Your Bookcase – Katka

Příspěvky do Your Bookcase jsou: Jsou o vás a vaší sbírce knih. Díky vaší ochotě máme možnost se podívat do knihovniček další knihomolů a obdivovat, co za knižní poklady doma máte. Pokud nám budete chtít ukázat, co doma máte vy, napište mi skrz kontaktní formulář nahoře a domluvíme se.

Jmenuju se Katka, a letos oslavím již čtvrt století své existence na tomto světě. Bezstarostná školní léta mne opustila již před šesti lety, od té doby pracuju. Momentálně již téměř druhým rokem v jedné známé drogistické firmě na pozici zástupce vedoucí.

Před dvěma lety jsem si založila také svůj blog: www.motokatty.blog.cz . Mezi mé hlavní vášně patří: knihy, parfémy, motoGP a kosmetika, což je na obsahu blogu také znát. Nesnažím se být kosmetickou blogerkou – chci, aby na blogu našel každý něco „svého“ a rád se tam vracel. Bohužel, i když je návštěvnost blogu celkem slušná, komentářů je tam velice málo…

Já a knihy…. Nevím, kdy přesně to bylo (jestli v první nebo ve druhé třídě), ale ten den si pamatuju docela dost dobře-šly jsme se školou poprvé do městské knihovny. Připadala jsem si jako Alenka (spíše teda Katka) v říši divů. Většina z mých spolužáků poslouchala výklad knihovnice jen tak na půl ucha, já hltala každé její slovo. Kovové regály s knihami mě přímo fascinovaly. Nebylo tedy divu, že když se na konci exkurze paní knihovnice zeptala, kdo by měl zájem o přihlášku, byla jsem mezi prvními ve frontě. Přihlášku jsem tehdy domů nesla jako nějaký poklad. Doma mi jí rodiče podepsali – bez nějakého většího zájmu. Já ovšem na druhý den nemohla dospat. Na svou první průkazku do knihovny jsem si koupila za ušetřené kačky zbrusu nové pouzdro. Tenkrát průkazky byly ještě papírové a zapisovalo se do nich ručně počet vypůjčených kusů a datum do kdy je vrátit – byly hodně podobné očkovacímu průkazu 🙂

Do knihovny jsem chodila pravidelně, po celou základní školu, a to i když se mnou třískala silná puberta. Pamatuju si, jak jsem hltala sérii TAJNÁ SEDMA a SPRÁVNÁ PĚTKA, později pak „romány pro holky“ – nikdy jsem ovšem nepřišla na chuť knihám Lenky Lanczové. Nevím proč.

Na střední škole se má závislost na knihách rozjela naplno. Mohlo za to také mnohem větší kapesné, se kterým jsem mohla disponovat, tudíž jsem mohla i více nakupovat oblíbené knihy. Letos tomu tedy bude 10 let, co jsem vyměnila dětskou městskou knihovnu za oddělení pro dospělé.

Knihy jsem si dřív velice často kupovala, nyní se to snažím spíše omezit, a raději si novinky nejdřív půjčím v knihovně, a poté – když uznám za vhodné, že ta kniha skutečně stojí za nákup, si ji jdu koupit. Na otázku: CO CHCEŠ K NAROZENINÁM/VÁNOCŮM/SVÁTKU odpovídám nejčastěji: POUKÁZKU DO KNIHKUPECTVÍ… Moje rodina pro mou knihovní vášeň moc pochopení nemá. Příklad za všechny: předloni jsem chtěla k vánocům knihu HARRY POTTER: FILMOVÁ KOUZLA, která stála 899kč. Táta si klepal na čelo, že chci vyhodit 900kč JEN ZA KNIHU…

Knih mám fakt hodně. Vlastním 3 knihovny, které jsou prakticky plné, a každou další novou knížku nemám kam dát. Hodila by se mi další. Bohužel, i když mám pokoj jen pro sebe, další knihovna by se mi tam rozhodně nevešla. Proto tedy min. 1x do roka provádím čistku knihovny, a knihy, které si myslím, že se bez nich dokážu obejít, daruju naší městské knihovně nebo zkouším různě prodat.

Duo knihovna:

Horní část levé strany je domovem knih s tématikou 2. Světové války – holocaustu. Vedle knih literatury faktu zde mám pár výtisků od Heminque a Remarqua. Historie mě zajímá velmi, a proto knihy s historickou tématikou mají v mé knihovně své místo (knihy o Egyptě, o anglické královské rodině apod.). Poté následuje polička s knihami Eragona, Letopisy Narnie a HARRYHO POTTERA. JÁ TOTIŽ MILUJU HARRYHO POTTERA a to jak filmového tak knižního. A je mi fuk, že jsem na něj už moc stará…

Poté následuje polička s knihami typu: slovníky, různé příručky, knihy o kosmetice, životním stylu, o motorkách… Úplně dole se nachází knihy, podle kterých byli natočené filmy/seriály, nebo které mají velký rozměr (jsou obsáhlé – např. Věčná Ambra, Sága rodu Forsytů).

