou momentálně to nejmenší. Zetes je jim v patách a ani obyvatelé bílého domu nejsou takoví, jak si představovali.

Překlad

Český překlad pokračuje v kvalitě předchozího dílu. Kniha se díky němu četla lehce a dosti rychle. Stránky ubíhaly jedna za druhou a já byla zvědavá, jak to bude pokračovat dál. Nemám tudíž žádné výtky.

Postřehy a pocity

Upířím deníkům jsem zatím na chuť nepřišla, ale její Temné vize se mi líbí. Zvlášť proto, že je už jednoduše přeupírováno. Změna není na škodu. A kdo by nechtěl mít zvláštní schopnosti? Já určitě ano. Pravda, nechtěla bych, aby mě kvůli nim chtěl někdo využít, ale takové lítání mě například fascinovalo vždycky.

Mou nejoblíbenější postavou je Gabriel. Nejspíš na těch záhadných, dosti vražedných a věčně nevrlých, klucích něco je. Chudák to v životě neměl nijak jednoduché a ještě stále mu osud háže pod nohy jeden klacek za druhým. Kait je taková ta typická naivka, která chce dělat všechno jen správně, ale když se všechno začne hroutit, dokáže se vzchopit a reagovat. Ostatní postavy jdou tak nějak mimo mě a spíše dotvářejí celkový obraz příběhu.

Hodnocení

Druhý díl mě překvapil svým temnějším provedením. Pravda, první půlka byla spíše jen o útěku a o hledání domu. Jenže některé myšlenky postav byly rozhodně zajímavé. Jediné, co mi na sérii vadí, jak velkými protiklady jsou Rob a Gabriel. Jeden světlo, druhý temnota. Přijde mi to moc vyhraněné, alespoň ze strany autorky.

Pokračování jsem si rozhodně užila. Příběh měl spád, svižné a dramatické části se střídaly s pomalejšími a klidnějšími. Kniha možná nepatří mezi nejlepší z nejlepších, ale já se bavila. Knize tak dávám 4 hvězdičky a těším se na pokračování.

Posedlost si můžete objednat na stránkách nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Mne sa viac páčila 1. časť, tu bolo fakt veľa utekania 8D nejako ma tie časti nebavili, ale som zvedavá na vyvrcholenie série 8)
    E_V_E recently posted..On my wishlist #15My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..