Téma týdne: Plagiátorství

Ano, opět vás jdu oblažovat a unudit k smrti svým dlouhatánským článkem, který si přečtou jen ti nejodvážnější z nejodvážnějších. A praví hrdinové mi taky přidají komentář 😀

Kauza The Story Siren & plagiátorství

Možná jste si na FB profilu mé stránky všimli jednoho statusu, kde jsem psala o tom, že jsem konečně přišla na to, co se v zahraniční blogosféře odehrává za drama. Ve zkratce vám tedy nastíním, co se stalo. The Story Siren, největší a nejslavnější YA knižní blog, který udává směr všem YA knižním blogům a který plno blogerů bere za svůj vzor, totiž vydával za své něco, co z hlavy autorky prý nebylo. Kristi se dopustila plagiátorství. Převzala koncepci i obsah svých radících postů a článků, jimiž se řídili snad všichni začínající či zaběhlí knižní blogeři a častokrát za ně právě Kristi děkovali. Jenže někdy během ledna pár blogerek, co si vedou módní blogy, zjistilo, že Kristi jejich články vesměs okopírovala a vydávala za své.

Jelikož se děvčata ve světě knižních blogů nepohybují, nevěděly, jak moc je Kristi na poli YA blogování slavná a vážená. Dřív, než ji oslovily s tím, jestli se opravdu dopustila plagiátorství, raději všechno prověřily, nasbíraly si také evidenci, aby měly co a jak dokázat. Odhalení probíhalo v soukromí, holky nikam nic nevypisovaly, ani ji nejmenovaly a chtěly vše vyřešit v tajnosti. Tedy, hlavně je o to žádala Kristi. Ta ovšem původně tvrdila, že s tím nemá nic společného, že to není pravda a že se tedy nemá za co omlouvat a co řešit. Inu, pak jí blogerky ukázaly důkazy a už neměla kam „utéct“. Jen to chtěla všechno ututlat, protože tušila, jaký poprask to nadělá. Pamatujete si, že jsem napsala, že k odhalení došlo v lednu? Ano, teď je duben. Blogerky by to ven nevytahovaly, až přišla SB Sarah a přímo kauzu popsala, včetně odhalení jména.

Pak se vše samozřejmě rozneslo a Kristi musela s pravdou ven. Uvedené radící články prý smazala a nechtěla se k tomu nijak vyjadřovat. Ovšem čtenáři a blogeři to nehodlali nechat být a pořádně se o kauze začalo tweetovat. Později tedy Kristi uveřejnila svou (ne)omluvu, u níž ovšem nedovolila žádné komentáře. Vyjádřila v ní spíš rozčarování nad tím, aby jí nakladatelé a autoři nepřestali posílat knihy, než aby se vyloženě omluvila děvčatům a svým zklamaným čtenářům. A pak se díky návalu rozhodla postnou ještě jednu omluvu, kde komentáře povolila.

Ovšem ani tak pořádně svou chybu nepřiznala, jak se patří. Co je smutné, že zapřísáhli fanoušci TSS se na blogerky, které podvod odhalily, vrhli a začali jim psát ošklivé emaily. Na druhou stranu to někteří zklamaní čtenáři vzali až moc a vytvořili na Twitteru taky docela šikanující hastag #StopTheStorySiren. Problém je v tom, že většina blogerů, která se dopustila plagiátorství byla ostře kritizována a odsouzena, kdežto v případě Kristi tomu zase tak není – právě proto, že je tak „slavná“. Pokrytecké je také to, že právě Kristi několikrát upozorňovala na to, jak je plagiátorství ohavné, několikrát se rozčilovala nad tím, když jí někdo ukradl nápad a tak dále. Pozastavení se nad tím, že z oběti plagiátorství se najednou stává viník, napsala jedna z módních blogerek.

