Gone

Autor: Michael Grant
Originální název: Gone
Knižní série: Gone
Díl: první
Žánr: dystopie, paranormálno, zvláštní schopnosti
Věková hranice: 15+ (násilnosti, vulgární slovník)

Anotace na Goodreads: V mžiku oka.

Všichni zmizí.

Pryč.

Všichni až na děti. Dospívající. Školáky. Batolata. Žádní dospělí. Žádní učitleé, žádní policisté, žádní doktoři, žádní rodiče. Pryč jsou také telefony, internet a televize. Neexistuje způsob, jak se dovolat pomoci.

Hlad je hrozbou. Rváči vládnou. Zlověstné stvoření číhá ve stínu. Zvířata mutují. A samotné děti se mění, vyvíjejí nové talenty – dříve nepředstavitelné, nebezpečné, smrtící síly – rostoucí každým dnem.

Je to děsivý nový svět. Strany jsou voleny, blíží se válka.

Nakladatel: Katherine Tegen Books (EN)
Počet stran: 558 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 24.6.2008
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
Datum četby: 7 dnů, září 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No páni!

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Pokud pravidelně čtete můj blog, možná vám neuniklo, že jsem se o této v zahraničí velice oblíbené sérii už zmiňovala. Měla jsem ji v hledáčku už pěkně dlouho, ale tak nějak jsem se pořád nedokázala rozhoupat k tomu, abych ji začala číst. To se ovšem změnilo v okamžiku, kdy jsem knihu uviděla na letišti v San Franciscu a řekla si, že ji prostě musím mít. A nelituju toho…

Představte si, že v jednu chvíli sedíte ve třídě, otráveně koukáte na záda učitele, který zrovna něco zuřivě sepisuje na tabuli a těšíte se, až vypadnete ze školy… a v dalším okamžiku je učitel fuč. Ne, rozhodně se vám to nezdá. Všichni učitelé ze školy jsou najednou fuč. A spolu s nimi také všichni od patnácti let. Vlastně v celém městě zmizel úplně každý dospělý. Zůstaly jenom děti. A ty neví, co se stalo…

Sam si dlouho nechce připustit krutou pravdu a ještě méně se mu chce být tím zodpovědným, tím, který vede ostatní. Nejraději by spolu s ostatními čekal, že se někdo jiný ujme velení a že je nakonec někdo přijde zachránit. Ale když zvířata začnou mluvit, u dětí se objeví zvláštní schopnosti a vlády se ujme teror, nezbývá mu nic jiného, než se děsu postavit.

Musím říct, že Gone se rozhodně řadí mezi jedny z nejlepších knih a také nejlepších dystopií, jaké jsem kdy četla. Michael Grant si vzal docela obyčejnou myšlenku na svět bez dospělých a velice dobře si s ní vyhrál. Je samozřejmé, že příběh má své kladné i záporné hrdiny, opravdu plno postav, až někdy ztrácíte přehled, kdo je kdo, věci, u kterých si řeknete, že to už spíš přehnal…

Ale přesto. Vytvořil svět na tolik děsivý a reálný, že se od něj nedokážete odtrhnout. Knihu si dle mého názoru užijí jak dospívající, tak dospělí. Jak dívky, tak chlapci. Přiznám se, že v některých momentech mě dokonce kniha dohnala k slzám. Upřímně si nedokážu představit, že bych něco podobného jako dítě měla prožít. Je to fikce, ale odráží se v ní skutečné chování lidí. A některé osoby dokážou být až neskutečně kruté.

Myslím, že knize ani pořádně nemám co vytknout. Bavila mě od začátku do konce a po dočtení jsem si řekla jenom „Páni!“… a samozřejmě chtěla pokračování. Grant napsal knihu, u které dopředu nevíte, co se bude dít a s každou další stránkou se děsíte, co horšího se vlastně ještě může stát.

Druhý díl ještě přečtený nemám, ale ne nadarmo jde o jednu z nejoblíbenějších sérií vůbec. Celkově by měla mít šest dílů. Osobně doufám, že se vydání dočkáme také v češtině, protože jde o velice zajímavý kousek.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Vyzerá to naozaj zaujímavo! 8)
    E_V_E recently posted..Kroniky Narnie (#1): Čarodejníkov synovecMy Profile

  2. Rodaw napsal:

    No teda!! Tak tahle kniha mě opravdu zaujala!! Jen je škoda, že nevyšla v ČR 🙁
    Rodaw recently posted..30 Day Book Challenge – Day 04My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..