Body and Soul

Autor: Stacey Kade
Originální název: Body and Soul
Český název: Čekání na zázrak
Knižní série: The Ghost and the Goth (Mezi nebem a zemí)
Díl: třetí
Žánr: paranormálno, duchové, mediátor

Anotace na Goodreads:
Duch
Jsem uvězněná v těle Lily “Ally” Turner už měsíc. Zkuste to pojmout jako módní krizi obrovských rozměrů. Co mě ale trápí víc, je, že někdy vidím, jak se na mě Will dívá a myslí si, že jsem Lily… nebo že si přeje, abych jí byla. Bez mého bývalého já nevím, kdo jsem a jestli je to dost. Potřebuju se z téhle šlamastyky dostat. Hned.

Spolu s Willem hledám řešení, jak se oddělit od Lily, aniž by jí to zabilo. Jenže moc dobře to nejde. A pak, když to vypadá, že už to nemůže být horší, začne má bývalá nejlepší kamarádka a mimořádně podlá zlodějka mého přítele – Misty – tvrdit, že ji pronásleduje duch… ten můj. To jako vážně?

Jsem odhodlaná dostat se na kloub tomu, kdo předstírá, že je duchem Alony Dare (když zrovná já předstírám, že jsem někdo jiný) a pak se sakra dostat z tohohle těla. Anebo umřít za procesu…

Gothik
Připouštím to. Je fakt divné dívat se na Alonu, ale vidět přitom Lily. Dokážu vidět rozdíly, i když si to Alona nemyslí. Alona je pro mě mnohem víc, než nějaká pěkná tvářička, ne, že by tomu věřila.

Jediným východiskem z téhle zamotané situace by mohla být jedna stránka ze zlatých stránek – Duchovní sekce – kterou jsem našel ve věcech svého táty. Jeden z nich totiž vypadá a působí reálněji – a taky zvláštněji – než všichni ostatní. Ale dřív, než se toho můžu vůbec dozvědět víc, se Alona vydá hledat toho, kdo se za ni vydává. Mnohem logičtější je, že se jedná o výplod Mistyiny provinilé představivosti. A teď je Lilyina rodina vyděšená z toho, že se nevrátila domů, máma mi přikazuje se od toho držet dál a je více než jasné, že s osobou známou jako Lily “Ally” Turner není všechno tak úplně v pořádku…

Nakladatel: Hyperion Books for Children (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 316 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 1.5.2012
Vydání v ČR: 10.3.2014

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
  .
 
Datum četby: 5 dnů, červenec 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Zajímavé zakončení.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Tahle série mě ani nevím proč uchvátila. Po Mediátorovi je to duchařina, která se mi opravdu líbila. Ovšem po té, co se dělo v předchozím díle, jsem se toho posledního docela obávala. Těžko totiž říct, jak to celé autorka vůbec ukončí, protože se přece jenom svět živých od světa mrtvých dost liší. A neříkejte mi, že nevíte jak 😀

Po velice napjatých a nepředvídatelných událostech druhého dílu se Alona, tedy „Ally“, musí vyrovnat s tím, že je duch a má tělo. A to tělo není její, ale dívky, která se po jedné velice nešťastné nehodě dostala do kómatu a jejíž duše odešla do světla už nadobro. Mimo jiné jde o dívku, co byla kdysi velice důležitou osobou pro Willa. A i když Alona Willa ze začátku nemohla vystát, teď pro ni něco znamená. Jenže kdo ví, jak dlouho vůbec bude moci v tomhle vypůjčeném těle zůstat… a chce to vůbec?

Will se snaží přijít na to, na čem pracoval jeho otec, než spáchal sebevraždu, protože se svým darem nemohl žít. Zároveň se snaží zvládnout nápor duchů, kteří si myslí, že ho Alona jako strážný duch opustila a on ji teď hledá, aby jim mohl pomoci s přechodem na druhou stranu. Do toho si nechce připustit, že by jej Alona mohla opustit nadobro, i když teď přebývá v cizím těle. Ale jak už to tak bývá, věci se zkomplikují ještě víc…

Musím říct, že mě Stacey vývojem jistých událostí dosti překvapila, protože jsem je opravdu nečekala. O to lepší to nejspíš je a o to víc jsem některé momenty a myšlenky obou postav prožívala. Líbí se mi, že je kniha psaná z pohledu obou postav a my tak nemusíme dumat nad tím, co si proboha ten druhý myslí. Navíc mají oba dva svůj osobitý styl, který vás při čtení rozhodně baví.

Během čtení se nemůžete zbavit myšlenky na to, jak to proboha skončí. Samozřejmě očekáváte šťastný konec, ale i přesto ve vás hlodá červík pochybností a vy až do poslední chvíle netušíte, co si pro vás autorka přichystá. Přesto doufáte v nějaké rozumné ukončení, které ve vás nezanechá jen pocit zklamání a znechucení nad tím, že jste se do série vůbec pouštěli. Tedy… alespoň takový pocit mám já z vlčí série Andrey Cremer a velice lituji, že jsem se do ní kdy pustila.

Proto jsem ráda, že Stacey se k Andree nepřipojila a svým koncem mě nezklamala. Jsem tak zvědavá, co si pro nás připraví ve své další knižní sérii. Můžu vás ubezpečit, že se nemáte čeho bát, jen se co nejdřív do knihy pusťte a užijte si tak trochu jinou duchařinu.

Líbí se mi, jak Will i Alona během celé série dospěli a jak se jejich myšlení změnilo, přesto ve svém jádru zůstali pořád stejní. Zápletky jednotlivých dílů možná nejsou z nejoriginálnějších, ani vám naprosto nevezmou dech, ale o to tu podle mého nejde. Hlavním příběhem knih jsou hlavní postavy. Ať už to zní jakkoli divně, o jednotlivé příběhové události a zachraňování duchů zase tolik nejde. A tím je ta série nejspíš odlišná od všech ostatních a nejspíš proto mě tolik baví.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..