Filmová podoba týdne (17)

Toto meme má na svědomí Niklaus. Naše češtinářka na střední říkávala: „Pokud existuje kvalitní filmové zpracování nějaké knihy, podívejte se na to. Film je vždycky stravitelnější a více vám utkví v paměti.“

Název filmu: Forrest Gump

Režisér filmu: Robert Zemeckis

Hrají: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson, Sally Field, Haley Joel Osment, Peter Dobson, Siobhan Fallon, Hanna Hall, Brett Rice, Kirk Ward, Kurt Russell, Stephen Bridgewater, Michael Jace, Michael McFall, Joe Alaskey, Sam Anderson, Jacqueline Lovell, Mary Ellen Trainor, Vanessa Roth

Podle knihy: Forrest Gump ~ Winston Groom

O čem film je (CSFD.cz): Zemeckisův film je brilantním shrnutím dosavadních režisérových poznatků o možnostech „comicsového“ vyprávění. Formálně i obsahově nejméně konvenční z jeho snímků přesvědčuje komediálními gagy i naléhavě patetickým tónem. Jeho hrdinou je prosťáček Forrest Gump, typický obyčejný muž, který od dětství dělal, co se mu řeklo. Do života si tak odnesl několik ponaučení své pečlivé maminky a osvědčené pravidlo, jež se mu hodí mnohokrát v nejrůznějších situacích: Když se dostaneš do problémů, utíkej. Forrest proutíká školou, jako hráč amerického fotbalu i univerzitou, potom peklem vietnamské války a zoufalstvím nad matčinou smrtí. Vždycky je totiž někdo nebo něco, co po něm skutečně či obrazně „hází kameny“. Nakonec však Forrest poznává, že jsou i jiná řešení situací než útěk. Svůj život spojuje s kamarádkou ze školy Jenny, která pro něj zůstane provždycky jedinou láskou, s přítelem z vojny, černochem Bubbou, který dá směr jeho úvahám o lovu krevet a s poručíkem Taylorem, jemuž ve Vietnamu zachrání život. Forrestova životní pouť od 50. do 80. let je koncipovaná jako totálně „bezelstné“ vyprávění hrdiny, neschopného obecnějšího hodnocení situace. Forrest jako sportovec i jako válečný hrdina se setkává se slavnými lidmi, které nakonec vždycky někdo zastřelí (J. F. Kennedy, J. Lennon). Také jeho bližní umírají, ale on sám zůstává. Empiricky se dopracovává od impulsivního útěku před životem k úvahám o lidském osudu a o Bohu. Soukromý hrdinův osud zároveň postihuje třicet let poválečných amerických dějin.

Můj názor: Tohle je dle mého zdání nejlepší filmová adaptace knižní předlohy všech dob. Je to můj nejoblíbenější film a můžu se na něj dívat kdykoliv. Tom Hanks je ve své roli úžasný. Forresta zahrál opravdu výborně, tolikrát mě přivedl k slzám, že už to ani nespočítám. Film jsem viděla tolikrát, že už ani nevím přesný počet. Miluji na filmu všechno. A hudba je úžasná. Knihu jsem četla kdysi strašně dávno, ale není taková jako film. Film je prostě famózní. Pokud jste Forresta ještě neviděli, okamžitě to napravte!

A jelikož jsem v zábavním parku v Orladnu navštívila i druhou část parku, mohla jsem se vyfotit na lavičce spolu s „Forrestem“ a vlézt si i do jeho bot. Řeknu vám, že jsem tam tajtrlíkovala jako správně nadšený a unešený fanoušek.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Nikki Finn napsal:

    Jéé, ten film zbožňuji 🙂 Mám ho jako film na videokazetě originál s českými titulky 🙂 Což je rarirtka, jelikož na VHS se všude prodával s dabingem 🙂 Je to můj poklad. A mimochodem, pěkné fotky :)))
    Nikki Finn recently posted..DivergenceMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..