RC review: Jednou nohou v hrobě

Autor: Jeaniene Frost
České datum vydání: srpen 2012
Knižní série: Noční lovci
Díl: druhý
Žánr: urban fantasy, paranormálno, upíři, duchové, ghúlové, zvláštní schopnosti
Věková hranice: 20+
Nakladatel: FANTOM Print

Česká anotace: Poloviční upírka Cat Crawfieldová je nyní zvláštní agentkou pracující pro vládu s cílem zbavit svět nebezpečných nemrtvých. Stále využívá vše, co ji Bones, její přitažlivý a nebezpečný bývalý přítel, naučil. Když se ale Cat stane cílem nájemného vraha, jediný, kdo jí dokáže pomoci, je upír, jehož opustila.

Jeho blízkost v ní probouzí všechny dřívější pocity, od adrenalinu z boje bok po boku proti upírům, až po spalující vášeň. Avšak odměna vypsaná na její hlavu – hledaná: mrtvá či nemrtvá – znamená jediné. Její přežití závisí na spolupráci s Bonesem. A jakkoli se Cat snaží udržet jejich vztah na profesionální úrovni, pomalu jí dochází, že touha přetrvává. A že ji Bones tentokrát už odejít nenechá.

Sexy upírstvo

Jeaniene Frost žije v Jižní Karolíně se svým manželem Matthewem. Ten si už za ty roky zvykl na to, že málokdy něco uvaří a o víkendech raději spí. Kromě toho je také jejím pokusným králíkem pokaždé, když něco nového (a žhavého) napíše. Kromě psaní Jeaniene ráda čte poezii, sleduje s manželem filmy, prozkoumává staré hřbitovy a cestuje autem. Čím starší onen hřbitov je, tím je to lepší. Říká, že jsou pro ní hřbitovy jako park, historické muzeum a zahrada vše v jednom. Letadla, děti a kuchařské knihy ji vyloženě děsí.

Jeaniene proslavila její velice oblíbená série Noční lovci, u níž je v současné době nahlášeno 9 dílů. Šestý díl vyšel v minulém roce. Kromě dvou spin-off knih, které se řadí do série Svět nočních lovců, tento rok vydala také první díl nové spin-off série o Vladovi. Toho většina z nás zná z hororových příběhů jako hrabě Drákulu. Kromě těchto knih také přispívá svými kousky do autorských povídkových souborů.

Fakta a fikce

Jsou to už čtyři roky, co Cat nadobro opustila Bonese ve snaze zachránit mu život. Teď je z Cat agentka vlády, která si vybudovala speciální základnu a vede vycvičený tým zabijáků. Na Bonese se snaží nemyslet, ale moc dobře se jí to i přes každodenní vytíženost nedaří. Nemá ani tušení, že ji jeden milosrdný skutek vlastně s Bonesem opět spojí.

Ten se totiž znovu objeví v jejím životě a tentokrát ji rozhodně nehodlá nechat odejít. A nic na tom nezmění ani ona, ani její šéf, už vůbec ne její věčně otravná a lamentující matka. Jenže Cat si za poslední roky práce vybudovala pověst nebezpečného zabijáka upírů a i když to většinu z nich spíš děsí a chtějí se jí zbavit, jiné to fascinuje. A tak se Bones musí postarat o to, aby Cat nakonec neskončila s kulkou v hlavě anebo v upířím klanu. Jak už to tak bývá, Cat rozhodně nebude stát jen tak stranou…

Překlad

Je zajímavé, že přestože je to už nějaký ten čas, kdy jsem knihu četla naposledy, pořád mám originální verzi zažitou a dosti v paměti. Český překlad mi ovšem v četbě nijak nepřekážel, ba naopak. Jednotlivé stránky knihy jsem hltala jednu za druhou a tu a tam se pousmála nad českou volbou slov například při svéráznosti Bonesova slovníku. Nic mě v textu výrazně nerušilo, byl zachován spád i jazyk knihy. Já jsem rozhodně spokojená, překlad na jedničku.

Postřehy a pocity

Popravdě je druhý díl mým prozatím nejoblíbenějším dílem série. Nemám mu tudíž ani moc co vytýkat. Spíš se nad příběhem můžu jen rozplývat. Určitě mi dají za pravdu všichni, kteří byli na konci prvního dílu zlomení z toho, jak vlastně skončil. Věřte mi, že pokračování vám vaše zlomené srdce zahojí a vy dostane pořádnou nápast na bolístku.

Stejně jako asi každá ženská, jsem pořád paf z Bonese. I když bych v reálu s takovou osobou žít nejspíš nemohla, ať už je sebevíc sexy. Ale ženská přece může snít, no ne? Cat je na můj vkus dosti svérázná a častokrát až neskutečně tvrdohlavá. To já bych se Bonesem klidně nechala zachraňovat pořád, feminismus stranou.

Hodnocení

Kniha neztratila nic na své akčnosti a nebezpečnosti. A už vůbec ne na své přitažlivosti. U některých pasáží budete trnout, u jiných se hlasitě smát, u dalších kroutit nevěřícně hlavou a klít, a taky se budete hodně, vážně hodně červenat.

Čtení příběhu jsem si užila od začátku do konce. A to i když jsem už dopředu věděla, co se bude dít. Kniha možná není stoprocentně dokonalá, ale to vám nijak nezabrání v tom, abyste se při čtení bavili. Dávám zasloužených 5 hvězdiček a nedočkavě vyhlížím další díl.

Jednou nohou v hrobě si můžete objednat na stránkách nakladatelství FANTOM Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Hoschik napsal:

    Ty to ještě nevíš, má drahá, ale půjčíš mi to :DDD protože tvá SKVĚLÁ recenze mě tak nažhavila, že si to musím přečíst !:D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..