RC review: Zrozena o půlnoci

Autor: C. C. Hunter
České datum vydání: 2011
Knižní série: Údolí stínů
Díl: první
Žánr: magie, paranormálno, zvláštní schopnosti, upíři, vlkodlaci, duchové, víly, měňavci
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: Na Kylii se poslední dobou řítí jedna nepříjemnost za druhou: rodiče se rozvádějí, přítel se s ní rozešel a navíc ji pronásleduje podivný člověk a Kylie nemá tušení, co po ní chce. Zdá se, že je ale jediná, kdo ho vidí, takže si všichni okolo ní myslí, že je blázen. Když ji matka pošle na celé léto do tábora pro problémovou mládež, Kylie je přesvědčená, že už to nemůže být horší.

Bože, jak moc se ale mýlí!

Na táboře je Kylie obklopena samými upíry, vlkodlaky, vílami a čarodějnice. Má věřit ostatním, když jí tvrdí, že ona je jednou z nich? Nebo se ji jen snaží utvrdit v tom, že je opravdu blázen? Zatímco se Kylie snaží vyrovnat se skutečností, že tyto bytosti doopravdy existují a že ona sama nemusí být obyčejným člověkem, seznámí se se dvěma chlapci, kteří se vzájemně předstihují, kdo si získá její přízeň. Jenže jeden je vlkodlak a druhý elf. Než jim však Kylie otevře své srdce, musí odhalit pravdu. Co po ní chce ten duch, který ji pronásleduje? Komu může nebo nemůže věřit? Ze všeho nejdřív ale musí zjistit… kdo vlastně je ona sama!

Pěkné kvítko

C.C.Hunter je pseudonym Christie Craig. C.C. vyrůstala v Alabamě, kde jako malá holka velice ráda chytala světlušky, běhala bosa a sem tam zachraňovala potenciální prince zakleté do podoby ropuch. Do dnešního dne ji světlušky fascinují, chodí ovšem už v botech a zachraňuje spíše zvířata. Momentálně žije v Texase se čtyřmi zachráněnými kočkami, jedním psem a svým princem manželem, který žádná ropucha není.

O své knižní sérii Údolí stínů, jejíž čtvrtý díl vyjde v zahraničí ještě ke konci tohoto roku, říká, že i když jí nápad pro sérii vnuknul editor, příběh se začal sám od sebe odvíjet v momentě, kdy usedla ke klávesnici. Každá z jejích postav je unikátní, ale všechny v sobě nesou kousek její DNA.

Fakta a fikce

Kylie je úplně normální dospívající holka. Jen má teď ve svých citech zmatek. Její rodiče se rozvádí a ona nechápe proč. Obviňuje za to svou ledovou matku, která jí nikdy ani pořádně neobjala. Její přítel ji nechal, protože s ním nechtěla překročit další dosti důležitou metu a díky jedné hloupé párty se dostane do spárů policie.

A tak ji její matka pošle do tábora pro problémové dospívající. Jenže to není tak úplně normální tábor. Jak se ukáže, mezi obyčejnými lidmi žijí i jisté nadpřirozené bytosti, o nichž obyčejní smrtelníci nemají ani ponětí. A Kylie je nejspíš jedna z nich…

Překlad

Musím říct, že jsem velice mile překvapena českým překladem. Líbí se mi, že byla zachována čtivost originálu a v českém překladu se neobjevovalo nic, co by mě nějak rušilo, nebo nad čím bych se třeba pozastavila. Mluva dospívajících byla správně reflektována a nedocházelo tak k přehnaným výrazům, jako tomu bývá v některých jiných českých překladech. Doufám, že si překlad svou úroveň udrží i při dalších dílech. Za mě rozhodně oba palce nahoru.

Postřehy a pocity

Kylie je mi jako hrdinka velice sympatická. Styl, jakým mluví, myslí a jak se chová, se mi zamlouvá. Jelikož jde o klasický žánr, máme tu samozřejmě dva hlavní mužské protagonisty: Lucase a Dereka. Lucas tam zase tak dlouho nebyl, abych si k němu dokázala vybudovat nějaký vztah. To, co ji k němu přitahuje, je nejspíš ta živočišnost a vášeň.

Derekovi hodně fandím, i když si nejsem jistá, jak se jejich vztah bude vyvíjet dále. Kylie se s ním cítí v bezpečí a navíc, je to ona, kdo začíná veškerý jejich bližší kontakt, protože Derek ji sice má rád, ale dokáže počkat, až bude připravená. A to se mi zamlouvá.

Hodnocení

Knihu jsem četla už podruhé a pořád jsem z ní nadšená. Líbí se mi, že se Kylie ze začátku nechtěla lišit, chtěla být prostě normální. To se tak často v podobném žánru nevidí. Pohled na otázku sexuality a vztahů celkově je taky dosti svěží a hlavně působí reálně.

Příběh možná není prvoplánově nejoriginálnější, ale to vůbec nevadí. Při četbě se budete bavit i tak. Dávám knize zasloužené 4 hvězdičky a moc se těším na pokračování. A na konec jen menší poznámka… nenechte se odradit obálkou, pokud vám neučarovala, zbytečně byste se ochudili o výbornou knihu.

Zrozena o půlnoci si můžete objednat na portálu Baronet.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Flash napsal:

    Knihu už mám rezervovanou v knihovně a jsem na ní zvědavá. Nejdřív mě teda nelákala, ale teď jsem se pro ní rozhodla :). Jenom, je v ich forměm, nebo er formě? Děkuju :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..