RC review: Intriky

Autor: Anna Godbersen
České datum vydání: 21.9.2011
Knižní série: Luxus
Díl: druhý
Žánr: historie, dívčí román
Nakladatel: BB/art

Česká anotace: Život v přepychu.

Pravá láska. Falešní přátelé. Skandální pomluvy. Vítejte zpátky na Manhattanu v roce 1899.

Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s uličnickým úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan roku 1899…

Jak kolují zvěsti o předčasné smrti nejzářivější newyorské hvězdy Elizabeth Hollandové, všechny oči se upírají na její nejbližší: na sestru Dianu, jedinou naději rodiny na záchranu; na Henryho Schoonmakera, živel, který Elizabeth nezkrotila; na Penelopu Hayesovou, jež se chystá přivlastnit si vše, co po její nejlepší přítelkyni zůstalo; dokonce i na Elizabethinu bývalou komornou Linu Broudovou, která pochopí, že i když jsou peníze a původ důležité, pomluvy mají mnohem větší váhu.

Nic není nebezpečnější než skandál… nebo cennější než tajemství.

Zlatý čas New Yorku

Jak už jsem někde určitě říkala, téhle série jsem si kdysi všimla hlavně díky krásným obálkám a musím říct, že jsem velice ráda, že se stejných obálek drželi v češtině. Každá obálka je věnovaná jedné z hlavních ženských postav knih. Na druhé obálce se setkáváme s Penelope a myslím, že je na fotce velice dobře vystižena.

Opět se vracíme do zlatého času New Yorku a její smetánky, kde si každý trpělivě buduje svou pověst a sebemenší zakolísání může znamenat společenskou sebevraždu. Druhý díl je plný překvapení…

Fakta a fikce

Společnost ještě stále oplakává zesnulou Elizabeth, přesto musí jít dál a starat se o své záležitosti. Elizabeth zatím začíná nový život se svým milovaným Willem a vypadá to, že je šťastná. Diana naoko truchlí nad ztrátou sestry a zároveň hoří láskou k jejímu snoubenci Henrymu.

Jenže po Henrym touží také Penelop a ta se rozhodně nezastaví, dokud jej nebude mít. A co Henry? Ten miluje Dianu a chtěl by s ní strávit celý svůj život, ale karty nehrají v jeho prospěch. A nakonec tu máme Linu, která touží po Willovi a také po penězích a zdá se, že stejně jako Penelope, i ona hodlá jít přes mrtvoly, aby dostala, co chce.

Překlad

Po místy nezvyklém překladu první knihy byl pro mě překlad té druhé stravitelnější a už jsem se nepozastavovala nad podivnou mluvou dospívajících, které časově moc nekorespondovala. Dokonce se mi kniha četla i o poznání lépe.

Postřehy a pocity

Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem série Gossip Girl, k níž je tato historická série často a právě přirovnávána. Historii a společenské vztahy mám ovšem ráda a během četby jsem se několikrát přistihla při myšlenkách, jaké by to asi bylo, žít v roce 1899 a zažívat to, co zažívají hrdinové. Nejspíš by mi to nesedělo, protože jsem v tomhle směru dosti svobodný člověk a své svobody si cením. Politikaření a pletichaření není nic pro mě.

Mou nejoblíbenější postavou je prozatím Elizabeth, která se vzdala svého života v přepychu, aby mohla být s tím, koho miluje. Ale později se vrátila, protože měla obavy o svou rodinu. I když to nedopadlo tak, jak by si přála a mám docela obavy z toho, co se bude dít dál. Diana je na můj vkus ještě pořád naivní, i když jí její vztah přeju. Škoda jen, že jí život do cesty klade jednu překážku za druhou.

Musím dosti obdivovat zákeřnost Penelope, protože ta si jde za tím, co chce… a taky to má. A Lina je typická zbohatlice, která se snaží udržet u koryta co možná nejdéle. No a Henry s Willem, to jsou dva chudáci. Oba dva uvěznění ve své společenské škatulce a i když se z ní snaží dostat ven, moc jim to nejde.

Hodnocení

Kniha ve mně vyvolala spíš jen další řadu otázek a já jsem napjatě otáčela jednu stránku za druhou. A ten konec! Propána, ten konec! Ten mě hodně naštval… a ještě víc navnadil k četbě dalšího dílu.

Myslím si, že Anně se výborně podařilo představit smetánku Manhattanu 19. století a já jsem zvědavá, co se bude dít dál a jak to vůbec celé skončí. Dávám knize 3 hvězdičky, a to proto, že 1 hvězdičku strhávám za ten konec, protože ten jsem rozhodně nečekala.

Intriky si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Rodaw napsal:

    No tuhle knihu jsem si chtěla koupit, ale mamka mi říkala, že je to takové.. že takových knížek máme doma hodně, tak jsem si místo toho koupila VA 🙂
    Rodaw recently posted..Žebříček #1: Nejoblíbenější knihyMy Profile

  2. Miruš napsal:

    S tým koncom súhlasím, aj keď ja som naopak hodnotenie kvôli tomu zdvihla. :D:D
    Nevieš náhodou, kedy vychádza ďalšia časť? Nejako sa k tomu neviem dopracovať. :))

    • Syki napsal:

      Mě ten konec právě děsně naštval. Celou dobu si člověk říká, že to možná může být i dobré a pak nakonec taková dvojitá bomba. To bylo něco na mé nervy! 😀

      O vydání dalšího dílu zatím nic nevím. Vím jen, že se uvažovalo o tom, že ve vydávání série možná nebudou pokračovat, ale snad se nakonec rozhodli opačně. Je to výborná série a má strašně krásné obálky.

      • Miruš napsal:

        Veď práve. Celý čas dúfaš, a potom je to v keli. Dosť to navnadí na ďalšiu časť – určite to predsa nemôže skončiť inak ako dobre… 😀

        No dúfam, že to teraz neprestanú vydávať. To by bola fakt škoda, a netrúfam si na toto po anglicky (po česky mi to miestami robilo problém. :D). Ach jáj, no uvidíme. 🙂 😀

  3. Jeanne napsal:

    No, já už mám hodně dlouho doma první díl, ale pořád jsem se k němu nedostala a ani se mi do toho moc nechce…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..