Zatímco některí čtenáři a blogeři Kristi vyjadřují podporu, jiní jsou z ní natolik zklamáni, že končí jak se sledováním jejího blogu, tak i s příspěvky do jejího meme In My Mailbox. Zde blogeři totiž každou neděli uveřejňují videa a příspěvky s knihami, které za týden nashromáždili. Celosvětově jde snad o jedno z nejúspěšnějších knižních meme. Zajímavé je, že ani prvotní myšlenka a koncepce nepřišla od Kristi, nýbrž si ji sama s dovolením vypůjčila od jiného blogera. Teď ovšem blogeři její IMM vesměs bojkotují a Tynga přišla s obdobou Stacking the Shelves. Někteří blogeři doufali, že se Kristi ke kauze vyjádří ve svém příspěvku IMM, ale vypadá to, že jí to strach nedovolí.

Celý průběh kauzy si můžete prohlédnout tady, je to ovšem v angličtině, proto jsem se pokusila co nejstručněji nastínit, co se vlastně vůbec stalo a stále děje.

Plagiátorství

Mě osobně celé drama dost překvapilo. Nejdřív jsem totiž nevěděla, co se děje, jen jsem viděla tu první omluvu u TSS a netušila jsem, o co se vůbec jedná. Jenže později se na tohle téma začaly objevovat články na dalších zahraničních webech a tak jsem se začala pídit po tom, co se stalo. Řekla bych, že v tomhle směru stojím na straně módních blogerek. Odhalily to a nechtěly to veřejně zase tolik rozmazávat, ale teď jsou terčem ostatních za něco, co není jejich chyba. Kristi jsem čítávala už kdysi, když její blog vypadal úplně jinak a knihy opravdu hodnotila. Teď jim spíš jenom dělá reklamu. Rozhodně od ní nebylo hezké, že něčí nápady převzala, ať už tam něco sama pozměnila nebo ne. To už se nedozvím, když to smazala. Ale i kdyby se jenom inspirovala, měla uvést zdroje. Je to slušnost. Nikdo nemá super nápady, které ještě nikdo jiný před ním nedělal. Častokrát člověk přijde s něčím, co už někdo má, aniž by o tom věděl, anebo se i nějak podvědomě inspiruje. Stává se to všem. Ale pokud člověk něco vedomě převezme, a že to v jejím případě vypadá, že ano, měl by ten zdroj vážně uvést.

Co je vůbec plagiátorství? Podívala jsem se na tetičku Wikki a ta tvrdí:

Plagiát je umělecké nebo vědecké dílo, jež někdo jiný než skutečný autor neprávem vydává za své. Taková činnost se nazývá plagiace, případně plagiarismus.

Český autorský zákon – na rozdíl například od německého – pojem plagiát nepoužívá a nedefinuje, mezinárodní norma ČSN ISO 5127-2003 jej popisuje jako „představení duševního díla jiného autora, půjčeného nebo napodobeného vcelku nebo zčásti, jako svého vlastního“. Ochrana se týká uměleckého a vědeckého díla, „které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti“, pokud je nějak objektivně vyjádřeno, ale také překladu, programu, databáze a podobně. Autorský zákon však výslovně říká, že předmětem právní ochrany – a tedy ani plagiace – není „zejména námět díla sám o sobě, denní zpráva nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenka, postup, princip, metoda, objev, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě.“

Co vy na to?

Můžu s čistým srdcem prohlásit, že jsem nikdy od nikoho nic neokopírovala. A pokud jsem něčí myšlenku převzala, uvedla jsem zdroj – tady i na FB. Samozřejmě se může stát, že jsem se s někým v něčem strefila (viz například Měsíc na téma, což bylo neúmyslné 😀 a bude se v něm pokračovat, až se vrátím). Jestli máte pocit, že jsem od vás někdy něco převzala, tak se omlouvám, ale nejsem si vědoma ničeho, co bych prodávala za své.

S kamarádkou jsme tenhle problém probíraly. Řekla mi, že si mám dávat bacha, aby se mi nestalo něco podobného, protože jsem prý slavná. Nekecám, napsala to. Je to ovšem hloupost 😀 Nikdy jsem se za slavnou nepovažovala a ani nebudu. Jenom píšu blog, o kterém ví jen pár lidí a žádný extra velký vliv nemám. Prostě dělám to, co mě baví a jsem ráda, když to baví i ostatní. Navíc nekradu, tak snad tohleto nebudu muset nikdy řešit. K tomu jsem jen kamarádce podotkla, že za měsíc budu pryč a po čtyřech měsících, kdy bude můj blog málokdy aktualizovaný, po mně už neštěkne ani pes. Ale tak to holt chodí 🙂 Až se vrátím, zase si to tu hezky rozjedu a snad se mi čtenáři vrátí.

