Zajímavosti z blogosvěta (1)

Tuhle rubriku jsem avizovala už strašně dávno, snad už někdy v prosinci, ale přes leden jsem se zabývala hlavně školou, takže na mé plány nezbylo tolik času. Ještě pořád mě otravují dvě zkoušky, ze kterých mám docela strach, ale nedá se… už mě nebaví stagnovat a nevybalit na vás své poťouchlé nápady. Takže přicházím se zajímavostmi z blogosvěta, které mě cvrnkly do nosu jako ty Popelčiny tři oříšky…

Domácí blogosféra se rozrůstá

Kdo by to byl před rokem řekl, že se u nás objeví tolik nových knižních blogů…? Nikdo. Já teda určitě ne. Ať už to odstartovalo cokoliv – recenzní výtisky, knižní záliba, touha vyjádřit svůj názor, přátelství… je to jedno, skutečností ovšem je, že se náš počet zvyšuje. V české blogerské skupině na GoodReads je nás k dnešnímu dni 42, což je dosti vysoké číslo (a fanouškům Stopařova průvodce určitě nemusím říkat, jak je číslo 42 důležité!). Stejně jako vy se i já už v té záplavě blogů ztrácím. Pokud se chcete dozvědět něco nového o těch, které neznáte, podívejte se na Představ svůj blog z dílny VeEee. Tuším, že i Abyss psala něco o tom, že má v plánu udělat nějaký přehled všech blogerů. Ještě v prosinci jsem o něčem podobném ve formě „Poznej svého blogera“ uvažovala i já, ale myslím, že by tu už bylo přeplněno a nebudu se do toho holkám cpát. Až se objeví něco nového, určitě vám dám vědět.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Aneb na téma Jak nás napadají lautr stejné věci ve stejnou dobu. Nemožné? Ani náhodou. Někteří z vás možná zaregistrovali, že mě s Ettelëou napadl naprosto stejný nápad, ve stejný čas a v podobném provedení. Věřte mi, že to nebylo plánované 😀 O to legračnější to je. A o co vůbec jde? O Měsíc na téma, který mě napadl a popadl díky různé shodě okolností. Obě jsme to nazvaly stejně a obě jsme si i vybraly stejné téma. Podobnost čistě náhodná! Společně jsme se dohodly, že si to každá uděláme po svém. Takže pečlivě sondujte její web, až se něco objeví, protože jsem zvědavá, co si pro nás přichystá. Nesmím zapomenout upozornit na naši Měsíční čítárnu! Smyslem čítárny je sednout si ke stejné knize, přečíst si ji a podiskutovat. Zatím sice spíš čtu a diskutuju já… někdy i sama se sebou… ale nedá se 😀 Konec měsíce je ještě daleko.

Valentýn se blíží

Což vám určitě nemusím připomínat. Ať už tenhle svátek zamilovaných slavíte nebo ne, chtěla bych vás upozornit na právě probíhající Valentýnské období, které mají na svědomí Ettelëa s VeEee. Můžete se zapojit hned do tří částí a to do psaní Valentýnské povídky, sepisování různých Žebříčků, či článku na téma Můj hrdina. Pokud můj web pravidelně čtet, určitě vám neuniklo, že jsem se zapojila do „žebříčkové části“ a v neděli jsem publikovala první příspěvek. Všem blogerům bych ráda připomněla, že se do 13.2.2012 můžou přihlásit do Valentýnského knižního hopu.

Zajímavá meme

Ohledně (ne)důležitosti meme se v posledním měsíci dosti mluví, píšou se o tom články a komentáře… a vy se mě na to téma v dotazech také dost ptáte. Svůj názor vám řeknu v sobotu, teď se ale chci věnovat meme, která mě zaujala. Účastním se Niklausova meme Filmová podoba týdne a to z toho důvodu, že jsem už dříve na svém webu publikovala (dosti sporadicky) články na téma zfilmovaných knih. Jenže všehovšudy mám na webu takových článků do deseti a tak jsem si řekla, že zapojit se do filmového meme je výhodné jak pro mě, tak pro čtenáře. Já si udělám přehled o tom, co všechno, co jsem kdy viděla, je vlastně na základě knižního příběhu, a vás na některá filmová dílka upozorním. Další meme, na které jsem vás před časem upozorňovala i na FB, je meme z dílny Paži, Jak to bude dál. Tohohle se sice neúčastním, protože bych na to vymýšlení vět asi neměla nervy, ale to neznamená, že ho nečtu 😀 A pak je tu ještě máme meme Slečna Božská, které pořádá Mish@. To je zajímavé hlavně svým provedením, obvzlášť se mi líbila část o Curranovi, i když já bych to asi dala ještě pikantnější.

Recenze, co se mi líbily

Ano, čtu vaše recenze, ne, bohužel ne úplně všechny, protože ne všech si všimnu a taky u toho počítače nesedím dnem i nocí. Přesto pár recenzí, které mě zaujaly, uvedu: Nick a Norah: Až do ochraptění, Divergence, Muži, kteří nenávidí ženy, Ticho, Erebos, Everneath, V temnotě, Zlodějka duší, EONA: Poslední Dračí oko, Stopařův průvodce po Galaxii.

Mějte se famfárově mí knihomolští banáni a za týden se těšte na další dávku zajímavostí!

Studio Knižní doupě končí… 😀

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Nikki Finn napsal:

    :))) Moc příjemný post :))
    Nikki Finn recently posted..Filmová podoba týdne #3: Voda pro slonyMy Profile

  2. Jeanne napsal:

    Zajímavý článek, já se pořád divím, kde se ty nové knižní blogy berou xD Už je vážně nestíhám sledovat…
    Jsem zvědavá na tvůj názor na meme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..