RC review: Jak začíná láska

Autor: Meg Cabot
České datum vydání: 1.2.2012
Žánr: román pro ženy
Nakladatel: BB/art

Česká anotace:Melissa Fullerová, redaktorka společenské rubriky v časopise New York Journal, žije poměrně poklidným životem do té doby, než je její sousedka doma přepadena a v kómatu převezena do nemocnice. V bytě této starší dámy zůstává doga a dvě kočky, jichž se Melissa ujme. Po čase se jí konečně podaří vystopovat sousedčina synovce Maxe, jehož požádá o pomoc. Tento známý módní fotograf a playboy má však jiné plány než se starat o tetina zvířata, a tak místo sebe pošle kamaráda, který mu ještě ze studií dluží službičku. Situace se ovšem komplikuje, když se do sebe Melissa s domnělým Maxem zamilují.

Kouzlo Meg Cabot

Meg Cabot není v knižním žánru žádný nováček. Napsala už přes padesát knih pro čtenářky jakéhokoliv věku. Ano, čtete správně. Má ve svém knižním repertoáru knihy pro malé holky, pro dospívající i pro dospělé. Najdete u ní knihy všech možných žánrů. Není tedy divu, že je jednou z nejoblíbenějších spisovatelek vůbec.

Meg totiž píše knihy takovým lehkým zábavným způsobem, které se snadno a rychle čte. Častokrát se vám stane, že začnete číst, uplyne několik hodin, které vůbec nevnímáte, a najednou se ocitnete na konci příběhu. A toužíte po dalším.

Fakta a fikce

Melissa Fullerová je sloupkařka New York Journal, patří jí desátá stránka a věčně chodí pozdě. Její nejlepší přítelkyně Nadine je nešťastná ze své váhy a šílí ze své svatby. Do toho všeho Mel najde svou osmdesátiletou vitální sousedku v jejím bytě omráčenou a život se jí zamotá ještě víc.

John Trent je krimi zprávař The NY Chronicle a kvůli jedné zběsilé jízdě ve Vegas dluží svému známému Maxovi jistou službičku. A tak se ocitne v bytě vedle Mel, vydává se za fotografa Maxe a krmí zvířata jeho tety. Jenže to mezi ním a tou zrzavou sousedkou začne pěkně jiskřit.

Překlad

Co se týče českého překladu, musím říct, že jsem byla spokojená. Nic mě v textu výrazně nerušilo – když opominu to mailové zpracování. Myslím, že se překladatelce podařilo hezky vystihnout styl i jazyk, jakým Meg píše.

Postřehy a pocity

Abych pravdu řekla, od knihy jsem nejspíš očekávala příliš, a právě proto jsem při samotném čtení byla spíše zklamaná. Nemohla jsem se totiž vyrovnat s formou, v jaké byla kniha psaná – tedy v emailech. Meg je skvělá spisovatelka, má nejoblíbenější, přesto v tomto případě šlápla vedle.

Z celého příběhu jsem si nejvíce oblíbila Johna. Přišel mi prostě milý, chytrý, vtipný a přitažlivý. Sen každé ženy. Mel mi většinu času spíš pila krev a v některých momentech bych jí klidně i tím počítačem majzla po hlavě.

Hodnocení

Román v emailech je sice skvělý nápad, ale samotné provedení mi v několika případech prostě logicky nesedělo. Proč? Protože člověk takové věci do emailů nepíše, vůbec je nepíše například své těhotné švagrové, své rázné babičce, či všem spolupracovníkům. Kniha by byla skvělá, kdyby byla napsaná normálně, protože Meg měla moc pěkný nápad na klasickou oddechovou četbu.

V emailech se objevovaly takové věci, které si běžně lidi řeknou z očí do očí a rozhodně si o nich nepíšou v emailech. Nehledě na to, že celé redaktorstvo zavání dost velkým stalkerstvím. Až začíná člověk trpět stihomamem, co když ho někdo někde poslouchá? Z toho důvodu dávám knize 3 hvězdičky a jsem zvědavá na pokračování.

Pokud hledáte oddechovou zábavnou knihu, u níž nebudete zase tolik přemýšlet a prostě se necháte unést příběhem, je tahle kniha právě pro vás.

Jak začíná láska si můžete objednat na stránkách nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..