Černobílý svět

Autor: Kathryn Stockett
Originální název: The Help
Žánr: román pro ženy, drama

Česká anotace: Společenský román Černobílý svět je jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 60. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně.

Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích. Černobílý svět patří ke knihám, které stojí za to číst.

Nakladatel: Amy Einhorn Books (EN), Knižní klub (CZ)
Počet stran: 464 (EN), 408 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 10.2.2009
Vydání v ČR: prosinec 2011

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize:


 
Datum četby: 10 dnů, duben – květen 2012, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Výborná kniha, opravdu výborná.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Pamatuju si, když Knižní klub prvně rozjížděl recenzní výtisky na young adult knihy jako je Smečka, Inakrceron a Nádherné bytosti… mimo jiné také nabízel i Černobíly svět. Já jsem po něm ovšem nesáhla, jelikož mě anotace nijak extra neuchvátila. Teprve až po čase jsem si všimla traileru na chystaný stejnojmenný film.

Nějak jsem si to prvně nespojila dohromady a řekla si, že se na film rozhodně musím jít podívat do kina. Později mi docvaklo, že jde o film natočený podle knižní předlohy. Přesto jsem knihu ani moc zkoušet nechtěla. Viděla jsem film, z něhož jsem byla maximálně nadšená, takže jsem si řekla, že knihu přece jenom zkusím. A pak se objevila kniha v paperbackové verzi s filmovou obálkou. Je tedy jasné, že kniha prostě musela být moje.

Hrdinkami knihy jsou dvě černé služebné jižanských amerických paniček, které to ve svém postavení nemají vůbec lehké a jedna běloška, co touží být novinářkou a celkově tak nějak hledá sama sebe. Jsme v Americe 50. let. Bílí a černí rozhodně nemají stejné postavení a už vůbec ne stejná práva. Jenže tenhle příběh se ani tak nesoustřeďuje na boj za lidská práva, jako spíš na vzájemný vztah bílých manželek a jejich černých hospodyní. A že ty vztahy jsou hodně vyostřené…

Jsem ráda, že jsem prvně viděla film a až poté četla knihu. Dokázala jsem si tak jednotlivé postavy více představit. Respektive jsem si ty knižní postavy spojila s těmi filmovými. A myslím si, že herecké obsazení bylo skvělé a perfektně knihu reflektovalo.

Pár věcí bylo v knize jinak, několik věcí bylo logicky navíc, ale celkově všechno hezky odsýpalo. Každopádně jde stále o skvělou knihu a já jsem ráda, že jsem se k ní dostala. Někdo možná může říct, že jde jen o další příběh chudáků černých, kteří bojují o stejná práva. Ale v téhle knize jde hlavně o ty vztahy.

Líbilo se mi, jak autorka velice věrohodně vyobrazila tehdejší dobu – chování lidí ve stejné společenské vrstvě, jejich chování k jejich zaměstnancům anebo lidem, kteří byli pod jejich úroveň. Je zajímavé, jak jedna osoba dokáže udávat směr všem ostatním. A i když s ní někteřé nesouhlasí, přesto mají strach se proti ní postavit. To je docela běžný jev, se kterým se sami dříve či později setkáte.

Jde o knihu (potažmo i film) určený spíše pro ženské publikum, protože je o ženách a o jejich životech a činech. Mně se kniha ohromně líbila a vůbec se nedivím, že se stala bestsellerem. Taky mě potěšilo to, co sama autorka uvedla na konci knihy. Možná jde svým způsobem o smyšlený děj, přesto je postaven na skutečných základech.

Výborná kniha, určitě si ji přečtěte.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..