RC review: Divergence

Autor: Veronica Roth
České datum vydání: 21.5.2012
Knižní série: Divergence
Díl: první
Žánr: dystopie
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Světový bestseller

Divergence je jedna z knih, které mi v loňském roce naprosto vzala dech a já po jejím dočtení byla zároveň neskutečně nadšená a zklamaná, jelikož jsem si na pokračování musela počkat. Velice mě potěšilo zjištění, že se knihy dočkáme také v českém překladu, jelikož jde o výborný knižní kousek, který rozhodně nesmí chybět v žádné knihovničce dnešního čtenáře. Už jenom proto, že byla loni zvolena jako nejlepší kniha roku celosvětově nejoblíbenějšího knižního portálu GoodReads.

Je hezké číst knihu od autorky, která je v současné době stejně stará jako já. Veronica Roth pochází z předměstí Chicaga. Studovala tvůrčí psaní na Northwesternské univerzitě a… napsala bestseller. Tentokrát můžu s jistotou říct, že pochvalné recenze rozhodně nelhaly. Kniha je skvělá.

Fakta a fikce

Svět se změnil. Po všech válkách se lidstvo shodlo na tom, že takhle už to dál nejde. Proto se lidé rozdělili do pěti frakcí – Odevzdaní, Upřímní, Mírumilovní, Sečtělí a Neohrožení. Beatrice je šestnáct let a celý život žije s rodiči a bratrem mezi Odevzdanými. Jenže cítí, že sem nepatří. Nedokáže se pro druhé „rozkrájet“ tak jako ostatní.

Nechce být už tou šedou myškou, která se do zrcadla může podívat jen v určené dny. Pokukuje po úplně jiné frakci, po Neohrožených. Něco ji k nim láká. Cítí se ovšem špatně kvůli tomu, že svou volbou zradí rodiče, bude je muset opustit a už je možná nikdy neuvidí. Možná ji budou považovat za zrádce. Volba však nepočká. Ale Beatrice netuší, co za budoucnost jí vůbec čeká, protože ne všechno je ve skutečnosti tak, jak to vypadá.

Překlad

Divergenci jsem v angličtině četla už několikrát. To proto, že se mi kniha opravdu líbila. Mám proto dosti zažité originální názvy frakcí a jiných věcí či oslovení. Nejdřív jsem měla docela problém přizpůsobit se českým názvům frakcí, jelikož mi v hlavě neustále vyskakovaly v originále a nějak jsem si nedokázala jednotlivé lidi pak do frakcí přiřadit.

Po čase jsem si ovšem zvykla. Zvykla jsem si také na oslovení Škrob, které se mi zpočátku zdálo nepatřičné a nešlo mi přes rty. Ovšem po čase jsem jej přijala a pochopila volbu překladatelky. Takže jaký je můj verdikt pro překlad? Je výborný. O nic nebudete ochuzeni. Všechno vám přijde přirozené a možná se vám čase začne i o Čtyřkovi zdát.

Postřehy a pocity

Tris mám jako hlavní hrdinku moc ráda. Sedla mi hned od začátku a fandila jsem jí až do konce. Během knihy prošla vším možným a jako osoba určitě dospěla. Během čtení sledujete její postupnou proměnu a držíte jí palce až do poslední chvíle.

Čtyřka je přesně takový mužský hrdina, po kterém mé srdce šílí. Je správně tajemný, nebezpečný, chytrý a přitažlivý. Nevíte, co si o něm máte myslet a jakýkoliv jeho projev vám přivodí úsměv nebo se naopak mračíte a zkoumáte, co tím sleduje. Oba dva hlavní protagonisté mi prostě skvěle hráli do not.

Hodnocení

Veronica píše přesně takovým stylem, který mi jako čtenáři naprosto sedí. Na knize mi nevadilo nic, i když jsem se u některých věcí opět pozastavila a uvažovala, jestli to vůbec dává smysl. Konec byl možná trošičku uspěchaný a autorka jej mohla více rozvést. Ale myslím, že si to bohatě vynahradím v druhém díle.

Celkový příběh byl moc dobře promyšlený. I když jsem knihu četla už po několikáté, stále jsem prožívala tytéž pocity jako poprvé. Ať už to vyzní jakkoliv podivně. Divergence je přesně ten typ knihy, ta který jsem ráda, že mám ve své knihovničce. Takže dávám 5 hvězdiček a nemůžu se dočkat pokračování. Dobrá zpráva je také to, že se Divergentu dočkáme i ve filmové podobě.

Divergenci si můžete objednat na stránkách nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

7 Responses

  1. Míša* napsal:

    Já mám tohoto miláčka už objednaného ♥ V angličtině jsem ji četla asi 3x tak se těším na českou verzi 🙂

  2. Rodaw napsal:

    Tak tuto knížku si rozhodně koupím. Na 100%! 🙂

  3. Simone Sipriano napsal:

    Už ju mám doma, ešte sa tak dostať k čítaniu 🙂

  4. VeEee napsal:

    Včera nebo dneska ráno jsem ti psala, že jsem u čtvrté kapitoly, teď už jsem u 22 a nemůžu přestat číst (i když jsem si mezi tím dala šlofíka), je to hrozně čtivé 🙂
    VeEee recently posted..Jarní dumání: Knihovna vs. knihkupectvíMy Profile

  5. Sevia napsal:

    Mám čerstvě dočtený Insurgent a jsem nadšená, nejde nedoporučit první díl.

  6. laurdes napsal:

    Tak už jsem se taky dostala k jednomu výtisku a rozhodně bych knihu zařadila mezi povedené. Už se těším na druhý díl 🙂 .. jenom doufám, že vyjde česky brzo, protože nejsme takovej makáč jako ty, abych si to přečetla v angličtině 🙂 .. ta knížka je hrozně promyšlená, na to, že je autorce pouhých 23 let, její svět je skvěle vyšperkovaný, knížka má svou hloubku. Nemůžu nad ní přestat uvažovat 🙂
    laurdes recently posted..DivergenceMy Profile

  7. Jilly napsal:

    Zamilovala jsem se do téhle knihy. Myslím, že je to hlavně atmosférou a její filosofií. Souhlasím s tím, že překlad je velmi dobrý. Hodně mě potěšil 🙂
    Jilly recently posted..Divergence – Veronica RothMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..