Jestli někdo někdy něco okopíroval ode mě? Možná, kdysi jsem bývala hodně naštvaná, když jsem někde objevila něco svého. A i teď hodně lidí používá mé obrázky k meme, mé přehledy, obálky a já nevím co ještě. Nevím, jestli mě někdo v  něčem někde i kopíruje, nezjišťuju si to a radši po tom ani nepátrám. Ale už je mi to i docela jedno. Nemá smysl se nad tím rozčilovat, člověk by měl prostě dělat to, co ho baví a nestarat se o zbytečnosti.

Co si o téhle kauze s plagiátorstvím myslíte vy?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Evelin napsal:

    plagiátorstvo sa mi nepáči, tiež som na strane tých knižných blogeriek ako aj ty…to že ľudia majú na blogoch niečo podobné sa stáva a nemusí to byť plagiátorstvo, ale to čo urobila tá spomínaná je drzosť…výstižný článok, súhlasím s tebou 8)
    a prečítala som to do konca 8D neboj sa, my ťa neopustíme ani po 4 mesiacoch nečinnosti 8D je tu plno vecí, čo som ešte od teba nečítala, takže aj tak budem mať čo kukať 8P

  2. VeEee napsal:

    Přiznám se, že jsem teda článek přečetla až do konce :)) ale ani nevím, jak se k té uvedené kauze vyjádřit, zahraniční blogy nijak nesleduju – tedy ty anglické, takže o tom nějak nemám tucha. Ale co se týče tady, tak sama víš, co se mi stalo s recenzemi a jak jsem byla dosti naštvaná :D. Celkem mi vadí, když se někdo hodně okatě opičí a kopíruje styl. Když je to inspirace, proč ne, ale nechápu, proč si někdo nevytvoří vlastní styl a tak…
    VeEee recently posted..R-e-n v PŘEDSTAV SVŮJ BLOG!My Profile

  3. Misha napsal:

    Taky jsem se dočetla do konce a jaksi nevím co si o tom mám myslet. Párkrát se mi taky stalo že si ode mně někdo něco vypůjčil a neuráčil se uvést ani link, takže sama podle sebe vím jak jsme na to alergická. Co že je jí to tolerováno jenom protože je známá je docela pokrytecké. Taky jsme si všimla toho jak se jeí recenze postupem času stávají čím dál tím méně recenzemi. Po nějaké době už jde asi o něco jiného než o dobré články…
    Misha recently posted..Jak dohnat k šílenství průměrného maturantaMy Profile

  4. Markuš napsal:

    Tahle kauza mi celá nějak unikla a to mám The Story Siren ráda. No, asi to budu muset přehodnotit. Já sama jsem se s plagiátorstvím nesetkala na vlastní kůži, protože nemám žádný web. Ale dokážu si představit, jak je to hnusný. Od Kristi mě to docela zklamalo, ale i ,,sláva“ jednou vezme za své 😀

  5. KristianaAlex napsal:

    Na různých blozích jsem si už všimla, že se něco „rozjelo“ a pořád jsem si říkala, co se děje? Nějak jsem nebyla schopna dát dohromady fashion a knižní blogy, takže mi unikala pointa. Nicméně, vydávat něco za své je podle mě hnus. Ano, můžu se nechtíc trefit a mít něco podobné, ne-li stejné, ale kopírovat a vydávat to za vlastní nápad? Proč? Pochopím, když se někdo inspiruje u jiných, na tom není nic špatného, ale inspirace a kopírování je rozdílná.
    Nesetkala jsem se na vlastní kůži s tím, že by mě někdo něco okopíroval, ani si nejsem vědoma, že bych něco okopčila od někoho jiného, snad jen úvodní obrázky k hostovanému meme, ale tam nevidím důvod, proč bych měla vymýšlet jiný, když jsem se zapojila do určitého meme, jejímž autorem je i autor obrázku.
    KristianaAlex recently posted..Review: Vraždy podle ShakespearaMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..