Legend

Legend_bookAutor: Marie Lu
Originální název: Legend
Český název: Legenda
Knižní série: Legend (Legenda)
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, armáda
Hodnocení: 5 hvězdiček

Patnáctiletý Day je nejhledanějším zločincem Republiky. Nemá problém ukrást i to, co je sebehlídanější a ošálí i ty nejchytřejší z nejchytřejších. Proto se stává trnem v oku všem výše postaveným. Ti se jej snaží zastavit, ale problémem je, že nikdo pořádně neví, jak vlastně vypadá. Jeho hlavní starostí je ovšem jeho rodina. Tu se snaží alespoň zpovzdálí podporovat a udržovat je v „uctivé“ vzdálenosti od šířícího se morového viru. Jenže ne všechno jde vždycky tak, jak by chtěl…

June žije od smrti svých rodičů jen se svým bratrem. Ten ji v podstatě vychoval a i když občasně nesouhlasí s jejím chováním, pořád je tu pro ni. June je totiž jediný člověk, který kdy v armádním testu získal plný počet bodů a je tak nejcenějším budoucím vojákem Republiky. A proto o ni musí být pečováno. Její svět se ale zhroutí jako domeček z karet v okamžiku, kdy je její bratr na jedné z hlídek zavražděn. A je to právě June, kdo se ujme vyšetřování jeho vraždy. A hlavním podezřelým je právě Day.

Nakladatel: Putnam Juvenile (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 305 (EN), 304 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 29.11.2011
Vydání v ČR: 4.3.2013

Promo ke knize

Datum četby: 4 dny, srpen 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Překvapivě po mírně podivném začátku velice dobrá kniha.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Jedna z proklamovaných nadějných a velice úspěšných dystopických sérií, které se dočkáme také u nás, mě zprvu moc neoslnila. Ani pořádně nevím proč. Původně jsem si říkala, že už je přece jenom těch dystopií až až a další číst nemusím. Kor když o ní všichni hlásají, jak je výborná. Co když se mi tolik líbit nebude? Ale znáte mě, zvědavost mi nedala a já se do knihy nakonec pustila.

Od této knihy jsem ani pořádně nevěděla, co očekávat. Zprvu se mi moc nepozdávala a já si říkala, že jde jen o další z dystopických mišmašů. Jenže čím dál jsem se v četbě dostávala, tím víc mi příběh byl sympatičtější a více mě zajímal. Obě dvě hlavní postavy jsem si opravdu oblíbila a nedokázala jsem si tak úplně představit, jak celá tahle polízanice vůbec může skončit.

Postupně jsem odkrývala jednotlivé stopy a spolu s postavami žasla nad tím, co se vlastně děje a uvažovala, co se tak asi může dít dál. Styl vyprávění mi sednul a nevzpomenu si na nic extra podivného, nad čím bych musela sáhodlouze uvažovat. Jde sice o další pohled na dystopickou armádní podobu Ameriky, kterých už je nejmíň tucet, ale co se dá dělat. Moc a strach vládne.

Nakonec překvapivě velice dobrá kniha. Jsem velice zvědavá na pokračování, protože tady si člověk není jistý vůbec ničím. Těšte se na knihu v češtině.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Mischa napsal:

    Po téhle knížce pokukuju už delší dobu a teď jsi mě rozhodně přesvědčila, že si ji musím pořídit. 😀
    Mischa recently posted..RC Recenze: Zápas o osud lidstvaMy Profile

  2. E_V_E napsal:

    Nevyzerá to zle 8)
    Len mi to trochu pripomína Pod nekonečnou oblohou. A tá kniha sa mi lúbila, takže raz sa s náď aj k tejto dostanem 8)
    E_V_E recently posted..I can be anyone… #9My Profile

  3. Domes napsal:

    a nevíš kdy to vyjde teda v čr? na ajinu si moc netroufnu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..