Born Wicked

BornWicked_bookAutor: Jessica Spotswood
Originální název: Born Wicked
Knižní série: The Cahill Witch Chronicles
Díl: první
Žánr: young adult, magie, čarodějnictví
Hodnocení: 4 hvězdičky

Cate se jako nejstarší ze tří sester cítí být za své sestry po matčině smrti zodpovědná. Snaží se jim být matkou, ale také otcem, jelikož ten se ještě stále nedokázal srovnat se smrtí milované manželky a většinu svého času tráví pracovně v Londýně. Proto zůstává na Cate, aby se o své sestry postarala, ale hlavně, aby udržovala jejich společné tajemství pod pokličkou.

Cate, Maura a Tess jsou totiž čarodějnice. A to je v době, kdy jsou za jakékoliv nekalé praktiky ženy odsuzovány, vězněny, či nuceny k těžkým pracem daleko od domova, velice nebezpečné. Jedno jediné uklouznutí je může stát život. Jako by toho nebylo málo, je Cate právě v tom správném věku na to, aby se vdala z vlastní vůle, nebo za někoho, koho jí vybere Bratrstvo… anebo aby vstoupila do Sesterstva a zaslíbila se tak Bohu. Jenže do toho všeho se zamotá ještě něco, s čím ani samotná Cate nepočítala…

Nakladatel: Putnam Juvenile (EN)
Počet stran: 330 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná((EN)
Vydání v USA: 7.2.2012
Vydání v ČR: nevyšlo

Promo ke knize

Datum četby: 3 dny, březen 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No doprdele… to jsem teda vážně nečekala!

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Na tuhle knihu jsem se těšila už hodně dlouho. Přece jenom je ta obálka vážně krásná a myslím, že už všichni dobře víme, že nejen pochvalné recenze a dobrá propagace prodává, ale záleží také na samotné obálce knihy. Samozřejmě, krásná obálka vám nezaručí kvalitní příběh, ale to už je zase jiná story.

Born Wicked mě hlavně nalákalo slibem čarodějnictví a já si říkala, že by konečně…? Konečně čarodějnická kniha, která by mě chytnula a nepustila?

Prvních sto stránek jsem si o knize nemyslela nic moc pěkného. Říkala jsem si, že jsem se zase nechala ošálit pěknou obálkou a že z té knihy nic nebude. Ale přesto jsem čtení nevzdala, protože já knihu dočtu, i když se mi nelíbí. Přece jenom jsem si říkala, že snad nemůže tolik pochvalných recenzí o knize lhát.

A je dobře, že jsem to nevzdala, protože po tom, co jsem se prokousala nekončícím popisem okolí, nudným vykreslením toho, jak se chudák Cate strachuje o všechno a hodně pomalým rozjezdem, se to ohromně zlepšilo. Konečně jsem začala s Cate sympatizovat. Líbilo se mi, že se konečně začala probouzet a i když se stále snažila své sestry držet na uzdě, pomaličku ji povolovala a chtěla zjistit, co je vlastně čeká.

Ano, i na romantiku dojde a musím říct, že se mi hodně líbila. I tady najdeme milostný trojúhelník, ale není nám podán nijak násilně a vývoj situace vám přijde logický. Samozřejmě hned od začátku máte jasno, na čí stranu se přikloníte. Finn mi přirostl k srdci a doufám, že ho uvidím i v dalším díle.

Co mě ovšem na knize zaráželo, bylo alternativní vykreslení světa a vlastně i čarodějnických procesů (viz Salem apod.) Nějak mi přišlo zvláštní mluvit o homosexualitě a o tom, jak jsou zrovna v Dubai dívky tak pokrokové, že nosí kalhoty. Nejsem prudérní, ale tohle mi prostě přišlo divné. Zatímco v první půlce působilo Bratrstvo jen jako strašák, v té druhé z něho šla i docela hrůza. Od Sesterstva jste zase nevěděli, co čekat. Některé věci v knize mi přišly trošku přitažené za vlasy a mírně nepochopitelné, ale v celkovém pohledu to tak zásadní nebylo.

Co jsem ovšem vůbec nečekala, byl konec. Člověk si myslí, že je všechno vyřešeno a že to půjde, ale na konci se stane něco, co naprosto zamíchá kartami a zanechá ve vás jednu velkou zklamanou díru. Mám sice jistou představu, co se bude odehrávat v druhém díle, ale i tak se dost těším. Pokračování nese název Star Cursed a vyjde v únoru příštího roku.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Katie napsal:

    Nevíš náhodou, jestli vyjde i v ČR? 🙂

    • Syki napsal:

      Prozatím jsem nic o českém vydání neslyšela, ale co není, jednou může být. Třeba kniha brzo někomu padne do oka 🙂

  2. Lenka napsal:

    Na Born Wicked jsem už jednu recenzi četla, ale po tvé tvojí mám opravdovou chuť si knížku přečíst. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..