Prává strana je plná prakticky vlčích, upírských a jiných fantasy knih. Namátkou: Darren Shan, Mercedes Thompson, Twilight, Smečka, Škola noci, Vampýrská akademie… Vlastním i pár životopisů slavných osobností a několik knih Dana Browna. Pod nimi se nachází polička s encyklopediemi.

Single knihovna:

Tuto knihovnu mám oddělenou – je na druhé straně pokoje. A jsou v ní jen takové ty ženské romány (např. od Sophie Kinselly, Meg Cabotové, Candace Bushnellové, Katie Price apod.). Poměrně pyšná jsem na celou (kompletní) sbírku dvou kolekcí edice BLESK PRO ŽENY – ROMÁN DO KABELKY.

I knihy mého dětství mají v mé knihovně své pevné místo. Na aukru se mi jednou podařilo ukořistit několik knih

Správné Pětky a Lassie se vrací. K nim bych v budoucnu někdy také ráda zařadila knihu mého srdce: DĚTI Z BULERBINU…

Předposlední regál je věnován dárkovým knihám, a červené knihovně. Klidně se smějte, ale já to veřejně přiznávám – když mám někdy chuť ráda si nějakou tu Harlequinku přečtu. A vždycky když dočtu poslední větu, tak mě hned napadne: by mě zajímalo, jak to u nich bude za 10 nebo 20 let. Do posledního regálu odkládám knihy, které mám zapůjčené z knihovny.

Mini knihovna nad stolem:

Měla jsem období, kdy jsem se velice intenzivně zajímala o esoteriku. Měla jsem na toto téma spoustu knih (všechny od Doreen Virtue), postupně jsem je ovšem dala pryč, a nechala si jen ty nej. Nechala jsem si např. The Secret od Rhondy Byrne, několik vykládacích karet a knihu od Doreen Virtue a ještě pár dalších.

MOJE NEJDRAŽŠÍ KNIHA:

DĚJINY – Velký obrazový průvodce dějinami lidstva. Knižní klub. 1499kč

MŮJ NEJVZÁCNĚJŠÍ ÚLOVEK:

Fantastická zvířata a kde je najít (Mlok Scamander). Albatros

Tahle knížka je silně nedostatkové zboží. Albatros jich v roce 2002 vydal pouze „pár“. A už nikdy neuvažuje o dotisku této knihy, i když je nakladatelství několik let přímo bombardováno prosbami fanoušků o dotisk. Když se výjimečně objeví nějaký ten výtisk na aukru, jeho cena se vyšplhá i vysoko nad 500kč (původně kniha stála 99kč). Po této knize jsem prahla také již několik let, takže když mi jednoho krásného podzimního dne bývalá spolužačka poslala na mail pdf verzi této knihy (spolu s knihou Famfrpál v průběhu věků), měla jsem tendenci jí nechat postavit pomník.Nevlastním tedy knihu jako takovou – knihu jsem si prostě sama vytiskla na papír. Normálně bych to neudělala, ale tohle je výjimka. Albatros si za to může sám 🙂

ŽÁNR, KTERÝ MĚ MOC NEBERE:

Detektivky

Autor, kterého nerada čtu:

Michal Wiewegh – nesnáším jeho arogantní styl psaní. Jediné co od něj můžu, jsou filmy podle jeho knih: Účastníci zájezdu a Román pro ženy.

Irena Obermannová – nechápu jak tato „spisovatelka“ může být jednou z nejprodávanějších u nás. Knihy jsou naprosto o ničem. Její poslední kniha: Tajná kniha je trapas.

Katka

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Sue napsal:

    Tak takové knihovny bych chtěla mít doma. Vím, že vy ostatní asi vlastníte knih až moc a že někomu by tyto skříně byly málo – ale mně se do pokoje knihovnička nevejde, proto závidím všem, kdo mají své knihy takto vystavené. Takže článek pěkný, akorát mi přijde trošku ostuda neumět napsat „Bullerbyn“.

  2. Katka napsal:

    Díky za upozornění… je zajímavé, že na na svém blogu to mám gramaticky správně 🙁 njn, chybka se prostě občas vbloudí…
    Katka recently posted..DRAKOVA PŘÍSAHA – povídka k sérii ŠKOLA NOCIMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..