RC review: Heatová a žhavá odhalení

Autor: Richard Castle
České datum vydání: 2011
Knižní série: Nikki Heat
Díl: druhý
Žánr: detektivní
Nakladatel: Zoner Press

Česká anotace: Opět se potkáme se známým týmem detektivů z newyorského oddělení vražd známým z první knihy Heatová a vlna žáru. Detektiv Nikki Heatová spolu se svými kolegy bude tentokrát vyšetřovat vraždu známé novinářky. Složitý případ komplikuje fakt, že novinářka svými bulvárními články poškodila a pošpinila nespočet slavných sportovců, herců, zpěváků, politiků a různých ostatních celebrit. Fronta lidí s motivem je tedy dlouhá asi jako Velká čínská zeď, a jak to tak bývá, případ se s každou další stránkou více a více zamotává. Nikki navíc vyšetřování komplikuje člověk, který našel tělo zavražděné – Jameson Rook, se kterým se Heatová zná až moc dobře…

Slavný Richard Castle

Richard Castle je úspěšný a známý autor detektivních románů. Jenže ve svém poslední knize zabil svého hlavního hrdinu Dereka Storma. Od té doby má tak trochu potíže vymyslet nějakou novou sérii. Když někdo začne zabíjet stejným způsobem, jako v jeho knihách, je přizván k řešení případu k newyorskému detektivnímu oddělení. V té chvíli se seznámí s Kate Becketovou a Castle má konečně předlohu pro svou novou knihu.

Zdá se vám to mírně podivné, až přitažené za vlasy a říkáte si, že o takovémto spisovateli byste už určitě slyšeli? Inu, pokud sledujete oblíbený americký kriminální seriál Castle na zabití, pak víte, o čem mluvím. Tvůrci seriálu zašli ve své kreativitě ovšem až tak daleko, že knihy o Nikki Heatové, které seriálová postava Richarda v seriálu píše, začali vydávat i ve skutečnosti.

Fakta a fikce

Nikki Heatová pracuje jako detektiv na newyorském policejním okrsku. Po té, co o ní oblíbený novinář Jameson Rook napsal vychvalující článek, se stává místní celebritou. Lidé ji poznávají na ulici a její spolupracovníci jsou dotčení tím, že se v článku nepamatovalo i na ně. Nikki s Rookem sice vyzkoušeli také horizontální tango, ale od chvíle, kdy vyšel článek, se mu Nikki raději vyhýbá.

Jenže je to právě další případ vraždy, který je oba svede dohromady. Cassidy Towneová, nenáviděná sloupařka místních drbů o celebritách, byla totiž nalezena ve svém bytě mrtvá. A Rook s ní posledních pár týdnů trávil celé dny, jelikož pracoval na dalším článku. Tak se stává nejlepším možným asistentem při hledání vraha, jelikož toho o Cassidy věděl hodně.

Překlad

Knihu jsem v originále nečetla, tudíž neposoudím nakolik je překlad věrný originálu. Kromě samotné postavy Nikki mě na příběhu nic nerušilo, slova mi plynula při četbě hezky rychle a já tak spolu s Rookem mohla odkrývat kousíček po kousíčku, co se vlastně událo.

Postřehy a pocity

Abych pravdu řekla, první díl mě nijak zvlášť neuchvátil. Seriálovou předlohu mám velice ráda, a proto jsem nejspíš od samotné knihy očekávala víc. Jenže jsem dostala hlavní hrdinku, která mi byla pramálo sympatická, spíš mi přišla neskutečně otravná a děsně nad věcí. Doufala jsem, že se spíš víc bude projevovat Rook.

Zatímco v prvním díle jsem se jeho postavy zase tolik nedočkala, v pokračování jej bylo požehnaně. A to je jenom dobře. Protože to byl právě on, kdo mě na knize bavil nejvíc. Nejspíš si i tvůrci prvního dílu uvědomili, že Nikki je prostě až příliš suchá a že Rook zasloužil mít více prostoru. Bingo. Druhý díl mě opravdu bavil a já dychtivě hltala stránku za stránkou a tipovala vraha.

Hodnocení

Myslím, že druhý díl je o poznání lepší, propracovanější, zrádnější a vtipnější. Tentokrát se mi nepodařilo hned na začátku odhalit vraha a to je jenom dobře. Takový by detektivní žánr měl být. A proto dávám knize 4 hvězdičky a moc se těším na pokračování.

V zahraničí v současné době vychází již čtvrtý díl série. Televizní stanice momentálně odvísílává poslední díly čtvrté řady a možná se dočkáme i té páté. Seriál také můžete sledovat na naší české televizi. Pokud jste ještě neviděli žádný díl, okamžitě to napravte. Richard Castle je prostě k sežrání.

Knihu Heatová a žhavá odhalení si můžete objednat na stránkách nakladatelství Zoner Press.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. KristianaAlex napsal:

    V „posuď knihu podle obalu“ jsem hodnotila zrovna tuhle knihu a pak jsem se už nemohla odlepit od seriálu a nedočkavě čekala na poslední díly 4. série. A Castle? Ten je absolutně k sežrání 😀 Svým způsobem arogantní a namyšlený, ale zároveň neuvěřitelně laskavý, milující a citlivý. aaach, to je chlap 😉
    Jinak super recenze a na knihu se v nejbližší době chystám.
    KristianaAlex recently posted..Review: MyšiMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..