RC review: Štvanice

Autor: Patricia Briggs
České datum vydání: 21.3.2012
Knižní série: Alfa a Omega
Díl: první
Žánr: pro dospělé, urban fantasy, vlkodlaci, magie
Věková hranice: 18+
Nakladatel: FANTOM Print

Česká anotace: Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe.

Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.

Vlčích příběhů není nikdy dost
Na tuhle knihu jsem byla ohromně zvědavá, jde o spin-off sérii velice oblíbené vlkodlačí série Mercedes Thompson. Tu jsem dosud nečetla, i když se na ni chystám dlouho. Přece jenom nejsem velkou fanynkou vlkodlaků, protože jsem ještě nenarazila na takovou, která by mě naprosto uhranula.

Patricia Briggs píše už od roku 1990. Její první román, Masques, vyšel v roce 1993 a u čtenářů se nedočkal příliš velkého ohlasu. Patricia to ovšem nevzdala a napsala román Steal the Dragon (Riallina hra). Ten už se uchytil mnohem lépe u čtenářů i u kritiků. Od té chvíle její kariéra jen vzkvétala. Proto ji také nakladatel požádal, aby napsala příběh z prostředí urban fantasy. A ano, tak se zrodila oblíbená Mercedes Thompson.

Fakta a fikce

Anna je vlkodlačicí tři roky a celtu dobu ve své chicagské smečce trpí. Přeměnili ji, protože se jim to prostě hodilo. Navíc ji její alfa „půjčuje“ těm členům smečky, kteří jej něčím potěšili. Není tedy divu, že Anna přežívá jen tak tak a má strach ze všeho a všech okolo sebe. Její život se změní ve chvíli, kdy se rozhodne zavolat marokovi a sdělit mu, co se v Chicagu nejspíš děje. A tím se rozběhne něco, co by ji nikdy ani ve snu nenapadlo…

Charles je otcův zabiják. Když je potřeba něco rychle a důkladně vyřešit, pošle ho tam. Díky své práci se setká s Annou a ví, že tou, o které ani nevěděl, že hledá. Jenže jejich budoucnost ještě není tak úplně jistá. Navíc se Charles musí postarat také o jednoho odpadlíka, který začal dělat problémy.

Překlad

Jelikož jsem originál knihy nečetla, neposoudím, nakolik je mu český překlad věrný. Můžu ovšem říct, že se mi kniha četla velice dobře, jednotlivé řádky mi vesele odsýpaly, nic výrazně podivného mě při četbě nerušilo a já si tak mohla pořádně užívat samotný příběh. Jestli máte strach, že se v knize objeví jiné „názvosloví“, než jaké znáte z Mercedes, bát se rozhodně nemusíte. Obě série překládá stejný člověk.

Postřehy a pocity

Protože šlo o mé první setkání s tímto vlkodlačím světem, měla jsem ze začátku problémy zvyknout si na několik věcí, napadaly mě různé otázky, nesrovnalosti či nedorozumění. Řekla bych, že člověk, který nezná původní sérii, se může na začátku ve vykreslení prostředí docela motat. Postupem četby vám ale autorka na plno otázek odpoví, i když bych tohle nastínění uvítala mnohem dřív. Možná to tak ovšem dělá v každé své knize, takže je to pro její styl normální.

Ze začátku jsem trochu měla problém přijmout samotnou hrdinku, protože mi jí z větší části bylo prostě líto. Musím ocenit, že Patricia dokázala věrohodně vystihnout pocity a chování člověka, který si prošel tím, co samotná Anna. A ke konci knihy mě velice potěšilo, že se konečně začala dostávat ze své ochranné skořápky. Těším se tak díky tomu na pokračování.

Co se týče Charlese… u toho jsem měla takový menší vzhledový zásek. Nemám zrovna v oblibě dlouhé vlasy až po pás, ať už je to indián nebo ne. Měla jsem tendenci si jej představovat spíš po svém a kdykoliv byl v knize zmíněný jeho vzhled, má představa šla rychle do kytiček a mě napadl tak akorát nějaký vrásčitý indiánský dědula z kovbojek. Neptejte se proč, moje představivost si někdy dělá, co chce.

Hodnocení

Celkově mi příběh přišel dost zajímavý, ovšem místy zbytečně dlouhý, či až moc propracovaný. To samozřejmě není na škodu, je alespoň vidět, že autorka svou práci prostě neodflákla. Mě to ale někdy lehce brnkalo na nervy, protože jsem se chtěla přesunout už k nějaké té akci.

Oba palce nahoru za to, že se v knize nachází také novela Alfa a Omega, která dala za vznik samotné sérii. Bez ní byste plno věcí nepochopili a je moc dobře, že ji máte v jedné knize hezky po ruce. Kniha se mi líbila a dávám jí 4 hvězdičky, protože si tu pátou nechávám na další díl.

Pro všechny fanoušky Patricie mám dobrou zprávu. Možná se to k vám už doneslo, možná taky ne, ale Patricia se letos objeví v Česku. Přislíbila svou účast na knižním veletrhu Svět knihy, který se bude konat od 17. do 20. května v Praze – Holešovicích. Můžete tak popadnout nějaký svůj výtisk a nechat si jej podepsat od samotné autorky, a to u stánku nakladatelství FANTOM Print.

A ještě jedna zprávička na závěr. Série Alfa a Omega se letos také dočkala svého komiksového zpracování. V současné době v Americe vycházejí jednotlivá čísla časopisů. Doufejme, že se jednou objeví i u nás.

Štvanici si můžete objednat na stránce nakladatelství FANTOM Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

6 Responses

  1. Markuš napsal:

    Sérii Mercy Thompson od Patricie vážně žeru :D. Určitě si budu muset přečíst i tuto. Tvoje recenze mě vážně nažhavila … A to jsme měla v plánu se pro nějakou dobu knihkupectví vyhýbat … (asi budu muset falšovat peníze :D)

  2. terka napsal:

    Dlouhé vlasy po pas? WTF? :O To teda zírám.. I kdyby mi to spisovatelka cpala pod nos v každý kapitole, stejně si ho představím nějak podle sebe 😀
    Jinak to vypadá celkem slibně 😉

  3. Skříteček2 napsal:

    O Štvanici jsem se dozvěděla včera a hned jsem se jala vyhledávání recenzí a úryvků z knihy na internetu, ale bohužel jsem našla jen jeden úryvek s jednou recenzí, protože knížka vyšla před týdnem. Takže jsem ráda, že jsi ke knížce napsala recenzi, která mne vážně navnadila a už se moc těším na mou příští návštěvu knihovny… 🙂

  4. Myanmar napsal:

    Tak ta knížka rozhodně vypadá zajímavě 🙂 Jak už jsem někde psala, odrazují mě „drsné ženy“ na obálce, ale ten příběh mě celkem zaujal a i tvoje recenze mě na knihu docela navnadila 🙂
    Myanmar recently posted..The Summoning – Kelley Armstrong (Rychlorecenze)My Profile

  5. KiKi napsal:

    Proč je kniha zařazena v kategorii 18+ ??? Mně podle recenze nenpřipadá nijak nevhodná pro mladší.

    • Syki napsal:

      Série je primárně určena dospělému publiku, v příběhu se objevuje větší míra násilí a věcí, které nebývají klasifikovány jako vhodné pro dospívající. Z toho důvodu je také kniha zařazena do kategorie 18+.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..