RC review: Na půl cesty do hrobu

Autor: Jeaniene Frost
České datum vydání: 19.4.2012
Knižní série: Noční lovci
Díl: první
Žánr: urban fantasy, paranormálno, upíři, duchové, ghúlové, zvláštní schopnosti
Věková hranice: 20+
Nakladatel: FANTOM Print

Česká anotace: Poloviční upírka Catherine Crawfieldová loví upíry s jediným cílem – pomstít se. Doufá totiž, že jednou ze stvůr bez tlukoucího srdce, které nemilosrdně zabíjí, bude její otec. Muž, který zničil život milované matce.

Na jedné ze svých nočních „loveckých“ výprav však narazí na upíra, který ji hravě přemůže. Cat netuší, že se pokusila zabít Bonese, profesionálního lovce odměn. Ten jí místo smrti překvapivě nabídne pomoc při pátrání po otci. Má ale zásadní podmínku. Cat s ním musí trénovat a rozvíjet tak své mimořádné schopnosti polovičního upíra – genetický dar nenáviděného otce…

Ale dříve, než Cat dokáže naplno využít svých nově získaných schopností drsné lovkyně démonů, se jí i Bonesovi vydá ve stopách skupina zabijáků. Nyní si Cat musí zvolit, na jakou stranu se přidá. I když o její volbě není pochyb, protože Bones ji přitahuje více než jakýkoli jiný muž s bijícím srdcem…

Jeaniene Frost

Jeaniene Frost je na poli paranormal romance pojem. A pokud jste o ní ještě neslyšeli, teď máte skvělou možnost její knihu zkusit. Práva na knihy Jeaniene byla prodána do 19-ti zemí světa. Má na svém kontě původní upíří sérii Noční lovci, k ní ještě dva díly spin-offu Světa nočních lovců a v blízké době by jí měl vyjít také první díl nové spin-off série o upírovi Vladovi, kterého všichni dobře známe jako Drákulu. Do toho ještě přispívá svými povídkami do autorských povídkových knižních souborů a pravidelně informuje své fanoušky o novinkách a nápadech.

Jeaniene žije v Jižní Karolíne se svým manželem Matthewem, který už si zvykl na to, že málokdy něco uvaří a o víkendech raději spí. Kromě toho je také jejím pokusným králíkem pokaždé, když něco nového (a žhavého) napíše. Kromě psaní ráda čte poezii, sleduje s manželem filmy, prozkoumává staré hřbitovy a cestuje autem. Letadla, děti a kuchařské knihy ji vyloženě děsí.

Fakta a fikce

Cat je poloviční upírka, kterou vychovává její matka, co jí v den jejích šestnáctých narozenin řekla, že její otec byl zplozenec pekla – aka upír, že žádný upír není dobrý a že by je někdo měl ze světa rychle sprovodit. A Cat si tenhle úkol vezme na své triko. Začne lákat a zabíjet upíry. A i přes počáteční nezdary je v tom docela dobrá. Dokud nenarazí na Bonese. Naprosto neskutečně přitažlivého upíra úrovně Mistra.

Tedy sakra dobře vytrénovaného a zatraceně nebezpečného upířího jedince. Ovšem Bones ji ze začátku zajme a vyžaduje po ní odpovědi na otázky, které Cat nezná. A když už to pro Cat vypadá opravdu beznadějně, Bones jí její původ uvěří a donutí jí vstoupit do partnerství, v němž mu slíbí, že když ji Bones vytrénuje, pomůže mu pochytat (a v lepším případě i zabít) mnohem nebezpečnější upíry.

Překlad

Knihu jsem už před časem četla v originále a pokud jste četli mou recenzi, určitě si pamatujete na vyjádření obav ohledně českého překladu. Přece jenom Bones používá v originálne místy britské výrazivo a to se v češtině sice dá nějak odlišit, ale nedokázala jsem si představit, jak. Ovšem nemusíte se bát. Překladatelka si s předlohou poradila bravurně a i když ne ve všem poznáte ten rozdíl, ráznost a stylovost Bonese zachovala. Stejně tak i jeho jméno. Akorát fanouškům Hvězdné brány možná někdy jeho „vskutku“ připomene úplně jinou postavu.

Postřehy a pocity

Jelikož jsem knihu už četla, věděla jsem, do čeho jdu. Jen mě zajímalo, nakolik si budu knihu užívat při opětovném čtení v našem jazyce. A řeknu vám, že požitek byl opět maximální. Příběh je doslova přecpaný akcí, sprosťárnami a sexem. Hláška střídá hlášku. Akce střídá akci. Cat a Bones bojují proti sobě, nebo spolu proti ostatním.

Líbil se mi přerod Cat v pořádnou ranařku. Její vzpupná povaha a občasné pochybnosti a nejistota mi sedly. A o Bonesovi se snad nemusím rozepisovat. Až si to přečtete, pochopíte, proč mi ukradl kus srdce (ten zbytek má nejspíš Curran). Navíc to jeho „koťátko“ bylo tak sladké, že stačilo jen slíznout smetanu.

Hodnocení

Kniha mě ničím nezklamala, užila jsem si ji od začátku do konce. Některé scény si četla i víckrát. Příběh ovšem primárně doporučuju starším čtenářům, přece jenom je tam těch sprosťáren požehnaně a mladším ročníkům nic neuteče. Dávám tedy velice zasloužených 5 hvězdiček a odpočítávám dny do vydání druého dílu. Ten je dle mého nejlepší z celé série.

Na půl cesty do hrobu si můžete objednat na stránkách nakladatelství FANTOM Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Evelin napsal:

    zaujímavá recenzia…kniha je určite super 8)

  2. Fay napsal:

    Tak jsem to začala číst v AJ a docela náročné. S koťátkem s tebou ale souhlasím… v té anglině mi to přijde ještě roztomilejší, asi jak je to ještě zvýrazněné tím velkým písmenem. A Bones se asi stane mou nejoblíbenější mužskou postavou. Jen si tak říkám, kdyby tak stál vedle mně, za ty jeho hlášky bych ho občas přetáhla pánvičkou po hlavě. A nemůžu si pomoct, ale neustále si ho představuju jako Davida Boreanaze (Angel, Bones).
    Fay recently posted..Májový knižní HOP u FayMy Profile

  3. Emily.L napsal:

    „Vskutku…“ Chachá, je mi naprosto jasné, kterou postavu ze Stargate myslíš 😀 Knihu jsem měla za dva dny přečtenou, je parádní!
    Emily.L recently posted..Po nekonečnou oblohou – gif recenzeMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..