RC review: Žena v černém

Autor: Susan Hill
České datum vydání: únor 2012
Žánr: horor, duchové
Nakladatel: METAFORA

Česká anotace: Pyšný a osamělý Dům u Úhořího močálu vévodí slaným, větrem bičovaným mokřinám, přes něž vede cesta po hrázi s nezvyklým názvem Devět životů. Mladý londýnský právník Arthur Kipps, který je vyslán na pohřeb jediné obyvatelky domu, však netuší, jaká tragická tajemství se za zavřenými okenicemi skrývají. Teprve když zahlédne vyzáblou mladou ženu, od hlavy k patě oděnou v černém, začne se ho zmocňovat plíživý pocit nejistoty, který ještě posilují podivné poznámky místních obyvatel a neochota mu cokoli bližšího sdělit. Kdo je ona tajemná dáma a co má společného s hrůznými událostmi, které se ve zdech opuštěného sídla a kolem něj odehrály – či snad odehrávají dodnes?

Horory v knižní podobě

Hororových příběhů v knižní podobě za sebou příliš mnoho nemám. Raději se třepu strachem před televizní obrazovkou, než u četby knih. Přece jenom se člověku špatně čte, když se mu mírně třesou ruce – v případě, že je kniha opravdu děsivá, jak slibovala anotace. Ovšem proč to nezkusit…

Susan Hill se narodila roku 1942 v Scarborough, North Yorkshire. Už jako malou jí velice zajímalo divadlo a literatura. Později se věnovala studiu angličtiny a během ukončení studií poprvé napsala knihu. Tehdy byla její prvotina velice kritizována za sexuální obsah s poukázáním na to, že takové dílo je krajně nevhodné.

Kniha Žena v černém byla poprvé publikována roku 1983, to už měla Susan za sebou několik knih. Ve čtenářích zpruv nezanechala nijak výraznou stopu, ovšem v průběhu let byla několikrát vydávána. Zajímavé je, že to kniha dotáhla až na divadelní prkna. A to už roku 1988, později se dostala i za hranice Británie. Mimo jiné se hra dostala i k nám. Pokud byste měli zájem o hororový příběh, můžete ji shlédnout v režii Ondřeje Brouska na scéně pražské Komorní Fidlovačky.

Fakta a fikce

Arthur Kipps je mladý britský právník, který se vydává do bohem zapomenutého města, aby se postaral o pozůstalost zesnulé klientky, paní Drablowové. Jak to vypadá, nezůstal jí nikdo blízký a Arthur by se měl postarat o to, aby vše proběhlo v pořádku. Už když přijede do Crythin Giffordu, je mu podle reakcí místních obyvatel jasné, že něco nebude tak úplně v pořádku.

Ale jako pravý Londýňan tomu nepřikládá příliš velkou váhu. Až do okamžiku, kdy spatří ženu v černém. Pak už nic není takové, jaké by mělo být, ale Arthur se odmítá vzdát a hodlá všemu přijít na kloub. Jenže netuší, co všechno se může stát

Překlad

Při čtení knihy jsem měla pocit, jako bych se vrátila ke klasickému britskému stylu. Takovému, jaký znám například z knih velikánů jako je Charles Dickens, Agatha Christie a spol. Právě díky překladu na vás i ta ponurost prostředí pořádně zapůsobí. Problém ovšem může některým dělat styl vyprávění, ale já jsem si po chvíli zvykla. Český překlad je opravdu kvalitní a při četbě nijak neruší.

Postřehy a pocity

Tohle je přesně ten typ knih, který by se měl číst po večerech a za tmy, jelikož jen tehdy dokáže v člověku vyvolat tu správně děsivou atmosféru. Za dne to nemá tu správnou šťávu, i když i během čtení za dne jsem se sem tam ohlížela, co kdyby.

Postavy i příběh byly uvěřitelné. Společně s Arthurem jsem pátrala po pravdě, i když musím přiznat, že jsem se projevila jako mnohem větší strašpytel a při některých momentech jsem jen nevěřícně kroutila hlavou, protože já bych to určitě neudělala.

Hodnocení

Největším problémem knihy jsou dle mého názoru příliš dlouhá souvětí. Nemám rozvleklá souvětí ráda, protože mám tendenci se v textu ztrácet. Musím se pak vracet na začátek věty a znovu si ji přečíst, abych věděla, co k čemu vlastně patří. I z toho důvodu tudíž dávám knize 4 hvězdičky, protože jsem se na těch správných místech bála, ale bála bych se víc, kdybych nemusela přečíst pomalu čtyřřádkovou větu. Kratší věty jsou údernější.

Kniha se letos dostává také do našich kin a to v podobě filmového zpracování. Hlavní role se zhostil Daniel Radcliffe, kterého známe z úspěšných filmů vycházejících z ještě úspěšnější knižní série o brýlatém čaroději. I to je nejspíš důvod, proč se na film půjdou podívat fanoušci Harryho Pottera – budou se chtít podívat na něco, co nemá krom herce s Harrym nic společného. Tedy, opomineme-li tajemné britské prostředí. Osobně se na film velmi těším a po přečtení knihy si dokážu představit, že půjde o pěkně děsivý kousek.

Pokud chcete zkusit hororovou knihu, kterou zvládnete přečíst za jeden večer, je Žena v černém to pravé ořechové. Určitě ji zkuste.

Ženu v černém si můžete objednat na stránce nakladatelství METAFORA.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství METAFORA za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Rodaw napsal:

    Knihu mám doma a už se těším, až si ji přečtu 🙂 Doufám, že se budu taky bát :-)) Je celkem teňunká, takže se bude číst rychle, i když za jeden večer ji asi nezvládnu 😀 uvidíme, uvidíme.. v každém případě je však tato recenze skvělá 🙂
    Rodaw recently posted..REKONSTRUKCEMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..