RC review: Marina

Autor: Carlos Ruiz Zafón
České datum vydání: 21.03.2012
Žánr: paranormálno
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: „Po patnácti letech se mi vrátila vzpomínka na ten den. Viděl jsem toho mladíka, jak se potuluje mlhou kolem nádraží Estación de Francia, a jméno Mariny mě znovu zasáhlo jako čerstvá rána. Každý z nás má ve své duši zamčené nějaké tajemství. A tohle je to moje.“

Píše se rok 1980 a mladý student Oskar Drai na jedné ze svých zasněných toulek potkává odvážnou Marinu. Společně se vydávají za záhadným znamením černého motýla. Nemají však ani tušení, jaké hrůzy na ně v temných uličkách Barcelony čekají.

Španělská krev

Carlos Ruiz Zafón se narodil a vyrostl v Barceloně, kam chodil na katolickou školu Sarrià. Svou literární kariéru započal roku 1993 románem The Prince of Mist (Kníže mlhy), následovaly romány The Midnight Palace, September Lights a Marina. V roce 2001 publikoval svou první knihu pro dospělé, Stín větru, která se brzo stala mezinárodním fenoménem.

V Barceloně žil a pracoval až do roku 1994, kdy se přestěhoval do Los Angeles. Kromě psaní románů se věnuje také scénáristice. Jeho knihy byly přeloženy do padesáti jazyků a je také držitelem několika ocenění.

Fakta a fikce

Ocitáme se v Barceloně osmdesátých let. Na jedné ze svý toulek mladý student Oskar potká záhadnou a odvážnou Marinu. Spřátelí se a společně začnou prozkoumávat zákoutí temné Barcelony. Od chvíle, kdy spatří ženu za závojem s černým motýlem, už jejich život nikdy nebude jako dřív.

Kousek po kousku sbírají části skládanky, jež začala dřív, než se vůbec narodili, a která nebyla vůbec šťastná. Tajemství, které za řadu let stálo život mnoho lidí a které je stále hladové. Stále životu nebezpečné. Jenže oni tomu prostě musí přijít na kloub…

Překlad

Knihu jsem v originále nečetla, takže neposoudím, nakolik se český překlad drží předlohy. Ze španělštiny si ještě ze školy pamatuju jen klasické základy, které zahrnují představení sama sebe, sdělení o domově, o tom, že bych si objednala jedno pivo a… že nemám peníze. Určitě do Španělska hned tak nepojedu. Každopádně se mi český překlad četl dobře. Nic v textu výrazně neupoutalo pozornost a nenarazila jsem na žádné jazykové krkolomnosti.

Postřehy a pocity

Abych pravdu řekla, nikdy jsem nebyla fanouškem španělských autorů. Stejně jako každý národ, i oni mají svá charakterní specifika, která se samozřejmě odráží také do jejich tvorby. A ta mi prostě nesedne. Je to první kniha, kterou jsem od Zafóna přečetla, ale několikrát se mi zdálo vygradování děje naprosto nevhodné v souvislosti s tím, co se dělo jen pár odstavců před tím. Jako bych sledovala dva odlišné příběhy, které byly nějak podivně poslepované dohromady.

Samotní hlavní hrdinové, Oskar a Marina, mi k srdci bohužel nijak výrazně nepřirostli. Těžko říct, čím to bylo. Jestli přeskoky z jednoho příběhu do druhého, častokrát velice zvláštním chováním v podstatě všech postav v knize, anebo prostě zasazením příběhu do dosti ponuré podoby Barcelony.

Hodnocení

Kniha bohužel nedokázala udržet mou pozornost dlouho. Většina příběhu je vystavěna spíše na popisech událostí či pocitů. Samozřejmě se objeví také dialogy, bez kterých by to nešlo, ale plynutí děje nijak výrazně neosvěžují. Z celého vývoje událostí na vás spíše padne deprese, než abyste jásali nad každou nově objevenou informací.

Tenhle knižní kousek výrazně nedoporučuju mladším dětem. V příběhu se vyskytuje větší množství dosti děsivých pasáží, o samotném konci ani nemluvě. Starším čtenářům by ale mohl tento hororový, až hrůzostrašný příběh kápnout do noty. Celkově v sobě kniha měla také něco poetického, co přesně slovy nejspíš popsat nedokážu. Za tu tajemnou poetičnost a překvapivé pojetí dávám knize 3 hvězdičky.

Marinu si můžete objednat na stránkách nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..